БСП се сети за Дертлиев – чества 100 г. от рождението му

Преди за тях той беше антикомунист, а днес е "велик политик"
29
БСП се сети за Дертлиев – чества 100 г. от рождението му
Снимка: Wikipedia

БСП се сети, че на 7 април преди 100 години се е родил Петър Дертлиев, който заедно с Атанас Москов, стана инициатор на възстановяването на Българската социалдемократическа партия след 1989 г.

Въпреки през 1990 г., когато Дертлиев беше кандидат за президент, БСП го обвиняваше, че е краен антикомунист, днес в декларация от името на левицата Георги Анастасов го обяви за велик политик и го определи като един от патриарсите на съвременните социалдемократи заедно с Атанас Москов.

"Мечтата за доброто на българите след промените през 1989 г. бяха движеща сила на Петър Дертлиев и днес е актуално неговото послание да управляваме със сръчните ръце, умните глави и таланта на целия български народ", каза Анастасов.

Според него Дертлиев е воювал непрестанно, за да наложи свобода, толерантност и справедливост.

"Когато подписа Конституцията през 1991 г. обяви, че това е широкият друм, по които ще минем, за да станем модерно демократично и социално общество", припомни Анастасов.

Той обаче смята, че сега с огорчение трябва да признаем, че демокрацията и социалното не вървят ръка за ръка, ами е "див капитализъм, където господар е парица царица".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
социалдемократ преди 7 години
Време е да се проведе битка срещу Позитания ! Там са мошеници и измамниците които ограбват Българите! Време е народа Български да се осъзнае, че истинските му представители и мястото на бедните, онеправданите е при Българските социалдемократи!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дертлиев е бил с леви убеждения,но не е бил съгласен с режима на Тодор Живков и компания бандити.В Белене станало наводнение.С хиликоптер спасили Дертлиев и част от охраната на концлагера.Според мен Дертлиев е бил социалдемократ и опонент на Живковия режим,подобно на Горуня.Сега пребоядисаните комунисти са аут и си търсят нов идол за да измамят хората
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не го харесвах, но не мога да отрека, че Дертлиев беше личност, имаше някакви виждания и след първоначалното отстъпление от тях след 1989-та година, в последните години от живота си се опита да защитава социалдемократическата идея. Разбира се вече беше късно - освен СДС, БСП и ДПС нищо друго не вирееше тогава и реалността го доказа.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво БСП, какво СДС бе?? Всички са един дол дренки е казал бай ***!
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
У нас не е имало нито фашизъм, нито нацизъм, нито комунизъм. Между 1944-1989 - бяхме феодално владение на Москва, а от 1989 - до днес сме някаква псевдо-демокрация с елементи на бананова република. Може би е имало свестни люде които са се опитвали да променят нещо у нас през последния четвърт век, но уви, когато тези хора са заобиколени от сива и безлична маса резултата е едно голямо нищо.
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако имаше див антикомунизъм у нас щеше да има осъдени висши комунисти - такива няма нито един!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спомням си как Дертлиев по едно време се опита да обърне досегашната риторика и се опита да говори като социалдемократ. Не му се получи, а и явно самия той вече не вярваше, че може да говори като социалдемократ, а в същото време да е в СДС. Не можеше да върне времето назад, за да поправи грешката си.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Огромната грешка на прехода, завършил през 1991 година с приемането на новата Конституция, е създаването на СДС. Вместо СДС, трябваше да си има нормални партии, които да обхванат целия политически спектър. Дертлиев се подлъга с това СДС и така реално затри партията си.
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
див антикомунизъм, син фашизъм и т.н.у нас не е ималоникой от престъпното управление на НРБ не беше осъдентова вече е история, която по навик комунистите-историци са свикнали да подменят
15
4
 
6
 
! Отговори
До 16 Vesso преди 8 години
Бъркаш. В началото и Дертлиев пееше в хора на антикомунистите, а когато осъзна до какво води това, вече нямаше път назад. Дали ДС е разделила тогава хората е много спорно. Никога не съм вярвал на мантрите за ДС. По-скоро разни чужди държави наложиха това разделение на сини и червени, защото се бояха от силната лява идея в България.Какво е казал Вагенщайн и коя е внучката му?
14
5
 
11
 
! Отговори
Vesso преди 8 години
До ИстинатаПак си разрови спомените.Само Дертлиев и още 2 от СДС тогава не се вписваха във войнствения тон на червените и сините наложен от ДС за да разделя хората в страната и да зглушават аргументите.Цитираш безочливото и безпочвено обвинение от Вагенщайн,загрижен да не би някой да посегне на запазеното мястото на внучката му в елита. Зад гърба на всички бе договорено отявления есктремист Желев да стане президент,а ген.Семерджиев вице.Нечии досиета няма никога да ги видим.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Принципно най-големите врагове между партиите са тези, които се борят за влияние сред едни и същи хора. В случая партията на Дертлиев и БСП се бореха за влияние сред хората с леви убеждения, но Дертлиев доста късно разбра, че с пещерния си антикомунизъм отблъсна почти всички леви хора от партията си. С други думи от войната, която Дертлиев водеше срещу БСП, загуби най-много социалдемокрацията в България.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До анонимен 12Какво е сега?ОЛИГАРХИЧЕН МУТРО "КАПИТАЛИЗЪМ" ПО РУСКИ ОБРАЗЕЦ!ЕЙ ТОВА Е!
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 8"БСП не ги ли е срам?Петър Дертлиев е лежал 10 години в комунистически лагери!"Той и Доган (Сава) е лежал, ама...
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 8Най-вероятно не трябва да ги е срам. Те просто почитат свой човек. Преди години разговарях с хора, които бяха лежали с него. Имаха големи съмнения, че той е бил "ухо" на комунистите или по-точно - Предател.
9
4
 
11
 
! Отговори
То6 преди 8 години
Ако на времето БСП беше поткрепила него, а не кохортата Желю - Фил - Иван, България можеше да бъде друга - НЕРАЗГРАДЕНА, НЕРАЗГРАБЕН, ПО СОЦИАЛНА и ЖИВА.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БСП не ги ли е срам?Петър Дертлиев е лежал 10 години в комунистически лагери!
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
отявлена комунистическа *** ,навремето разби СДС
6
5
 
14
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Другарите само колко манипулативно връзват демокрация и социално не е истина. Другари, демокрация означава и разделение на властите и независимост на всяка една от тях - нещо, което вие и по-раншните другари така и не пожелахте да реализирате. Хората обаче не ви вярват - колкото и да опитвате да играете на струни като русофилия и социализъм, вие самите доказахте, че не разбирате какво означават тези понятия и какъв е смисълът им. За вас социализъм и русофилия е влизане в евразийския съюз
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дертлиев бе един от малкоот истински дисиденти. лежал бе 15 години в затвора.