Огънят в Кресна обхвана 7000 дка. 100 са евакуирани, не се диша!

В ранните часове днес обстановката е била критична
Обновена: 25 авг 2017 11:39 | 25 авг 2017 09:07, Петя Славова
14

Пожарът в Кресненското дефиле се е разраснал на 7 километра в двете посоки. В района около стихията не се диша от задименост. Според специалистите на място все още чистотата на въздуха е поносима, но се наложи селата Ощава и Сенокос да бъдат евакуирани.

Някои от жителите на Сенокос отказаха да напуснат къщите си. 72-ма са евакуираните жители на Ощава, а Сенокос са напуснали 43-ма. В Ощава снощи е изгоряла една къща, засегнати са много селскостопански постройки.

През нощта не е могло да се гаси, но навсякъде имаше пожарникари, които наблюдаваха огъня. Полицията се грижеше къщите на хората да не бъдат нападнати от мародери. Те не трябва да се връщат по домовете си, докато не отпадне опасността от обгазяване, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Миглена Георгиева.

Гасенето днес започна от 6 часа сутринта. Идеята е пожарът да се загаси, докато слънцето все още не е толкова силно. Вятърът обаче пречи на работата на пожарникарите.

Още по темата

"От 6 часа се работи. Пожарът е локализиран от две страни. Продължаваме да се притесняваме да не слезе към Стара Кресна и Национален парк Пирин. Единият вертолет вече работи на терен, чакаме и другият да започне. Няма проблем със селата, опазени са", коментира вътрешният министър Валентин Радев на извънреден брифинг.

Той призова младите хора, ако имат връзка с родителите си, които са останали в селата, да ги приканят да слязат надолу. По думите му опасността не е отминала, а възрастните не могат да преценят реалната опасност.

Не е ясно дали гасенето ще приключи днес. Засегнатата площ е между 5 и 7 хиляди декара. Няма проблем с водоноските и водата. Очакват се доброволци от Пловдив, помага и Столичната община, стана ясно още от думите на вътрешния министър.

Гл. комисар Николай Николов обяви, че в ранните часове днес обстановката е била критична.

"Ще видим дали по деретата няма изгоряла някоя къща или барака, за която не знаем", посочи той.

В 9 часа властите ще пуснат физически здравите хора да видят своите домове и да нахранят животните, след което отново трябва да напуснат.

За пожара е уведомен и главният прокурор Сотир Цацаров, започнала е прокурорска преписка. От снощи се разпитват хората за вероятните причини за пожара. Опасенията на гражданите са, че въпросният пожар гори по трасето на бъдещата АМ "Струма".

Евакуираните жители са настанени в кметството в село Стара Кресна. 130 пожарникари и горски стражари са на терен от снощи. Цяла нощ към пожара пътуваха пожарни от цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
D преди 6 години
Този, който го е направил - ще страда
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо ми иде да люсна една туба бензин, че да подпомогна разчистването на трасето за Струма... дори времето подйкрепя магистралата, разпалвайки пожари!
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия еколози кво се дръвчат толкова бе!
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора елате да помагате . Който е свободен и има възможност .Всички знаете това място колко е красиво, няма някой който да не е минавал по дефилето.Елате да спасим това райско кътче . Моля ви !
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поддържайте огъня докато се изчисти трасето за магистралата.Само така по европейски...
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко нали е доктор на науките по пожарните науки, един пожар не може да загаси! Трагедия!
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България много хора си решават проблемите с пожар , но и на малките деца се казва че не е добре да си играят с огъня, има много хора които са по зле и от децата.
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хак да им е на еколозите продажни!!
5
5
 
22
 
! Отговори
Тикволандия преди 6 години
Умишлен палеж за да си построи Боко магистралата после без проблем и да окраде повече парички. Живеем в тоталитарно време.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
****Полицията се грижеше къщите на хората да не бъдат нападнати от мародери****Та така е в модерният свят европейски.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом една държава с премиер-пожарникар не може да се справи с огъня: ...
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те си го казаха - от там ще минава бъдещата магистрала Струма
1
2
 
16
 
! Отговори
Спок преди 6 години
Най-вероятно е умишлен за да натрият носовете на еколозите