Борисов откри археологическия резерват "Деултум"

За обновяването му са вложени 2 700 000 лева
10 апр 2016 16:50, Красимир Ангелов
17
Борисов откри археологическия резерват "Деултум"
Снимка: МРРБ

"Ние не обещаваме, ние показваме". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който заедно с заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, кметът на община Средец Иван Жабов и кметът на Бургас Димитър Николов откриха обновения археологически резерват "Деултум".

Инвестицията в този проект е 2 700 000 лева, но не вложената сума е важна, а ефектите, които очакваме да постигнем - повишаване на броя на туристите до 22 500, 40 на сто увеличение на настаняването, повишаване на заетостта, заяви заместник-министър Николова.

Туристическият обект се намира близо до село Дебелт, община Средец. С решение на Министерския съвет от 1988 паметникът на културата е обявен за Национален археологически резерват, а през 2007 получава знак на Европейско културно наследство. По проект "Деултум - врата към загадъчната Странджа", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013, е обновен сградният фонд на комплекса и прилежащата му инфраструктура, изграден е Лапидариум, подобрен е достъпът за туристи, включително и за хора с увреждания.

Изградени са реставрационна и виртуална зали, изложбени помещения, библиотека с читалня, работилница за моделиране на антични предмети от глина, учебна стая "Антична" и стаи за представяне на биоразнообразието в района "Виа Понтика".

По време на откриването премиерът Бойко Борисов призова кметовете и учители от община Бургас поне веднъж месечно да организират посещения на деца в археологическия резерват "Деултум". Премиерът разгледа обновения музей, а археолози му връчиха реплика на печата на цар Борис.

"Важно за туризма и за образованието на децата е всичко, което сме направили. Разпоредил съм на РИО веднъж в месеца, в часовете по история и зелените училища да ги докарват тук”, посочи Борисов и продължи: „Възложих на заместник-министъра на регионалното развитие да ми намери по коя от програмите да възстановим и баните и другите неща, които са уникални постижения за II век, на начина по който са се гледали римските легиони тук”.

Премиерът уточни, че сградата на Община Бургас е направена с камъни от Дебелт и поиска те да бъдат върнати обратно. Кметът на Бургас Димитър Николов отговори, че ще върне камъните, ако бъде построена нова община.

"Защото камъните от най-старата българска църква в Плиска навремето са ги разрушили пашите и са ги направили на новите ж.п. гари. Спрях за един период Плиска, защото исках да е максимално автентична. И сега си ги взехме обратно и ще възстановим Плиска с истинските камъни", каза още Борисов, цитиран от "Фокус".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
Алоо преди 8 години
До ИМПЕРИАЛИСТСтига сте нагласяли тази история баните далеч преди появата на римско робовладелската империя те не са открили топлата вода траките са имали бани далеч преди тяхното появяване...
10
1
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 години
Според турските данъчни регистри, данъкът на Самоков е бил под формата на кораби за империята. Същите са били с кован железен кил и са пренасяни до морето в разглобен вид от волски кервани. В крайбрежието на сегашното Мандренско езеро близо до някогашното древно селище Деултум с. Дебелт са сглобявани.
9
2
 
13
 
! Отговори
БОКО-ТИКВОКО преди 8 години
Уха,пак ножички и лентички,кеф,кеф......
8
6
 
24
 
! Отговори
Унизен преди 8 години
Отново откраднати пари.Едва ли са вложени и 200-300 000.Всичко друго е откраднато.И децата в детската градина разбраха,че от строителство най-много се краде.Ако спрете да крадете тази държава може и да живне.А дано,ама надали.Боко тиквуна иска да затрие държавата и това не е далеч.
7
4
 
15
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
В края на 19 в.са започнали проучванията.От К.Иречек и братя Шкорпил.Важно е за нас като българи да знаем историята си!Но не и да ни представят едно населено място,носещо името Девелт или Дебелт,означаващо двублатие,като Римско селище!"основана при управлението на Флавиевата династия в годините на император Веспасиан през 70 год.на 1 в.в близост до вече съществуващото тракийско селище Девелт."Или представено ни:"Термите и античният бардак на Деултум все още не са разкрили всичките си тайни."
6
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"2 700 000 лева, но не вложената сума е важна" - ВАЖНА Е ! Болни деца,гладни пенсионери, страхотна емиграция ,А вие " инвестирате" в ..... ? Съвест нямате,страх от Бога нямате,алчност българса извънземна!
5
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 7Mnogo si glupav.Turismut sujiviava malkite mesta, as 2,7 mln. leva ne znam kolko 'drugi' rabotni mesta mogat da se otkriat, ti zneash li?
4
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е СЕГА КАТО ДОЙДАТ ТУРИСТИТЕ И КАТО ПОТЕКЪТ ОНЕЗИ МАНГИЗИ НАПРАВО ЩЕ СТАНЕМЕ МИЛИОНЕРИ! ЕХ ТАЯ ПРОСТОТИЯ! ЗА ТЕЗИ 2 700 000 ЛЕВА МОЖЕШЕ ДА СЕ ОТКРИЯТ РАБОТНИ МЕСТА. АМА ЗАЩО ВИ СА РАБОТНИ МЕСТА? НА ВАС ВИ ТРЯБВАТ КУЛТУРНИ ОБЕКТИ! ТОЙ ДРУГАРЯТ ОТ БАНКЯ Е МНОГО КУЛТУРЕН И УЧЕН. НЕ ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕ ВИНЕТУ! ТОВА Е КНИГА С ГОЛЯМО ЗНАЧЕНИЕ ЗА РАЗВИВИТИЕ НА СИВОТО ВЕЩЕСТВО! А ВИЕ УЧИТЕ ПО 5 ГОДИНИ В УНИВЕРСИТЕТА ЗА БЕЗРАБОТНИ! ЕХ БЪЛГАРИО БЪЛГАРИО КАКВА ТЕ ЛЮЛКА ЗАЛЮЛЯЛА И КАКВА ЛИ ЩЕ ТЕ ДОЛЮЛЯ!!
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес в Бургас бъкаше от полицаи, но си имало причина.
2
4
 
22
 
! Отговори
LiveEvil преди 8 години
Това не е новина .Новина е: "Борисов НЕ откри еди к'во си"
1
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аууу, това много неприятно!Стига сте строили нови неща, че хората ще продължават да гласуват за ГЕРБ! Всичко трябва да е гадно, много гадно! Дано българите обедняват постоянно, дано престъпността расте и дано младите бягат от страната. Всеки истински патриот трябва постоянно да работи така, че тия неща да се случват! Иначе пак ще загубим изборите.