Още по-сложно стана, газ тече от две цистерни в Хитрино

Селото е под блокада, полицаи ще нахранят домашните животни
Обновена: 11 дек 2016 12:36 | 11 дек 2016 10:25, Камелия Цветанова
80
Още по-сложно стана, газ тече от две цистерни в Хитрино
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Има изтичане на газ от две цистерни от влаковата композиция, която се взриви вчера в шуменското село Хитрино, съобщи МВР шефката в оставка Румяна Бъчварова след заседание на кризисния щаб, цитирана от Bulgaria On AIR.

"Наблюдаваме много внимателно ситуацията на терена в Хитрино. Има известно усложняване на обстановката – изтичане на газ от две цистерни и това налага да обмисляме решенията по-внимателно", обясни тя.

Бъчварова призова за търпение и спокойствие, за да може да се работи да се взимат най-добрите решения.

Тя отсече, че най-важното в момента е да се справят със ситуацията без рискове.

Според нея вероятно ще се наложи хората да останат извън селото по-дълго.

"Трябва да са наясно, че най-важното е да предотвратим рисковете. Ако някой има нужда от нещо, от което има потребност в този момент - да се обръща към кмета за допълнителна информация", призова МВР шефката.

"В момента се прави повторен оглед. Опитваме се да вземем решение, което е най-малко рисково“, подчерта тя.

"Основната ни грижа в момента е да няма риск за хората, които трябва да се справят с тази ситуация. Това е първото и най-важното. Оттук нататък са всички останали решения", подчерта Бъчварова. Тя добави, че допълнителна информация ще бъде оповестена, когато има конкретен резултат и напредък.

Главният секретар на МВР Георги Костов  допълни, че ситуацията се е обострила в сравнение със снощи.

"С вдигане на температурите предстои населеното място да бъде обгазено. За това и преценката вчера да бъде евакуирано цялото село от днешен поглед е изключително правилна. На място са най-добрите специалисти – и от МВР и външни газови специалисти, които са доброволци и рискуват живота си в момента. Нека ги оставим да вземат едно нормално професионално решение. Това е най-доброто, с което държавата разполага", каза още гл. комисар Георги Костов.

Той обясни, че хората от селото са се опитали да се върнат там, за да нахранят домашните си животни, но не  са били допуснати.

"Към гражданите от Хитрино – опасно е да влизат в момента в селото не зависимо по каквито и да е подбуди. Ще намерим начин следобед да отворим прозорец, така че да си нахранят домашните животни. Говорихме с представители на общината и кмета на селото наши служители да минат и да им раздадат фуража, но да не се опитват да пробиват блокадата ни, не за друго, просто е опасно за живота им", каза още той.
 

Гледайте видеото на Bulgaria On AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
6
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
До Анонимен 31 Затова ще изберем отново Борисов , а за Бъчварова си прав. Тя е само говорителка на МВР.Вън жените от управлението на държавата!
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво правят автомобилите на пожарникарчета в огнището на поражението. Това е абсолютно недопустимо, особено онези белите на началничетата им. Просто неам думи. Върховна тъпотия.
32
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВЪПРОС Прав си - орева всички медии, но вместо да чака някой да му каже къде и как е, да я беше потърсил - номерата и адресите на болниците не са секретна информация
31
0
 
6
 
! Отговори
Да така е преди 7 години
До "Още въпроси". Мисълта ви е в правилна посока. Има национално разписание за движение на пътнически и товарни композиции. Въпросните цистерни са частна композиция, която не минава всеки ден. Навярно не е и единствената частна, която използва националната мрежа. И може би, ако не беше спряна на тази гара, недай си Боже холяма катастрофа. На кого по-напред да угодят служителите? На началници с частни влакове или да си следят работата по графика?
30
0
 
11
 
! Отговори
зрител преди 7 години
И ние гледаме Дискавъри и От местопрестъплението и знаем как със знания познания и техника за 24 до 48 часа 99% от нещата се изасняват. А нашите какво ... ?
29
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютни некадърници - и Борисов, и Бъчварова.
28
0
 
6
 
! Отговори
www преди 7 години
До Още въпросиМного правилно разсъждение! Но малцина са тези, които могат да го разберат.
27
0
 
23
 
! Отговори
Още въпроси преди 7 години
Извънредно ли е наредено да се промени трасето на товарния влак,за да мине пътнически?Кой нарежда извънредна промяна на трасето,има ли време да се реагира,стрелките ,стрелките...и те могат да говорят?Нищо още не се знаело,тече разследване,но думите на стрелочника за тези 110 км. скорост веднага са оповестени...започва да се оформя версия за вина на машиниста...Защо тази опасна композиция извънредно ще се спира на гарата да чака пътнически влак,не трябва ли да е обратно?По-безопасно би било...
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стари,негодни цистерни,превозват такъв опасен товар,а машинистите карат,като луди,в населено място-в самия център на селото....това,само луди хора могат да го направят,саоубийци,или терористи!Липсва всякакъв контрол от страна на държавата към фирми,ползващи жп-услуги и прочее...
25
0
 
26
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
Частната компания ,която е в основата на този ад къде е...Каква отговорност поема...Няма ли да се намесят със специалисти,техника...?!!!Въпроси много има...Печалбите -в офшорки,а сега държавата и народът поемат негативите...хайде парите от офшорките веднага тук и да ликвидират щетите и на хората нови къщи да направят,ж.п.линията далеч от населени места,инфраструктура подходяща за такива опасни товари...Къде са парите?Сега ще го отнесат машинистите и ж.п. превози,които едвам дишат...Въпроси???
24
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХА-ХА-ТАКИВА ТРАГЕДИИ по времето на СОЦА ставаха и то с повече жертви. Спомням си катастрофите на гарите Орешец, Дралфа, Венчан, Илиенци, Червен бряг, Огняново, Казичене, Подуяне-разпределителна, Драгоил, Сталийска махала и др. Само че, тогава имаше информационно затъмнение.
23
2
 
35
 
! Отговори
някоя си преди 7 години
Защо ли ми се струва, че никога няма да се разбере истинското число на загиналите?!...както и истинската причина за трагедията. Дали отново ще го отнесе машиниста?!..
22
3
 
32
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ ДО БЪЛГАРИ преди 7 години
Не превеждайте пари чрез смс за Хитрино докато Държавата застане с Отговорно Лице да каже КОЙ е Номера . Преди малко се показа и Кристалина Георгиева с номер .Може да се окаже че сте превели пари за жертвите в Турция или за ИДИЛ в Афганистан .
21
16
 
67
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Наричайте ме комунист. Наричайте ме болшевик. Наричайте ме, както искате, но истината е, че едно време имахме държава. Ние БЪЛГАРИТЕ имахме държава и в нея живееха всички спокойно и добре. Да, не сме били богати и нямаше по магазините такова разнообразие от стоки. Не се возехме в луксозни коли. Не можехме да гледаме любимите си рок групи като Металика на живо, но ..Животът беше по-спокоен и сигурен. Имахме си всичко необходимо и не се страхувахме за утрешния ден.Такива трагедии ставаха рядко.
20
3
 
34
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 години
Положението в цялата държава е "Грамофон свира, майка плаче".
19
7
 
60
 
! Отговори
Истината преди 7 години
30 часа след трагедията в Хитрино, властта все още не знае какво да прави. По стар навик управляващите се набутаха в Хитрино да си правят реклама, но всички добре знаем, че като отиде някакъв министър или премиер, хората, които могат да помогнат, спират да си вършат работата и започват да докладват на големите началства, започват да участват в някакви безмислени съвещания, правят се комисии и реално нищо полезно не се върши.
18
5
 
33
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 години
Един Човек от Хитрино орева всички Медии че съпругата му я няма ?Гледахте ли го ?Още няма отговор на човека .
17
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление тази трагедия в Хитрино отново показа пълната неадекватност на управляващите в България.
16
4
 
27
 
! Отговори
ДО 17 преди 7 години
За какво Браво ?Стоят и гледат сейр , никой не смее да се доближи . А хората имат Животни - кучета , котки , крави , овце .
15
42
 
11
 
! Отговори
xaxa преди 7 години
Браво на момчетата рискуващи живота си, това са бедствия за които никои не е подготвен на 100%, А тези от селото са типични дребни душици, трябвало да си нахранят животните !?