Един мигрант в България: Търсихме усмивка и я открихме тук!

"Никой тук не те пита от коя религия си", разказва иракчанинът Фреди
19 апр 2016 19:15,
55
Един мигрант в България: Търсихме усмивка и я открихме тук!
Снимка: IOM Bulgaria

Фреди идва в България от Ирак преди 15 години. Той е католик, а жена му е православна християнка. Двамата пристигнали у нас с двете си деца.

Иракчанинът признава, че у българите е видял само обич. Няма и причина и да ходи в друга държава, тук е намерил работата и призванието си, пише на страницата си във Facebook Международната организация по миграцията в България.

"Пристигнахме в България с двете ни деца. След толкова много страдания бяхме чакали за една-едничка усмивка и нищо повече и неочаквано я открихме тук. Харесахме България. Никой тук не те пита от коя религия си", разказва историята си Фреди.

На пристигане Фреди е имал пари да гарантира благоденствието на семейството си за година напред. Той отишъл в католическата катедрала в българската столица София, за да потърси помощ с намирането на работа.

"Винаги ще бъда благодарен на хората, които срещнах. Много ми предложиха пари, но аз ги отказах. Взех малко дрехи за децата и кухненски пособия. Майчиният ни език е арамейски, езикът на нашия бог. Бях помолен да участвам в религиозни церемонии в църквата, като чета молитви на арамейски и се съгласих", допълва още Фреди.

Когато хората разбрали, че Фреди е добър готвач, започнали да го молят да подготвя храна за кетъринг и да го препоръчват на приятели. Фреди често ходел до пазарите, за да купува продукти за готвенето си и по този начин изградил контакти с местните търговци. Започнал да готви на пълен работен ден и дори бил повишен в главен готвач в престижен ресторант.

С малко помощ от приятели, Фреди отворил собствен ресторант, предлагащ иракска кухня. Наименувал го Ашурбанипал, по името на един от най-великите управници на древната Асирийска империя.

Скоро мястото привлякло голям брой българи, които били смаяни от ястията на Фреди. Ресторантът също така се превърнал в място за срещи за иракската общност в София.

"Мога с гордост да кажа, че клиентите ми чакат аз да отворя ресторанта, вместо аз да чакам те да влязат", споделя Фреди.

Любовта му към готвенето се зародила още в армията, където Фреди служил като войник.

"Другарите ми знаеха, че мога да сготвя най-добрата леща. Веднъж, след интензивна тренировъчна сесия, те ме помолиха да я приготвя и по случайност купа от супата ми беше сервирана и на командващия ни офицер. На следващия ден той изпрати куриер да попита кой бе приготвил супата. Никой от момчетата не каза нищо, защото достъпът до кухнята е забранен за обикновени войници. Но пратеникът беше настоятелен. Аз признах, че съм бил аз, за да не бъде наказан целият отряд", разказва Фреди.

Вместо наказание обаче той бил назначен като готвач в щаб-квартирата на армията.

"Лещата ми ме спаси от това да бъда изпратен на фронта, за да убивам хора или да бъда убит. Така започна "кариерата" ми на готвач", завършва историята си Фреди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
8
 
! Отговори
x-men преди 8 години
Ейййй, увря ви акъла най-накрая! Сетихте се, че медиите имат най-вече просветителска и образователна дейност. Истинските истории за емигранти в България са тези на иракчанинът Фреди и Джоан и Сиуан от другата ви статия. Това е истинският български народ - толерантен, гостоприемен, добродушен и обичлив, а не изобразен подобно някой агресивен и фашизоиден *** като Динко и Перата, които ни тикахте цял месец подред и си играехте с огъня. Явно някой ви е набил канчето и на ваште *** ***. И правилно.
26
8
 
6
 
! Отговори
Размисли преди 8 години
Нищо против човека, да е жив здрав и богат, но той си идва с историята на неговия Ашурбанипал, това няма нищо общо с нас и нашата история, така става подмяната, от добро сърце. Когато си кръсти ресторанта София или България тогава ще е част от нас. Има време и *** пред него и семейството му, ако не вдигне гълабите.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До байНапратив, добре дошъл е. Ти - не, но няма как, длъжни сме да те търпим.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубава история! Дано наистина да е щастлив тук!
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човека е християнин. Каква работа има в Ирак. Ако отидеш в арабска страна или в Израел първо искат да знаят каква религия носиш със себе си. Това определя и отношението им към теб. В България християните не се интересуват от религията на хората защото комунистическия атеизъм изми чувстството за религиозна пренадлежност и това не е много добре. Мюсюлманите и евреите преди всичко искат да знаят какъв си.
22
1
 
9
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Blagodarya za hubavata statiya!Naistina me zaradvahte!Bog da blagoslavya domut na tozi chujdenec i da pribavi na vyarata mu vyara v Gospoda Isusa Hrista!Dobur primer e i silno svidetelstvo.Mnogo drugi i bulgari mogat da se pouchat i budat prosto hora!
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като мнозинството от тях - 4200 души, са иракски граждани.
20
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дошъл,видял,поживял,време да си ходи.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като няма келепир иракчаните бягат.Над 5000 мигранти, подали молба за убежище, са си тръгнали доброволно от Финландия за последните 15 месеца от началото на 2015 г. досега, съобщава ТАСС.За този период във Финландия са пристигнали почти 35 хиляди мигранти, 2300 от които през тази година. Към момента миграционните власти са удовлетворили 3200 молби за бежански статут. Почти 2300 са били отхвърлени, а 2200 все още се разглеждат. Процесът по обработката на около 5200 молби е бил прекратен, защото заявителите или са ги оттеглили, или са напуснали Финландия, като мнозинството от тях - 4200
18
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този е добре дошъл, новите десетки хиляди ислямисти пристигнали у нас- не са!
17
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човекьт си разказва живота а Булгаристанеца злобее!
16
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали братята американци освободиха Ирак от диктатора Саддам?Защо не се връща там да гради държавата си?Защо е дезертирал от армията?В Афганистан също има демокрация и американска армия
15
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дошъл в България но не казва по какъв начин.И статията е неуместна защото няма никакво отношение към днешните социални"бежанци".
14
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Католик от Близкия изток, говорещ арамейски е изключителна рядкост, колкото и самият език. Ако си въобразявате, че след подобни статии ще възприемаме всеки ислямски натрапник като католик, говорещ рядко срещан език, значи сте в голяма грешка.
13
2
 
22
 
! Отговори
мечтател преди 8 години
Ех, един ден Националната Лотария да изгради заводи и да даде работа на 10 000 човека, да има IT квартал в Полски Тръмбеш, 1000 Софийски фирми да си направят офиси в 50 български градчета, в селцата да има десетки къщи за гости, където хората от градовете да почиват с децата си, 20-те най-богати българи да купят 1000 линейки, банките да направят лихвите за заеми 3%....ех, за такава България бих дал живота си!
12
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такива пристигаха у нас преди 20 години в ограничени бройки, сега пристигат само социални параз.ити, така че статията няма да постигне целта си.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубава история ама много розова.
10
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От цялата статия най-силно впечатление ми направи това,че с идването си,въпреки че има пари за година напред,веднага тръгва да си търси работа.Доста по-различен манталитет от повечето днешни социални имигранти,юрнали се за Европа.Като цяло позитивен разказ,но нямащ нищо общо с мигрантската ситуацията в момента.
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако разкараме цялата новопристигнала мюсюлманска сг.ан, ще останат към 100-200 бежанци.
8
17
 
7
 
! Отговори
МИСЛЯ преди 8 години
Мисля че този човек лъже .Поради две причини - в Ирак няма Християни , второ лещата е храната на Аллах като виното на Христос .