Минус 100°C! Толкова ни се събират да изтърпим за седмица!

Още няколко дни студ, после зимата отстъпва, прогнозира синоптик
10 яну 2017 07:00,
90
Минус 100°C! Толкова ни се събират да изтърпим за седмица!
Снимка: Reuters

Почти минус 100 градуса по целзий ни се събират за изтърпим в една от най-мразовитите седмици през последните зими у нас.

Смразяващата температура е сбор от средните минимални температури за страната от петък до днес плюс прогнозните за утре и вдругиден. Синоптиците са категорични, че дни с температури от минус 20 в България е имало и преди, но толкова продължително вледеняване не е имало от 30-40 години.

В петък минималната температура е била -10 градуса, в събота -15, в неделя -18, в понеделник -14, във вторник -15, показват данните на TV-MET, цитирани от "24 часа".

Още по темата

Като се прибавят очакваните в сряда -10 и в четвъртък -13, се получава общ сбор за 1 седмица от минус 95 градуса, почти минус 100.

Според синоптика Симеон Матев студът отстъпва, започва затопляне. Толкова ниски температури като в събота и неделя са малко вероятни до края на зимата.

В понеделник в цялата страна нямаше температури под -20 градуса. Минус 19 бе само в Добрич. В останалата част на страната сутрешните температури стигнаха от -10 до -15 градуса.

Очакванията за рекорден мраз бяха свързани с прогнозата отпреди 3-4 дни за ясно време.

Сравнително по-топлото време се дължи на това, че цялата страна бе затисната от облаци, придружени с лек снеговалеж. Ниски температури от рода на -17 до -20 градуса са възможни, но само в района на Добруджа, поясни Матев.

Във вторник се очаква ново влошаване на времето. То се дължи на циклон, който се формира в Южна Гърция в посока Черно море. Вечерта пак ще завали сняг, най-вече в Източна България. Очакват се и виелици. Снежната покривка ще е 10-20 см, но заради навяванията ще се образуват преспи.

Във вторник температурите ще се движат от минус 8-10 на северозапад, до плюс 1-2 градуса по Южното Черноморие. В сряда снегът ще спре. Вятърът ще отслабне.

В нощта срещу четвъртък слаб сняг ще превали отново в Югоизточна България, но като цяло затоплянето ще продължи. В четвъртък ще бъде предимно слънчево. Призори на места в низините ще има краткотрайни мъгли.

Сутрешните температури ще са сравнително ниски - от -17 до -10 градуса. Но дневните ще се повишат от минус 3-4 градуса в Добруджа до плюс 3-4 градуса в южните части на страната.

В петък повишението на температурите ще продължи и през деня на много места те ще са положителни - до плюс 4-5 градуса.

В събота от северозапад на югоизток с усилване на вятъра ще прониква по-студен въздух. Това застудяване обаче ще е доста по-приемливо. Ще превали в Северна България сняг, а в Южна - дъжд и сняг, като валежите ще са в рамките на 5-10 л на кв. м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
-100 е коефициентът на интелигентност на Вера Александрова
65
0
 
5
 
! Отговори
Ghost преди 7 години
Счупихте *** !!!
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е *** да си лесно! Може ли така бе, Вера??
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХАХАХХАХАХАХХАХАХХАХАХАХХАХАХАХХАХАХААААААААААААААААААААААААА!!!!
62
0
 
8
 
! Отговори
месара преди 7 години
махнете това смешно заглавие бе ! четете ли въобще колко хора ви коментират тъпотията ?
61
0
 
6
 
! Отговори
за Дарвинова премия преди 7 години
Заглавието - според списващите "сензацията"Чудя се кое е повече обратно на острото - заглавието или създателите му ?Май заглавието е по-остро.( януари също ха-ха)
60
0
 
7
 
! Отговори
спойлер преди 7 години
Значи до края на тая седмица ще имаме следната новина, ако следваме същия метОд на изчисления.В България температурата е по-ниска от тази в открития Космос.
59
0
 
15
 
! Отговори
linker преди 7 години
А лятото отива към 200-300 градуса... Не е лесно, не е лесно...
58
0
 
8
 
! Отговори
да си кажа преди 7 години
А пък в ЯКУТСК , за седмица гонят около минус 280 градуса , ще се разпадат на атоми , или там каквото става при абсолютна нула
57
1
 
14
 
! Отговори
Сократис преди 7 години
Щом журналистите са измислили нов начин за водене на статистика дайте да изчислим и колко дивотии поднесени от тях сме изтърпели и продължаваме да търпим...По времето на "просташкия" социализъм за пропусната запетая във статия наказваха а за неточност и подвеждащ текст уволняваха и съдеха и за това "просташки" и лъжливи съчинения нямаше а сега скрити зад паравана,че читателя трябва да е повсеместно информиран,ежедневно го заливат със всичко което им хрумне в непросветените глави
56
0
 
16
 
! Отговори
Гледам и не вярвам преди 7 години
Какви са тия глупости бре, каква е тая неграмотност.Аз пък да ви кажа, че лятото ни чака минимум 2500 градуса ( за 3-те месеца ).Добре, че няма да съм в БГ, щото според тази прогноза ще стана на плазма...
55
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Да бе.0т 30-40години, пълна глупост. Преди 5-6 години имаше 20 ледени дни и темп паднаха до -29.....
54
0
 
19
 
! Отговори
pich преди 7 години
то бива неграмотност, но вие минахте всички граници с тази "уникална" статия
53
0
 
24
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
Защо ги събирате, не е ли твърде банално? Проявете малко въображение. Например, можете да ги умножите и после повдигнете на степен Пи. Ще се получи също толкова безсмислено, но има още по-голяма вероятност на "жуналистите" от другите медии да не им е хрумнала точно тази глупост и да сте уникални в простотията си.
52
0
 
30
 
! Отговори
Пламен Русев преди 7 години
Сто градуса е *** на журналиста,писал статията!
51
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като ни се събраха няколко хиляди градуса +, а дано изкараме 100 -Аман от прости хора и *** заглавия и статии
50
0
 
5
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Сняг вали вали вали,буря в бяла зима.Термометърче кажи,дъжд кога ще има ?!
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Анушка вече е купила олиото.
48
1
 
23
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Масираната кампания в новините колко страшно било да вали сняг и да има минусови температури през зимата цели едно просто нещо - да прикрие и оправдае некадърността на управляващите да се справят с една обичайна за зимата ситуация.
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко ли подобни излияния ще ни се съберат тая година?