Кондуктор, пианист, учител… Спасител на десетки

Студентът Александър Русев спря рейс без някога да е сядал зад волана
Обновена: 5 мар 2016 22:36 | 5 мар 2016 20:26,
24
Кондуктор, пианист, учител… Спасител на десетки
Снимка: "24 часа"

"Шофьорът на автобуса се залюля и се отпусна върху волана. Рейсът се понесе напред на тласъци. Изтръпнах, защото бях само на няколко метра разстояние с детето. Тогава едно младо момче до водача се наведе, направи нещо и рейсът спря."

Така описва преживения шок пловдивчанката Вероника Николова. В понеделник по обяд тя се канела да пресече на пешеходна пътека на оживения бул. "Васил Априлов" в града заедно с 4-годишния си син, когато сцената се разиграла пред очите ѝ.

Возилото от градския транспорт по линия №99 забило спирачки до младата майка, която била скована от ужас, пише "24 часа".

"Видях как пътничка от рейса плиска шофьора с вода. Обадих се на съпруга си, който бе наблизо, за да му кажа какво се е случило. Той дойде и махна на случайно минаваща линейка. Оказа се, че вътре няма лекар", разказва Вероника.

По думите ѝ след 2-3 минути дошъл друг реанимобил, но пак без доктор. В третата линейка, която пристигнала на място, вече имало медик.

Водачът на автобуса, който дошъл в съзнание, бил качен на носилка и закаран до спешния център.

Още по темата
Едва след това Вероника разбрала, че 26-годишният кондуктор Александър Русев е овладял рейса. По този начин спасил 20-ина пътници, шофьора, младата майка с детето, както и чакащите на спирката.

"Ако не беше той, щяхме да сме пометени от неуправляемия автобус", категорична е Николова. Според нея в инфарктната ситуация кондукторът действал хладнокръвно и не допуснал да се създаде паника. Спокойно приканил пътниците, сред които имало ученици и пенсионери, да слязат. Някои дори не разбрали, че са били на косъм от смъртта. Други му благодарили и го благославяли.

"Всичко се случи буквално за секунди. На шофьора му стана лошо.Изключих веднага от скорост и дръпнах ръчната спирачка", обяснява кондукторът, превърнал се в герой за спасените хора. Александър Русев признава, че никога не е карал кола и няма книжка. Повече от 5-6 г. обаче работи в градския транспорт и запомнил как водачът спира рейса.
“Не смятам, че съм направил нещо изключително. Радвам се, че нямаше пострадали”, добавя младежът.

Той не желае да говори за себе си и се стеснява от вниманието, с което е обграден след инцидента.

"Браво на това момче! Успяло е да спре няколкотонен автобус. Малко са хората като него. Заслужава награда за това, че предотврати трагедия с жертви", хвали го Атанас Пирянков, който живее в блок на метри от мястото на инцидента. Той пушел на терасата, когато се разиграл инцидентът. Мъжът разбрал, че нещо се е случило, когато пътниците излезли на улицата и пристигнала линейка.

"Работил съм с Александър в екип известно време. Не знаех, че е способен да реагира толкова адекватно.Учудвам се, че човек, който никога не е държал кормило, се е справил в това положение", казва Кирил Максимов, който е шофьор по линия 99.

Според него без намесата на младия кондуктор е щяло да има страшни последствия. Русев първо е натиснал копчето за скоростта, а след това бавно е дръпнал ръчната спирачка.

"Ако беше заковал рязко, щеше да има изпопадали и ранени пътници. Сетил се е и да държи волана, за да не тръгне автобусът към тротоара. Има дългогодишни кондуктори, които ще се стреснат и няма да могат да се оправят", обяснява Максимов.

По думите му всички в рейса са имали късмет, че когато водачът е колабирал, кондукторът е бил до него и е действал без паника.

Колегите на Александър Русев са впечатлени от постъпката му. Описват го като много скромен, стабилен и трудолюбив младеж. Винаги се държал възпитано и вежливо с пътниците. Никога досега не е имал конфликти с тях.

Роден е в Разград, живеел сам в Пловдив на квартира. Хванал се в градския транспорт, за да се издържа. Никой от транспортната фирма, в която е назначен, не знае подробности за личния му живот, тъй като не обичал да говори за себе си.

Казвал само, че има да взема изпит в Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) в Пловдив. От работа обаче не му оставало време да се яви. От вуза уточниха, че Александър Русев е бил приет в специалност "Педагогика на обучението по музика" през учебната 2008/2009 г. Свири на пиано.

По време на следването си е бил един от отличните студенти. Оценките му са петици и шестици. Преди 4 г. младежът е завършил семестриално, но все още не е положил държавен изпит.

След дипломирането си ще има право да работи като учител по музика в общообразователни училища и детски градини. Според преподавателите в АМТИИ Русев бил талантлив и силен студент.

"Спомням си го добре, тъй като беше интелигентен студент и общуването с него доставяше удоволствие. Имаше добра подготовка, въпреки че не бе завършил музикално училище, а само специализирана паралелка в обикновена гимназия”" коментира проф. Роксана Богданова, която му е преподавала пиано в академията. По думите ѝ Русев започнал като кондуктор в IV курс, за да се издържа.

Ректорът на АМТИИ проф. Милчо Василев е горд с Александър.

"Много наши възпитаници като него се трудят по време на следването си - някои в ресторанти като сервитьори, други в автомивки. Няма срамна работа в днешно време. Чест прави на Русев, че е успял да се справи в една толкова трудна ситуация", заяви проф. Василев. Ректорът добави, че лично ще награди младежа за проявения героизъм.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Forte Adajio преди 8 години
Ikonomicheskiat bg ministar e gord s tosi bulgarski konduktor - zlatna bulgarska trudova sila si e kupil za bronzovi stotinki ?! :-):-):-):-) konduktorat raboti 180 chasa vseki mesec za 681 bg leva, plasta 20%dds, taksa smet, 500 bg lv naem za bg Boxoniera...tok, voda, benzin, vazduh...da ima za bg politicheski piavici, da smuchat bg narod ?!..:-):-):-)
13
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обществото има нужда от такива истински личности а не от силиконки мутрета политици и джамбази банкери!Ашколсун.Браво.Това требаше да е топ новина а не споменато междудругото!
12
4
 
10
 
! Отговори
chovek преди 8 години
do 13 ave ei ti dobre li si ve kakvo trqbvashe da napravi momcheto da ostavi avtobusa da ubie jenata i detoto i da se vreje nqkade s 20 choveka vatre dano na tebe da ti se sluchi da vidim kak shte spazvash zakona da *** i neshtastnika ti smotan
11
4
 
33
 
! Отговори
До 10 преди 8 години
Ти да имаш идея как може да спреш автобуса по по добър начин, кажи я?(нямаш достъп до ***)
10
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ради12GOSPODIN RADI V BALGARIA IMA ZAKONI I TE TRIABVA DA SE SPAZVAT--A AKO TOZI MLADEG BESHE PREDIZVIKAL SMARTTA NA TEZI 20 COVEKA?TOZI, KOITO SAS DEISTVIATA SI PREDIZVIKA SMATTA NA DRUGI HORA TRIABVA DA BADE NAKAZAN OT ZAKONA.DA BADAT PROVEDENI SLEDSTVENO-PROZESUALNI DEISTVIA I AKO SE DOKAGE TOZI MLADEG TRIABVA DA OTGOVARIA PRED ZAKONA .
9
8
 
16
 
! Отговори
Ради преди 8 години
Появиха се орчове...Не може без "специалисти" и тук! Аман....
8
44
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
MNOGO GRUBA GRESHKA.NIKOI NE MOGE DA UPRAVLIAVA AVTOBUS BEZ DA IMA DOKUMENTI--TOZI KONDUKTOR TRIABVA DA BADE NAKAZAN PO ZAKONA.
7
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много хора биха се панирали. Браво за хладнокръвието! Да пази Господ от такива ситуации с припаднали шофьори!
6
4
 
45
 
! Отговори
zoro преди 8 години
*** тия от Днес.бг, как са се прецакали с този материал - друго си е когато пише нещо я за Кардашиян, я за Ердоган.. в краен случай за поредно "коте"..Всъщност - браво на момчето!!
5
3
 
48
 
! Отговори
Ради преди 8 години
Брех, ура! Аз съм щастлив! За първи път има новина, в която всички текстове да подкрепени в положителна насока! Не всичко е загубено! :)
4
2
 
65
 
! Отговори
! преди 8 години
Браво на пича! Повечко такива новини да четем, а не как някой се дрогирал и утрепал с колата на баща си 5 човека на спирката, и нямало как да му търсят отговорност, защото баща му е прокурор.
3
3
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето за такива хора е направен орден "Стара Планина" !
2
3
 
62
 
! Отговори
от мен преди 8 години
благословено да бъде това момче и нека градската управа го направи почетен гражданин на ГРАДА ТОВА ДА СПАСИШ ТОЛКОВА ХОРА Е НАИ ГОЛЯМОТО ГЕРОИСТВО БРАВО
1
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bravo na momcheto,obicham da cheta takiva ***