Неизправни коли, с неплатен данък, а с преглед! Що е то?

11 общини изобщо не са свързани с базата данни на ДАИ
19 дек 2017 12:15, Анисия Иванова
22
Неизправни коли, с неплатен данък, а с преглед! Що е то?
Архив: Булфото

Коли без документи, с технически неизправности, без платен данък безпроблемно получават талон за годишен преглед. 

В един от пунктовете за годишни прегледи в столичния квартал "Бенковски" се чака поне два часа на опашка. Причината – на преглед там се минава бързо, лесно и без да се плати задължителния годишен данък на колата. Преглед по правилата в този пункт струва 35 лв.

Преглед без документ за платен данък – само 5 лева повече. Автомобилът пък не е проверен за основни технически изправности.

11 общини в страната не са свързали базата си данни с тази на агенция "Автомобилна администрация", обяснява шефът на ИА "Автомобилна администрация" Красимир Сребров. Това дава възможност на пунктовете за прегледи да мамят. Заради такива нарушения от началото на годината са съставени 208 акта и са затворени 29 пункта.

Ако данъкът не е платен в София, системата не би трябвало да издаде талон за преглед, но община Борино обаче не обменя информация за регистрирани коли.

Така се оказва, че стотици автомобили със софийска регистрация фиктивно се вписват в малката община, където такива коли не съществуват.

Гобата за такъв пункт е 1500 лв. за всеки автомобил, може да му бъде отнето разрешителното, каза Сребров.

"Само при вчерашния случай, когато проверявахме, 46 автомобила са минали без платен пътен данък на един пункт. Той е рекордьор с 8000 такива прегледа, които ги доказваме в момента", коментира пред Нова тв Красимир Сребров, изпълнителен директор на ИА "Автомобилна администрация".

Той призна, че има пропуск в информационната система, тъй като регистърът в общините и този в "Автомобилна администрация" не са синхронизирани. В момента се работи по актуализацията на системата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ко? Не! за корелациятакорелацията между платен данък и изправен автомобил е линейна, положителна 90-95%.
17
4
 
9
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
Няма пряка връзка между платен данък МПС (местен) и минато ГТП с изрядна кола. Просто селджуци, който не си плащат данъка е доста по-вероятно да изклампят и да минат ГТП по "втория начин". И десет живота на някои в България няма да стигнат, за да разберат, че някои неща струват пари и трябва да се плащат. Държавата ни е ........, защото сме по-бетер и от *** - все бай *** тарикат, "метър" да мине...
16
2
 
9
 
! Отговори
До 0т дек на дек? преди 6 години
Като си толкова ербап и не ти се плаща, вземи си електричка.Хем ще си ГАЗЕ, хем ще спираш където си искаш, хем няма да плащаш.Голям такират.
15
9
 
6
 
! Отговори
Men преди 6 години
До КонПълни глупости, освен че данъците за стари коли трябва да се увеличават прогресивно, трябва и при неплатени данъци примерно за 1 или 2 години да приключваш с всички държавни услуги, в това число детска градина, помощи, училища и тн.
14
1
 
8
 
! Отговори
гого преди 6 години
и сега какво да вземем да се тръшнем.Проверявайте затваряйте,какви занимавате хората с очевадни неща
13
5
 
9
 
! Отговори
Чо Чо Сан преди 6 години
Някой по-долу пита каква е разликата между платен данък и ГТП. Разликата е същата,като тази между заплатите в България и Германия. Няма как да обичаш Андрешко и в същото време да ти се ще германска заплата тук и сега.
12
8
 
25
 
! Отговори
Кон преди 6 години
Няма връзка между платен данък и технически изправно МПС. То и в ЗДП е ясно това. Изискването за доказване на плащането е незаконно ограничение на личната свобода на гражданите.А от статията става ясно, че има и платени от властта журналисти. Например - няма данни за технически неизправни МПС минали преглед, но в заглавието изрично са написали такова твърдение.
11
7
 
22
 
! Отговори
Ко? Не! преди 6 години
Може ли някой да ми разясни каква е корелацията между платен данък и техническата изправност на автомобила ?! Предварително благодаря.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Данъка няма пряка връзка с изправността на автомобилите, а липсата на такава на някои общини с автомобилна администрация показва, че за тях са важни само парите.
9
4
 
34
 
! Отговори
РусенецЪ преди 6 години
Не, че нещо, но за чий ... се плаща този пътен данък? За разкопаните улици? За дупки в които ще заседне и танк, за липсващите паркоместа, за неосветените улици и булеварди, за автомобила си, който сутрин го намираш разбит, без акумулатор, за какво ?! За това, че дедото с пушещата отвсякъде жигулка плаща 18 лева годишно, а ти, който си инвестирал пари в съвременен автомобил плащаш 6 пъти повече, само защото автомобила ти е 102 коня, а не 101 ?! Ей тъй, разсъждавам си.
8
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предпочитам адекватен и съвестен шофьор с развалена таратайка на пътя ако ще и без спирачки пред *** дрогирана мутра с чисто нова перфектна кола. Не колата прави катастрофите. Случаите поради неизправност са по 2-3 на години. Случаите поради *** шофьори са десетки хиляди.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Dnes.bg, на кого служите? На народа или на МВР?
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГТП е основно бизнес за кастата на МВР. Затова и досега си затварят очите. Станал е някакъв гаф, но... всяко чудо за три дни! Днес ще лаем малко, утре сме забравили.
5
5
 
7
 
! Отговори
. преди 6 години
Голяма работа ...
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ако си платил онлайн ще те върнат за зелен печат. Зелен печат - символ на прогреса в 21 век в България
3
1
 
27
 
! Отговори
А преди 6 години
добър ден! Те така работещи са стотици пунктове за ГТП из страната!
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за тоя пункт глобата не трябва да е 1500 лв а 8000 /пруглуда по този начин/ по 40 лв и резултата в десетократен размер или 320 000 х 10 = 3,2 млн, пък да плащат ако трябва три поколения/, защото това че не си си платил данъка не е опасно, ама да караш таратайка, която е неизправна, това вече застрашава животи. Аман от мошеници, от крадци, лъжци, тарикати и бабаити! АМАН от престъпници!
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СРЕБРОВ,С КОЛКО ТЕ ОСРЕБРИХА ЗА ДА СИ ЗАТВАРЯШ ОЧИТЕ ДОСЕГА