Заплаха ли са сирийското семейство Джабар? За Елин Пелин – очевидно!

Шефът на Общинския съвет си тръгна след спор в студиото на Bulgaria ON AIR
14 фев 2017 13:00, Анисия Иванова
430
Заплаха ли са сирийското семейство Джабар? За Елин Пелин – очевидно!
Снимка: Bulgaria On Air

Казусът на бежанското семейство Джабер, живеещо в Елин Пелин, раздели мненията не само в обществото, но и в студиото на Bulgaria ON AIR. Председателят на Общинския съвет на Елин Пелин - Николай Плещов, и говорителят на Върховния комисариат на бежанците към ООН Даниел Стефанов, коментираха темата в предаването "България сутрин".

Дискусията прерасна в остър сблъсък на мнения, а Плещов дори напусна студиото в знак на несъгласие със събеседника си.

"Проблемът е много по-дълбок, защото това не е първият опит за настаняване на такива лица на територията на община Елин Пелин. Това е поредният случай, в който върху общината се оказва натиск, въпреки нежеланието да се заселят такива хора", коментира той.

По думите му именно жителите на града не желаят бежанци да им бъдат съграждани и в този смисъл управата изпълнявала тяхната воля с отказа за пребиваване на семейство Джабер.

Плещов беше категоричен, че по този начин се цели да не се нарушават мирът и спокойствието на жителите на Елин Пелин и дори заяви, че съдбите на бежанците често се оказвали разменна монета в ръцете на хора, заинтересовани да получат пари от тяхното настаняване в дадено населено място.

На въпрос дали случаят не се използва от общината за политически цели, Плещов отговори: "За мен е много грубо да се играе със страховете на хората, така че ние просто имаме една ситуация, пред която сме изправени. Ако някой друг в България разиграва тази карта, това е лично негова отговорност".

А според Даниел Стефанов семейство Джабер не представлява заплаха за Елин Пелин и няма основание да се иска неговото премахване от града.

"Точно тази група не само, че не е опасна и не носи риск, те са хората, които са най-често в риск, когато говорим за места на конфликти и войни, и точно заради това те са първите, които напускат тези места", аргументира се той.

Стефанов увери, че даденото семейство е преминало всички проверки и процедури, необходими, за да гарантира, че не представлява заплаха за националната сигурност. Той се обърна към Плещов с призива да подкани и съгражданите си да проявят състрадание и подкрепа, а не само хората, търсещи дивиденти от дадената ситуация.

Репликата му не се хареса на Плещов, който напусна студиото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


430
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още първите сирийюци,които дойдоха,казаха,че трябва да си променим законите,за да може всичките жени на един мъж да получават помощи.След това поискаха в училищата да не сервира свинско месо.Това до тук малко ли е ?
161
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Без емоции моляПредполагам че разбирате, че има разлика между областен управител, които се назначава и кмет и общински съветници които се избират на местни избори?
160
0
 
59
 
! Отговори
Станимир преди 7 години
Арабите нямат място в България. Ние решаваме какво да се случва тук! Като бягат от война защо не стоят в Турция??? Защо въобще идват в Европа?????? В останалите арабски страни война няма, да отиват там!
159
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 222 Ами няколко милиона са ги ги изтрепали други руснаци, и още няколко милиона са ги емигрирали в Сибир. (пак други руснаци). То и тука ни стреляха по границата за да не емигрираме на запад, да не би да им покажем колко убав е соца.
158
0
 
58
 
! Отговори
хюго бос до 218 преди 7 години
Кметът се избира от местното население, ако не знаеш. не се назначава, освен в малки селца.Браво на кмета- слуша хората, които са го избрали.
157
25
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз настоявам МВР да им осигури правото да живеят в Елин Пелин, защото иначе държавата от моите данъци ще плати обезщетение за дискриминация на хора. И за всичките проблеми, които са им създали, вкл. подстрекаване на селската маса към ксенофобия, простакът-кмет да си отговаря пред законите, които не познава. Оттам нататък съдът трябва да сметне колко да го глоби за превишаване на правомощията, ксенофобия и като цяло за длъжностно престъпление.
156
1
 
41
 
! Отговори
Без емоции моля преди 7 години
Не са излишни местните власти, напротив, много са важни дори, те трябва да изпълняват и прилагат законите. Ако органите на местната власт не пролагат законите ги сменят с други които ще ги пролагат. Както този кмет ще го сменят сега ако не изпълни закона. Разбрахте ли сега, стана ли Ви ясно, или това е много сложно за Вас?-----Разбирам. Но по закон местните власти имат право да оспорят в съда всяко едно решение на централната власт за което те смятат че накърнява интереси на града и общината.
155
0
 
49
 
! Отговори
хюго бос до 226 преди 7 години
Взми си ги у вас да докажеш , че не си скот.
154
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 209Виждането също може да е своего рода етикет. Въпрос на гледна точка, на интерес, на искане/можене/знаене...
153
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турци и индийци купуват евтини сирийски паспорти за да влизат в ЕС.
152
0
 
48
 
! Отговори
хюго бос преди 7 години
До ShoppДържавата им е дала ХУМАНИТАРЕН, НЕ БЕЖАНСКИ СТАТУТ- ОТКЗАН ИМ Е ТАКЪВ. Вземи си ги у ва, като толкова са ти мили
151
0
 
51
 
! Отговори
хюго бос преди 7 години
СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ, МЕДИИТЕ. ТОВА НЕ СА БЕЖАНЦИ- ОТКАЗАН ИМ Е БЕЖАНСКИ СТАТУТ И ИМ Е ДАДЕН ХУМАНИТАЕРН- Т.Е. ВРЕМЕННО СА В СТРАНАТА И ТРЯБВА ДА СЕ ИЗМЕТАТ СЛЕД ВРЕМЕ.
150
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХАЙДЕ,РУСОФОБИ,ЗАПОЧВАЙТЕ ДА КВАКАТЕ.АЗ ПИТАМ:ЗАЩО ПО ВРЕМЕ НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА РУСНАЦИТЕ НЕ СА ЕМИГРИРАЛИ,А СА ЗАЩИТАВАЛИ РОДИНАТА СИ ?СЛЕД ВОЙНАТА СА ЗАПОЧНАЛИ ДА ВЪЗСТАНОВЯВАТ СТРАНАТА СИ,А НЕ СА СЕ ЮРНАЛИ ДА ЕМИГРИРАТ ПО СВЕТА.
149
17
 
33
 
! Отговори
Shopp преди 7 години
Не разбрахте ли, че навънка е 21-ви век и има такова нещо като всеобщи права на човека.Не може стадо мало умни идьоти да се наговорят и да тероризират някого.Държавата ги е приела като бежанци и са им издали документи, които ги приравняват като български граждани.Оттук нататък какво мисли простакът-селски кмет няма особено значение.
148
0
 
33
 
! Отговори
Хамилтон преди 7 години
До ДО АНИС-ИЯ ИВАНОВАЕдва ли е еврейска, по-скоро на ислямска мяза! За другото те подкрепям напълно!
147
0
 
47
 
! Отговори
Edna преди 7 години
НЕ на ислямската инвазия! В България сме християни и мюсюлманите не ги щем! Ясно, кратко и точно! Или може би, българите нямат мнение кой да допускат в страната си?
146
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кметът е длъжен да спазва законите. Какво ги плещи тоя мишок Плещов, бежанците да минават на проверка пред местните хора. Да не ги настаняват по къщите им, много смотан тоя. А кметът ако не изпълнява законите ще го сменят, това е най-малкия проблем.-------Значи според вас местните власти са излишни и всичко трябва да се управлява от София?
145
0
 
50
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Стига сте ни плакнали със сълзливи статийки естествено е ,че те като семейство не са заплаха ,но когато станат цял квартал ,а такива примери из Европата колкото щеш тогава пак се опитайте да уверите хората колко са кротки . Та най-големите поразии на континента ги сътвориха отрочетата второ поколение точно на такива кротки семейства.
144
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки има право да оспорва всичко, но въпросът е дали има смисъл.България не е федерация от кантони, а унитарна държава с общи закони.---------За съжаление сте прав. Това е битка между Давид и Голиат, но в този случай Голиат печели. Местните власти си защитавам правата както те си знаят, централната техните. Ше видим как ще се развие ситуацията, ако медиите го отразят разбира се.
143
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Местната власт има законното право да оспори всеки акт на централните власти в съда-----Всеки има право да оспорва всичко, но въпросът е дали има смисъл.България не е федерация от кантони, а унитарна държава с общи закони.