Храната в болниците по СССР рецептурник: Кренвирши, "кучешка радост"...

На децата дават яйца, не питат дали са алергични
Обновена: 29 авг 2017 07:15 | 29 авг 2017 07:08, Петя Славова
126
Храната в болниците по СССР рецептурник: Кренвирши, "кучешка радост"...
Снимка: "Монитор"

В болниците у нас масово хранят пациентите с манджи по съветски рецептурник от 70-те години на миналия век.

Болните на практика са принудени да си купуват храна от кафенетата на лечебните заведения или от близките бистра, съобщава "Монитор".

Диабетици и сърдечно болни, които лежат в общинската болница в Мездра например, са принудени да дъвчат жилава и мазна наденица от типа "кучешка радост". Гарнитурата е боб или ориз.

"Храната в болницата е под всякаква критика. За щастие ние живеем в същия град и докато баща ни беше там на легло, носехме плодове и домашно приготвена храна, съобразена с диабета му. Не е ясно как се оправят хората от селата, чиито близки са далече", разказа Ива И., дъщеря на 72-годишен мъж, който вече е изписан от лечебното заведение.

Според наблюденията на жената диабетиците дори се смятали за облагодетелствани, тъй като им сервирали хляб със сирене и чай.

Филия бял хляб, парченце сирене и оскъдно количество маргарин пък е традиционната закуска в повечето общински болници. Това е менюто сутрин и на пациентите в инфекциозното отделение на Университетската болница "Света Анна" в София. Картофено пюре и сирене или ориз и сирене са обичайният обяд на болните в отделението.

"Не си и помисляйте да се разболявате в Свищов - твърди във Facebook групата "Свищовски клуб" Дани Давидкова. - 100 грама храна за обяд. Малко, ама от сърце. В свищовската болница ви приемат, за да ви лекуват, а не за да ви угояват. Правете разлика, моля!", завършва огорчено пациентката.

Майка от София пък коментира, че на 3-годишния й син, лекуван в неврологията на голяма университетска болница в столицата, са давани кренвирш и варено яйце, като никой не е питал родителите дали децата им не са алергични към жълтъците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: хранаболници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
до женката по долу:При социализма нямахме право право да определяе сами живота си - да учим, работи, да се обличаме и веселим така, както искаме а не против волята си. А днес при демокрацията имаме право и да определяе сами живота си - да учим, работи, да се обличаме и веселим така, както искаме а не против волята си.
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как беше положението по време на великия байтошов соц в болниците? Храната беше отвратителна, ядеш само ако няма друго, родата носеше торби с храна, болничния персонал беше бог, държат се надменно, всичко зависи от тях, поне половината храна се спестява, като потъва някъде по трасето в торбите на готвачките. Как е днес - нищо не е мръднало.
68
5
 
6
 
! Отговори
Трактор преди 6 години
Не има харесвала наденицата, не бил хубав ориза, искали хубава хранаа джакузи, млади сестри по монокини и еротичен масаж не щете ли?
67
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България никога и никъде не е използван резептурник на СССР!Имаше една дебела почти педя и тежаща почти 5 кг книга, за професионалните готвачи.Това беше нашия рецептурник и по-вкусни и питателни ястия от него не знам някъде някой да е правил по онова време.Този рецептурник беше нещо като библия за прфесионалните готвачи от най-висок ранг.Там има редица национални ястия, които в СССР изобщо не са познати.В тъпите статии на Днес БГ заължително трябва да има някоя плюнка по СССР - факт.
66
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Авторката Петя Стоева, е писала глупости.Въпрос - виждала ли е тя някога в живота си СССР рецептурник за храненето и ако е виждала, къде точно в него е писано за Кренвирши, "кучешка радост"?Понеже това е поредната бомбастична лъжа, нека разпечати статийката си на няколко листа хартия, от нея да си направи един такъв кренвирш и да си я излапка.Нищо общо с никакъв СССР нямат нашите болници.Те са вече модернизирани и здравеопазването от мисия стана бизнес.Тоест, борбата е максимум печалба.
65
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великата журналистка, попреписала туй-онуй от надеждната новинарска агенция "Фейсбук" (?!), няма представа от храната в руска болница и всъщност колко пъти е по-добра и абсолютно съобразена с диетичните потребности на различните болни. Проблемът с храната в българските болници е лакомията на спечелилите обществени поръчки за доставка на храна и пълната незаинтересованост на болничните администрации какво на кого дават да яде. Предлагам доставчик и директор да похапнат от същото,което предоставят
64
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Демократосвен да бегаме и ядем банани днес имаме право и да определяе сами живота си - да учим, работи, да се обличаме и веселим така, както искаме а не против волята си. Ако свободата за теб е само - бЕгане и банани, ясен си!
63
2
 
1
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Все пак би трябвало да спазват лечебните диети за съответните заболявания, в противен случай може да се стигне до усложнения.
62
0
 
5
 
! Отговори
Младок на 64 години преди 6 години
До социалистка...със задълженита ми. -Първото - вика - което трябва да направиш е да почистиш казана със зелето. Взе едно каче и се заичкавахме по една стълба към върха на 3-метровия казан. А там, най -отгоре плуват...акита - мазни човешки акита. - Цигaнeтата - продължава началника - много обичат да се изхождат в тоя казан, то няма проблем нали после всичко се стерилизира, ама за всеки случаи тука проверяваш как е и а ко плува нещо отгоре го събираш с кечето. Толкоза за отговорността!
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тъй де! Болните ще се излекуват много по-лесно, когато в лечебните заведения се приложи режимът на полковия лекар, описан в "Приключенията на добрия войник Швейк": аспирин, къпане със студена вода, завиване с мокър чаршаф и редовно клизма. Болници са това, не курортни заведения!
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това не е никакъв СССР рецептурник. По-скоро е рецепта на концлагеристите от Бухенвалд. На почти всички места в държавните болници дават по 1 филия с маргарин за обяд и същото за вечеря. Нямаш ли си някой да ти донесе храна си умрял от глад.
59
1
 
5
 
! Отговори
Младок на 64 години преди 6 години
До социалисткаА за отговорността, мога да ти разкажа защо от 76-та година, когат работих във вакуумната фабрика във Видин, не ям консерви. Правехме там едни коснерви със зелеви сърмички, всичко се изнасяше за русия, руснаците бяха луди по тях. Та зелето за консервите се съхраняваше в огромни 5 тонни казани, които бяха отворени отгоре - нещо във връзка с ферментацията на зелето. Та постъпвам аз на работа там и началник смяната (първите две години работех само нощна) ме развежда да ме запознае..
58
3
 
8
 
! Отговори
ало рускинята преди 6 години
Разбирам отлично от провокации. Вие руснаците в България само с това се занимавате, защото до един сте агенти на Кремъл.Мечтаете си България да стане руска губерния, но сметките ви са без кръчмар.
57
1
 
6
 
! Отговори
Аря преди 6 години
До социалисткаАз съм бил в болница по времето на соца, беше голяма мизерияДори кучешки салам нямаше, даваха само ориз, постно зеле и вкиснат компот
56
4
 
5
 
! Отговори
Младок на 64 години преди 6 години
До социалисткакое беше на ниво бе моме, боядисаните "принцески с кайма" дето каймата нежно прозираше върху хляба, в училищните столове?!! Всичкото беше помия, а готварските книги бяха в стил направи си сам - вечеря от консерва скумрия и стар хляб! Добре, че бабите и дядовците ни крадяха от ТКЗС-то и влагаха в малки лични стопанства, та да хранят фамилиите в градовете! Храната в магазина (този за обикновенните хора, а не за по-равните височайши членове на БКП) беше отвpaт!
55
2
 
8
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Нещо се бъркате отновоБолниците не са заведения за обществено хранене, а лечебни заведенияКойто иска хубава храна, да иде на ресторант Не стига дето с осигуровките си плащам лечението на разни тарамбуки, ами и ще ги хрантутя
54
7
 
6
 
! Отговори
социалистка преди 6 години
Някой плиткоумен младок тук решил да пише глупости. Първо е трябвало да попита някой живял тогава. Истината е че през социализма храната в магазините беше недостатъчна. Но в обществените заведения като болници, лагери, столове, които бяха масови явления, беше на ниво. В болниците имаше наистина диетична храна, към 15-на видове храна за различни заболявания. Да не говорим каква отговорност се държеше като работеше някой там. И че нямаше никакви въпроси дали работиш някъде, дали си осигурен.
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да ядат пасти.Какво им пречи.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болничната храна в България винаги е била синоним на помия и няма как да е по друг начин. Незнайно защо някои хора си мислят, че лелките готвички им пука какво ядат и дали им харесва? Не сте хотел, а в държавна болница - на никой не му дреме дали ви харесва или не, време е вече да го приемете.
51
4
 
0
 
! Отговори
А леко преди 6 години
До ало рускинятаАло,много лесно се хващаш на въдица.Не разбираш от провокация щот си път/наопъки/