Янис – босото ромче взривило Facebook

Момченцето е едно от седемте деца в семейството на Шаро и Комбата
28 дек 2015 07:00,
107
Янис – босото ромче взривило Facebook
Босият Янис се радва на подаръците. Снимка: "Монитор"

Босо момченце насред зима взриви социалните мрежи навръх Коледа. Детето е едва 6 годинки и в продължение на месеци гази босо в кал в ромския квартал "Изток" в Кюстендил.

Първи на драмата попаднал ромският общественик Стефан Лазаров, който е бил дългогодишен кмет в махалата.

"През всички тези години никога досега не бях виждал босо дете през зимата. През лятото ходят без обувки, но е топло. Представете си сега, че това дете гази в кал и лед", разказва Лазаров пред "Монитор".

Момченцето се казва Янис и е едно от седемте деца в семейството на Шаро и Комбата. Така били известни бащата и майката на децата.

Малкият Янис не можа да разбере какво е Коледа, празник или подаръци. Единствен при него отиде бившият кмет, облечен с костюм на Дядо Коледа. Последва благотворителна инициатива и от вчера, детенцето вече има обувки.

"Направихме това за всички бедни деца. Събрахме дрехи и обувки, които им раздадохме. Сега ще могат да посрещнат Новата година подобаващо, не голи и боси", казва още Стефан Лазаров.

След публикуване на снимката с босото момче в интернет, последваха множество коментари и възмущение от случващото се с децата на бедните семейства.

"Няма значение от какъв етнос си, децата са деца и не бива да бъдат в такова положение", гласи един от многобройните коментари под снимката на Янис във Facebook.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
888kama преди 8 години
ima znachenie ot kakav etnos sa ne iskam da mislj che shte darj obuvki na nekoi ubiec na veronika s tesla.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен Жалкото е,че децата не избират в какво семейство да се родят.В този смисъл детето не е виновно,че е оставено босо насред снега.По-страшното е,че държавата толерира такъв прираст.В семейства, в които дори елементарните потребности като храна и облекло не са приоритет.Крайно време е да се сложи граница.Най-много три деца, до този брой да се изплащат детски, за останалите- да е мислил дали може да ги издържа като ги е правил.И крайно време е да се образоват поне до основно.
50
0
 
8
 
! Отговори
Спиро преди 8 години
Раздра ми се сърцето! Как може журнълистите от днесбегето да не са подпалили маторетките да носят дарения за босото дете? Мъжете ще направят и салатка на таткото, жените пък ще помилват таткото! Ей хора, къде ви е журналистическата етика?
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И по-пигментираният кмет на махалата, и майката и таткото, и седемте им чаавета, а и цалата махала под строй да ги сгрее "Циклона" ... "Б". В камерата, ааааа такова... в камината...
48
0
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ай стига бе! Има вече китайски обувки и за два-три лева. Това не е от бедност, а от безхаберие и на родителите, и на съседите им, и на цялата махала. Срам вам !
47
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
5 месеца работя за държавата.Над 100 организации дават социални помощи на тия.Пари на просещи мургавели не давам.Едно време имах в магазина Мургавел работник. Уволни го след 10-то забележка, защото идваше на работа към 11:00. Мързи ги да работят. Българите и държавата им е длъжна? Аз от тая държава един лв. даром не съм получил и не искам. Хората трябва да работят за държавата , а не да я ощетяват за сметка на истински нуждаещи се.МАЙКА МУ И БАЩАТА НА БОСОТО,ДАЛИ И ТЕ ХОДЯТ БОСИ? ПУШАТ, ПИЯ
46
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Купих дреха от турския магазин Лай КИ КИ в МОЛ- и после ги върнах. Далаверата с петрола и Ислямска държава свърши. Сега спираме да купуваме в БГ и Русия турските им стоки и тогава ЕРДОГАН НЯМА ДА ИМА ПАРИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ТЕРОРИСТИ И ВЪОРЪЖАВАНЕ.КУПУВАШ ТУРСКА СТОКА ПОДКРЕПЯШ ТЕРОРИСТ. В НИГЕРИЯ УБИХА 100 ХРИСТИЯНИ ТАЗИ КОЛЕДА КАТО ПОЛЗВАХА ГАЗОВИ БУТИЛКИ.
45
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На цигсни нищо не давам, ще го скъсам преди това и хвърля набоклука, но на това племе нищо не давам
44
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая постановка не минава...
43
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Страхотен пример. Нека да издържаме тези индивиди и да изпратим сигнал до "родителите" им да не се притесняват, да правят деца, а ние ще ги гледаме
42
8
 
8
 
! Отговори
Baba ;rkei преди 8 години
Bravo na choveka.... iskamise vsichki jiveeshti v balgaria da sa kato tozi chovek.... neznam kakvo da kaja ...Respekt
41
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако им се раздадат презервативи като в африканските държави, сигурно ще се опитат да ги продадат. Трябва да се произведе специална серия, която да се знае, че е за тях. С различна опаковка.
40
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма лошо, че са дарили обувки на детето. НО ако пусна моето Едно дете пред блока босо дори съседите ми ще ме линчуват и ще ме вкарат в лудница. Ако т.нар 'родители' не могат да гледат 7те си деца, да не ги правят бе. Защо да не се предлага безплатна вазектомия на подобни хора?
39
2
 
60
 
! Отговори
Валя преди 8 години
Преди 2 години в един такъв квартал докараха 1тир дрехи,обувки и кожени якета от закрит склад за втора употреба.Какво горене на дрехи и обувки падна,цяла зима се топлиха с въпросните дрехи, целия квартал миришеше на изгорена кожа.Обличат и обуват,щом се нацапа в печката.Още по храстите се развяват парцали от въпросното дарение.Имат пари за пиене,цигари и кафета,а нямат пари за здравни осигуровки и елементарна издръжка на децата си.След като нямат задължения към обществото,значи нямат и права.
38
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А пък моите родите не могат да се класират за минимална пенсия дори,защото не им достига стаж. Ама за тези на снимата помощите не секват. Вали, гърми, те си ги получават. А на моите родители - държавата им казва "***".
37
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в махалата по-големи деца няма ли? Какво става с техните обувки? НАли ромите са много задружни? На всичките ми приятелки българки, дори и да са с добър материален статус или едното дете износва дрешките и обувките на другото, или между приятелки се разменят дрешки. И с моите деца е така. Как така няма обувки? В цялата ромска махала нямат обувки, дето струват по 3 лв. в магазините за втора употреба?
36
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
държавата дава достатъчно пари на ромските семейства! щом са 7 деца, доходът им е поне 400-500 лв(ако не и повече) на месец! Едни обувки на старо са 2-3 лв., до кофите редовно се оставят обувки и дрехи. Не казвам, че не трябва да се помага, но ако на Шаро му е по-важна ракията, ние нямаме как да помогнем
35
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама, моля ви се! Това са културни особености! При тях си е традиция да имат 10+ деца нищо, че нямат пари и за едно. А иначе къде отиват парите от 10-те вида помощи, които взимат родителите му? А, сетете се. Така, че да не сте посмели да критикувате, че БХК сега ще ви накаже.
34
0
 
43
 
! Отговори
POLICE преди 8 години
Криминално проявените Ромски Босове кат Цар Киро що не му купат на това ромче обувки , ама Рома-Бос не се интересува от бедните роми
33
1
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във вторите употреби продават и детски обувки, здрави и качествени. Цените са 2-3 лева! Просто родителите на детето са примитивни и безотговорни, а не бедни.