В имотите по морето: Руснаците си тръгват, идват западняците

Стъпките на кабинета към приемане на еврото привлича французи, белгийци и др.
31 яну 2018 07:11,
118
В имотите по морето: Руснаците си тръгват, идват западняците
Снимка: архив "Булфото"

Французи, германци, белгийци и други жители на Западна Европа напират да купуват имоти на българското Черноморие. В същото време брокерите регистрират спад на руснаците, които инвестират във ваканционни имоти по Черноморието.

Причината за интереса на западняците е обявеното намерение от правителството страната ни да влезе в чакалнята на еврозоната, смятат брокери. Те си обясняват отлива на руснаци пък най-вече с продължаващите икономически санкции срещу Русия.

Отчита се ръст на запитванията от французи, белгийци и швейцарци за покупка на имот за почивка в района на Бургас и Слънчев бряг. Това обясни зам.-шефът на Сдружението на брокерите на недвижими имоти Илияна Василева пред  "Труд".

Още по темата

Тя съобщи и че в Слънчев бряг са се появили и турски инвеститори, които търсят луксозни имоти. Купувачи са и българи, които са спестили средства от работа в чужбина и искат да ги вложат във ваканционен имот.

Интерес към покупка на дом у нас продължават да демонстрират германски пенсионери. Напоследък те се насочват към Варна.

"Харесва им в България, стандартът е добър за тях, но заради езика е по-трудна тяхната социализация", коментира зам.-председателят на УС на Национално сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев.

Той обясни, че заради икономическите санкции срещу Русия и утежнената ситуация там, нейните граждани не са вече най-активните купувачи на такива имоти у нас. А и скоро не се очаква завръщането им на този пазар.

Заради отлива на руснаците има спад на сделките през 2017 г. спрямо предходната година. Продажбите в Балчик са с 11% по-малко, в Бяла – с 18%, в Каварна – с 14%, в Несебър – с 2% и само в Поморие бележат ръст от 4%.

По-атрактивно си остава Южното Черноморие заради близостта с летището в Бургас. Само в Несебър са изкупени толкова имоти, колкото в Балчик, Бяла и Каварна взети заедно. Цените са в широк диапазон и варират между 400-500 до 2000 евро на квадратен метър, допълни Ганев.

Брокерите прогнозират застой на имотния пазар в София след ръста през миналата година. Поскъпване все пак ще има, но само на луксозните жилища.

Цените в столицата са в голям диапазон – от 700 – 800 евро на кв. м за панелка в крайните квартали до 2000 евро на кв. м за лукс имот в престижен квартал. Купувачи отново ще бъдат млади хора, които са пристигнали от провинцията да работят в София и теглят кредит за жилище, обясняват експертите.

Във Варна търсене на градски жилища има, но няма предлагане. Липсата на качествени имоти повиши цените на зелено до 600 евро за кв. м, а в най-предпочитаните квартали като "Чайка" – до 1000 евро за кв. м. В Бургас цените са около 300-400 евро на кв. м. за градски жилища, но липсва ново строителство. Това повиши с 10% цените на нови апартаменти. За Пловдив брокерите очакват до 5 ръст на градското строителство, заради силното търсене на нови имоти.

Застой в цените ще има и в района на Велико Търново и Габрово. Дори и след кризата там нямаше поскъпване на жилища и средната цена на квадрат е 200-300 евро. През тази година се очаква активно търсене на промишлени имоти в района, заради направата на тунела под Шипка – предимно на помещения за заведения и складове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се връщат в Сибир.Руснаци не ни трябват.
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не забравяйте, че в Гърция имотния данък е свръх висок, и затова гърците продават, а не че там се строи много.
62
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде са тези 300 евро на квадрат във В Търново, че аз не ги намирам нещо? Цените в момента са 500 - 600 евро за квадрат (тухла).
61
3
 
6
 
! Отговори
Капанар преди 6 години
Дано.
60
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10000 евро за гарсониера в Солун и Атина, тук панелка в Люлин след като я прекараш през кредитен калкулатор излиза колкото в Германия.
59
16
 
22
 
! Отговори
Запомнете преди 6 години
Няма санкции срещу Русия, а само срещу няколко руски фирми и олигарси.Руснаците масово обедняват, защото икономиката на Русия се крепи на износа на горива, основно на нефт.Но цената на нефта е ниска и Русия обеднява.Такава икономика е неефективна, затова арабските страни инвестират в туризъм, банково дело и бизнеси по света.Но руснака Не се интересува от народ и държава, гледа само той да си е добре.
58
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2007 г обявиха, че чукчи пристигали в България- тъй като Абрамович направил милионери от тях и инвестирали в имоти в БГ, а повечето автобуси от летищата спирали първо до брокерските агенции. Ех брокерски мечти и копнежи. Истината е че Европейците що се сблъскаха с нашите римляни и лечители и поеха скоростно от къде са дошли, как дошли, так ушли..
57
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 2007-2009 много англичани и испанци накупиха имоти тук, и вече през 2011 търсеха начин да се отърват от тях и се отърваха.
56
1
 
8
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Еха 50 лева месечно ли ги затрудниха ? И ние на тях чакаме тц тц тц
55
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то ако имам 100 бона за ваканционен имот ще си купя в Гърция не тук
54
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агенциите за недвижими имоти яко закъсаха и се чудят как да вдигнат цените. Ходят по сайтовете, където собственици пускат личните си жилища за продан, и препечатват офертите им като свои оферти. Хората вече изрично пишат, че не желаят контакти с агенции.
53
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ваканционните апартаменти се препродават главно заради таксите за поддръжка, които са 600-1000 годишно на малък апр. (по мое наблюдение) Съседите ми които са факинг рашки не са плащали 3 год такси и сега си продават апартамента.Супер скъсаняци повечето руснази , да се махат от Бг
52
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яко се вихри пропаганда тези дни. Умряли белгийци и французи да си купуват имоти по Бетономорието ни... Видиш ли колко добри дни ни очакват като приемем еврото. Направо ще цъфнем и вържем. Все едно сега нещо им пречи да си купят ако искат както сме вързани към еврото
51
0
 
10
 
! Отговори
Грешка преди 6 години
100% ръст. :))))))))
50
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснак купи ли , пиши го изгорял ... Никой няма да купи след него .. Щом руснак продава , дето само ваканционно пребивава ...мани ...
49
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко французи и белгийци са привлечени? Защото, ако 1 е купил преди време и сега още 1 купи, тва си е 50% ръст. :))))))))
48
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брокерчетата, те са истински такива , колкото ние след като влязохме в ЕС сме западняци, та ,пак са си поръчали статийка .Руснаците си тръгват , защото разбраха ,че имот +скъпо тук е = на нищо , англичаните след като някои *** братя ги поокрадоха-също , ако за западняци се вземат наши позабогатели из ЕС мургавели хахал да са им имотите и блазе на съседите им, Балонът тук е велик ами кога ще се спука и познайте кой пак ще плати за всичко ...НИЕ
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че една приятелка си купи двустайка , ново строителство в затворен комплекс с басейн за 65 хил....
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идват тука бедните западняци. Казали им че като ни приемат в еврозоната имотите ще поскъпнат и купуват с цел препродажба.
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А имоти в закритите комплекси масово се препродават и не само от руснаци и то за двойно и даже тройно по-ниски цени, отколкото са платени за тях. Всичко това е логично с оглед пренасищането на пазара и кризата в Русия.