Затварят обектите, които работят без касов апарат

Всяка трета проверка завършва с установено нарушение
16 юни 2016 12:53,
12
Затварят обектите, които работят без касов апарат
Снимка: Булфото, архив

Търговските обекти, работещи без фискални устройства, ще бъдат затваряни. Мярката ще се прилага при повторно установено нарушение - неиздаване на касова бележка.

Спрямо нарушаващите данъчните закони, освен издаването на актове и наказателни постановления, ще се предприемат и ревизионни действия. Те ще бъдат насочени не само към дружествата, но и към техните собственици, които ще бъдат проверявани и за съответствие между доходи и имущество. Това съобщиха от Териториалната дирекция на НАП-Бургас във връзка със започналия засилен контрол по спазване на данъчно-осигурителното законодателство през активния летен туристически сезон.

Всяка трета проверка завършва с установено нарушение като двете най-често срещани са именно разлики в касовите наличности и неиздаване на фискален бон. Разликата в касовата наличност на практика означава двойно счетоводство, коментираха от приходното ведомство в крайморския град. От НАП-Бургас отчитат и увеличаване на сигналите от граждани за обекти, в които не се издават редовно фискални бонове.

Насърчаваме обществото към подобна чувствителност и реакция, това означава и повишена данъчна култура. Целта на засиления контрол по спазване на данъчно-осигурителното законодателство е в посока към максимално изсветляване на сектора и облагане на реалните приходи с дължимите данъци и осигуровки.

Коректните фирми и данъчно задължени лица могат да очакват от нас коректност, но ще бъдем безкомпромисни към нарушителите на данъчните закони и укриващите умишлено приходи, коментира за БТА по повод на засиления данъчен контрол по Южното Черноморие териториалният директор на НАП-Бургас Татяна Кънчева.

От началото на годината данъчните власти в Бургас са извършили над 1500 оперативни проверки, като са съставени повече от 300 акта за нарушения. Много от високооборотните заведения по черноморските курорти вече са поставени в режим на непрекъснато наблюдение посредством дистанционната връзка на касовите апарати със софтуера на НАП, поясниха още от приходното ведомство в Бургас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
То касови апрати имат всички, ама въпроса е че са хванали паяжина в по малките търговски обекти. Омръзна ми постоянно да си искам касови бележки. Явно нямат никакъв страх от проверки. Ако накарат малките обекти да издават редовно касови бележки сивата икономика ще намалее драстично.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
🕷В плод и зеленчука под нас е фраш от хора по цял ден. Аз всеки път като пазаря от там е за поне 15-20 лева и за толкова години веднъж щне съм видяла да издадат касов бон. Обаче въобще не числя, че някой някога ще ги санкционира или ще ги затвори.
10
1
 
2
 
! Отговори
se преди 7 години
Хм поне 30 познати с малък бизнес фалираха и нспуснаха България последните пет години.Не е човешки натиска върху дребните предприемачи .
9
0
 
2
 
! Отговори
Сержант преди 7 години
Нека проверят авто търговците, че там са също големи укривания на данъци. Примерно плащаш 3000 лв а те ти издават касов бон за 1200 лв като си слагат печалба 200 . Едно е данък на 200 лв друго е данък на 2000 лв.. 100% от авто къщите така работят. Въпросът е . Кой ги покрива?
8
0
 
3
 
! Отговори
Klient преди 7 години
Такава фирма е магазин Мартинс в Слънчев бряг от веригата магазини Нико,никога не издават касови бележки и си плащат на данъчни да не ги проверяват.
7
0
 
5
 
! Отговори
mery преди 7 години
До тези които са ми сложили минуси - от 1993г. се занимавам с продажба и сервизиране на Касови апарати и смятам че имам поглед върху развитието на бизнес средата в България. Фирми които имаха по 5-6 обекта се ограничиха до 1-2, всеки месец с колегите се оплакваме по колко прекратени договори имаме, защото хората са си затворили обектите и прекратили дейност! Говоря за малките фирми, които малко или много внасят накакви данъци!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като затварят накрая кой ще остане да работи?
5
4
 
5
 
! Отговори
лошо преди 7 години
Може да изглежда дребно но не издаването на касова бележка носи огромни загуби за държавата,НАП или не може или не иска да се справи с този проблем от години.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички малки магазинчета не издават касов бон, ако си нахален и си поискаш те гледат накриво
3
3
 
13
 
! Отговори
mery преди 7 години
Те търговските обекти затварят и без проверките от НАП. Хората се мъчат по 1 година и затварят, а тези които се връщат от чужбина и решават да отворят нещо в България пробват 3-6 месеца, затварят и пак си стягат багажа!
2
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Защо чак сега ще се затварят търговски обекти без фискални устройства?
1
0
 
9
 
! Отговори
ало ало нап ли е преди 7 години
Никой ли не забелязва ,че от известно време нещата вървят на затваряне и спиране на дейност?Или и да забелязва си натиска парцалите за да не го изритат като мръсно куче .