Храната в болниците по СССР рецептурник: Кренвирши, "кучешка радост"...

На децата дават яйца, не питат дали са алергични
Обновена: 29 авг 2017 07:15 | 29 авг 2017 07:08, Петя Славова
126
Храната в болниците по СССР рецептурник: Кренвирши, "кучешка радост"...
Снимка: "Монитор"

В болниците у нас масово хранят пациентите с манджи по съветски рецептурник от 70-те години на миналия век.

Болните на практика са принудени да си купуват храна от кафенетата на лечебните заведения или от близките бистра, съобщава "Монитор".

Диабетици и сърдечно болни, които лежат в общинската болница в Мездра например, са принудени да дъвчат жилава и мазна наденица от типа "кучешка радост". Гарнитурата е боб или ориз.

"Храната в болницата е под всякаква критика. За щастие ние живеем в същия град и докато баща ни беше там на легло, носехме плодове и домашно приготвена храна, съобразена с диабета му. Не е ясно как се оправят хората от селата, чиито близки са далече", разказа Ива И., дъщеря на 72-годишен мъж, който вече е изписан от лечебното заведение.

Според наблюденията на жената диабетиците дори се смятали за облагодетелствани, тъй като им сервирали хляб със сирене и чай.

Филия бял хляб, парченце сирене и оскъдно количество маргарин пък е традиционната закуска в повечето общински болници. Това е менюто сутрин и на пациентите в инфекциозното отделение на Университетската болница "Света Анна" в София. Картофено пюре и сирене или ориз и сирене са обичайният обяд на болните в отделението.

"Не си и помисляйте да се разболявате в Свищов - твърди във Facebook групата "Свищовски клуб" Дани Давидкова. - 100 грама храна за обяд. Малко, ама от сърце. В свищовската болница ви приемат, за да ви лекуват, а не за да ви угояват. Правете разлика, моля!", завършва огорчено пациентката.

Майка от София пък коментира, че на 3-годишния й син, лекуван в неврологията на голяма университетска болница в столицата, са давани кренвирш и варено яйце, като никой не е питал родителите дали децата им не са алергични към жълтъците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: хранаболници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
12
 
13
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Младок на 64 години. Не знам,кой те спирал да учиш,да работиш по време на социализъма.Повтарям-избрах си университет с любимата специалност,работих по специалност, пътувах - обиколих Алтай, камчатските вулкани.Като дете всека година водеха ме на Черно море на почивка за 1 месец, още 1 месец от предприятието на родители ме пращаха в пионерски лагер за 1 месец. Чудя се - каква ли свобода ме липсваше?А да,да избирам управниците. Ама тази свобода и сега ти я нямаш.
89
4
 
5
 
! Отговори
Младок на 64 години преди 6 години
До рускинятрудно, русанците избиха голяма част от тези българи, но е въпрос на време да се появят нови такива. Тъкмо до тогава нефелните и соц-носталгиците ще са измрели и няма да пречат на развититето на България, както правите сега!
88
4
 
7
 
! Отговори
Младок на 64 години преди 6 години
До рускиняпроцента е далеч под 90, не преувиличавай. А ЕС каквито и правила да ни налага се меси в пъти по-малко в политиката ни отколкото русия. Мен са ме учили да подавам ръка на нуждаещите се, това ме прави щастлив и не ми пречи да помагам на другите. Това е в основата на прословутото православно христянство - дето уж го изповядвате и вие, ама само като ви изнася.
87
6
 
7
 
! Отговори
хммм преди 6 години
по времето на СССР беше по-добре айде млъквайте всички бе вие нищо не разбирате, нямаше храна за всички но България беше за чудо и приказ. Нямаше автомобилни катастрофи като сега (защото нямаше коли) Нямаше алкохолни натравяния и наркомани (то тогава къде ли е имало) Децата ни бяха номер 1 на всички олимпиади (колкото днес Сев. Кореа печели всеки път световното по футбол) Имаше работа за всички (но нямаше какво да си купиш, километрични опашки за хляб) България произвеждаше всичко (и хвърчеше за Москва).
86
2
 
6
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Младок на 64 години... "ама управниците останаха същите". Чакай малко, а къде е твоя "свобода" да избираш управници? Нали вече не е времена на Брежнев и Живков - дето се избираха с 198% от избиратели? Изберите умни, дипломатични, милеещи за страна. Е?
85
3
 
5
 
! Отговори
Младок на 64 години преди 6 години
До рускиняа за свободата - можеби това се нещата, за които ти мечтаеш. Аз разбирам свободата така - да мога да уча, да работя и да живея така както желая (което правя сега). Това с бананите и тоалетната хартия се изтърка вече, въпреки, че е показателно за плановата мизерия, в която живеехме. Защото при плановата икономика и мизерията и терора също бяха планови - няма как иначе! Вижете къде са соц държавите вижте къде е цивилизования свят - 30 години не можем да ги догоним. Защо така?!
84
3
 
3
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Младок на 64 години.Отделно за"свобода"-доколкото знам от проучвания 90%от българите не желаят България да приема мигранти-но дали имате свобода да решите това сами?Не,както реши политбюро на ЕС-това ще правите-ще ги храните , приемате и обгрижвате.Колко"бежанки" раждали в български болници-кой плаща за това-българите,за които медицина не е винаги достъпна.Искаш ли да храниш ц.игане-никой не те пита-ще ги храниш и лекуваш,защото така реши БКХ.А българските старци-умират.Да те честита "свобода
83
0
 
5
 
! Отговори
Младок на 64 години преди 6 години
До рускинязащото границите ги отвориха - ама управниците останаха същите. Виж само колко ректори, директори, министри, депутати и други на ръководни функции са "бивши" кадри на ДС?!! Всички тези хора са се учили да опрувляват по съветски модел (доказано неработещ, СССР се разпадна). От тях бягат хората! Осве това прави разлика между отворени граници за жителите на страната и отворни граници за емигрантите. По соц-а в България никой не бягаше, граничарите стреляха по свои!
82
5
 
6
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Младок на 64 години. И щом сега свобода - защо бягат хората? Нали има банани , туалетна хартия и дънки на Илиянци - все е мечтаните от тебе свободи. А относно граници - сега наистина отворени - цялата Африка безпрепятствено влиза в България. Интересно ,че в САЩ - демократична страна - границите се пазят и граничарите стрелят
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ви чета, толкова сте затънали в басни за миналото, че продължавате да смятате всяко минаване на границата за "бягство". Заслужавате си мизерията.
80
3
 
4
 
! Отговори
До 88 преди 6 години
Каква свобода има сега. Трябва да не си със всичкия си, да твърдиш за някаква свобода.Преди имаше политическа не свобода и свобода за живот. Сега е обратното.Като такъв голям рай е станала България сега, защо 1/3 от населението избяга от нея?Ако продължава да се развива така както е тръгнала, до 20 г населението ще е 30% а българите 5%.Това ти е резултата от "свободата" ти си бъгнат нещо и си зациклил на твоите си глупости.
79
4
 
8
 
! Отговори
Младок на 64 години преди 6 години
До рускинязащото до 89-та границите бяха затворени, стреляше се по всеки, който се опита да напусне територията на страната, а паспорти и право да пътуват извън България имаха само връзкарите. Ако преди 89-та, не живеехме в затвор България да се беше опразнила напълно! Така ли да гониме прираст - като развъждаме затворници, все едно сме ***! Това ли и е представата за хубав живот. Чета тука и разбирам, че много хора са готови да заменят свободата си за къшей хляб.
78
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе дебелоок "Дермократ"1. Какво точно сега сами си определяме - може би цените за винетките, плюс такса за магистралите или участието в НАТО без референдум или затварянето на реактори в АЕЦА или Южен поток?2. Какво точно учите сега? Негодни, ненужни неща, образованието се превърна вдалавера и произвежда некадърници, негодни за нищо.3. Ще се обличаш и веселиш така, както ти скимне, ако имаш пачки пари, ако не - просия4. А работа има само за малцина и ня прилича на робство с тези заплати
77
3
 
10
 
! Отговори
Младок на 64 години преди 6 години
До Анонименистината за соц-а е много гадна, знам. Не мога обаче да преглътна лъжите, които се леят тука, колко хубаво беше в оная мизерия. Спрете да лъжете, колко по-добре е било по соца и аз ще спра да разказвам неприятни истории от онова време.
76
4
 
8
 
! Отговори
апо преди 6 години
Че само в болниците ли готвят по СССР рецепти???Цялята държава ни е приготвена по СССР рецепта.И готвачите ни са СССР възпитаници.Дори и да им дадеш друга рецепта , стриктно спазват московската методика и на народа винаги се сервира каша с жилав и мазен салам.Виновни са не рецептите и готвачите , виновни са "болните" , които за лек са избрали салама вместо свободата.
75
6
 
3
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До ДемократЗаглавието от днеска "Без война, без катаклизъм: За 27 години България се стопи с 1/3"Що така бе, баце, демокрация в действие? И да те питам, кой те пречил да учиш или да работиш, да живееш по соца? Само твоя некадърност и мързел. Завърших университет по социализъма, избрах специалност,която ме харесваше. За добро учене получавах стипендия, безплатно общежитие. Правихме студенски купони - никой не ни спирал. Та Кого опитваш да лъжеш?
74
4
 
8
 
! Отговори
61 годишен преди 6 години
Спомям си много добре при диктатурата на Тодор Живков хората нямаха право право да определят сами живота си - да учит, да работят, да се обличат и веселят така, както искат, не против волята си. А днес при демокрацията хората имат правото да определят сами живота си - да учит, да работят, да се обличат и веселят така, както искат, не против волята си.
73
3
 
7
 
! Отговори
До 80 преди 6 години
Голям праз!Вчера говорих с един току-що довлякъл се тук от САЩ, дето замита с фанфари.Половин час ми се оплаква в какъв лайнарник е попаднал и защо си е дошъл.
72
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, *** на 64 години.Вземи спри да пишеш глупости и гадости тука.
71
1
 
7
 
! Отговори
Посолството преди 6 години
Българите трябва да разберат, че докато се обличат с тениски със сърп и чук визите няма да паднат!