До дни въртим стрелките, после – седмица адаптация!

Изнервените хора свикват по-трудно, коментира психолог
20 мар 2018 10:30, Петя Славова
41
До дни въртим стрелките, после – седмица адаптация!
Снимка: pexels.com

Хората, които страдат от безсъние и които са по-изнервени и тревожни, по-трудно се адаптират към преминаването към лятно или зимно часово време, коментира психологът доц. Маргарита Бакрачева. Според нея влиянието основно се отразява в това да свикнем към смяната на часа за ставане.

Психологът обаче отбелязва пред БТА, че при лятното часове време има позитивен момент, който улеснява организма да приеме промяната. Сега се радваме на по-продължителен ден - светлината и слънцето са естествен антидепресант, които карат хората да се чувстват по-добре, обяснява тя.

Още по темата

Единственото негативно е настройката и периодът, необходим за нея, което и работодателите трябва да отчетат поне една седмица адаптация, докато организмът се настрои към новия режим, казва експертът и предупреждава, че не е реалистично да очакваме и сами да се опитваме да бъдем 100 процента адекватни. Организмът сам ни показва темпа, с който е готов да се адаптира към промяната и е добре да му отдадем необходимото време.

Въпреки това, промяната в този случай е по-позитивна, тъй като идва новият сезон на раждане, е мнението на психолога. Пролетта носи положителни емоции и ако говорим обикновено за есенна депресия, то по-скоро говорим за пролетна умора, което е значително по-различно като акцент, посочва доц. Бакрачева.

Усмивката от напъпилите листа на дърветата, цъфналите цветя, по-топлите дни ни стимулират да посегнем към по-леки и шарени дрехи, да имаме по-голямо желание да прекарваме повече време навън. Това възобновява желанието ни да излизаме и да прекарваме повече време с близки и приятели, което е основен фактор, за да се чувстваме по-добре и по-щастливи.

Надали има една тема, по която да не можем да намерим разнопосочни изследвания - така например някои статистики сочат, че при лятното време намалява броят катастрофи и инциденти по пътищата, според други промяната води до силни негативни психически изживявания, коментира доц. Бакрачева. Тя обаче съветва да се фокусираме основно върху положителния факт - по-дълъг ден, повече топлина и слънце, които ни правят поне малко по-щастливи, без да полагаме усилия.

Въпреки че зимното време е астрономическото и се свързва с по-близкото до организма, в чисто психологически план раждането на новия живот е съпроводено с нова надежда и нови емоции, отбелязва психологът.

Колкото и да е различна степента, в която времето влияе на хората, няма човек, който да не отчита като специфичен барометър това, което се случва. В някои северни държави има свободни часове и дни от работа, когато има слънчеви дни, а в Япония има специални дни за почитане на пролетта - всичко това е показателно за култа, който всички споделяме към зараждането на нов живот, нови мечти, нови обещания, коментира доц. Бакрачева.

Тя припомня, че 20 март е Международният ден на щастието и казва, че е добре да си спомним, че любовта и усмивката в очите на другите е това, което ни прави максимално щастливи.

Тази година преминаването към лятно часово време ще стане 24 срещу 25. Ще преместим стрелките на часовниците с час напред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Петър Иванов преди 6 години
До Анонимен Стига си писал глупости Анонимнико.
33
0
 
1
 
! Отговори
Красимир преди 6 години
На мене лично не ми пречи. Нещо повече, лятното часово време ми харесва повече. Ако не трябва да се сменя да си остане само лятното. Хайде да попитаме тези, които непрекъснато пътуват например до Испания, Франция и Англия и обратно които често сменят часовото време при всяко пътуване дали им пречи това.
32
1
 
0
 
! Отговори
Ръгъдак преди 6 години
Вече да спират с тва местене на стрелките егати маумната държава.
31
1
 
4
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
Местенето не ми прави никакво впечатление, та камо ли адаптация, но щом се разциври половината човечество си сверявам часовника.Това което не разбирам обаче, е зимното време и това, че спим по светло сутрин при толкова дълги нощи, а вечер пилеем елекричество...Та, за да няма местене и за да не си проспиваме дните предлагам направо да приемем часова зона +3 и именно лятното да ни е целогодишно!...адаптация на баба ви фурката...
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще спрат с тая простотия.Заради един файтон печалбари по морето въртят часовника.
29
2
 
6
 
! Отговори
Mariec преди 6 години
Интересно е колко могат хората да бъдат мазохисти. Господ е създал неговата си природа-хората-собствената си простотия.
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тънтири Мънтири: като си толко работен, оди изчуквай на майка си хралупите! Кеф ти в светлата, кеф ти в тъмната част на денонощието, но спрете скапянашкята смяна на времето!!!!
27
9
 
8
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
Някои хора още не са наясно с DST (лятното часово време).Да, продължителността на деня си остава същата, но от изгрева/събуждането до началото на работния ден през периода май - август остават много часове. Тези часове, в които сте НАЙ-БОДРИ и работоспособни се губят, вместо да се оползотворят в изкарването на насъщния.Местенето на стрелките прави всъщност работното време да започва по-рано. Пък като се наработите - правете с останалата светла част на денонощието каквото искате.
26
9
 
9
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
Един час - цяла седмица адаптация. Дрън-дрън.Я полетете до Бахамите на 7-8 часова разлика - ще се адаптирате бързо-бързо още на следващата сутрин.
25
12
 
8
 
! Отговори
Та Мара преди 6 години
Питайте децата дали е лошо да минем на лятно време. Един час повече игра навън.
24
6
 
22
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Излишно е това преместване на стрелките.
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде пак се почнаха дежурните статии... 2 пъти в годината ни продънвате ушите. Резултата никакъв.
22
1
 
11
 
! Отговори
Попи преди 6 години
То слънцето си изгрява и залязва когато трябва, т.е дали изгрева е в 5 или 6 ч - свети до залез така че светлата час на деня е с определена продължителност независимо какво показват стрелките. Който иска да става в тъмно да става, и когато иска да си ляга, ако иска да ходи на вилата си да си направи часови график за себе си .За работо-дателите е най-добре да се ходи на работа по лятното час. време, т.е с 1 час по-рано, но раб. ден да приключва по зимното /защото е още светло/ т.е с 1 ч по-къ
21
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами нали европейската комисия беше гласувала да се премахне местенето на стрелките !Но първо всеки парламент трябва да глассува.Но кога, след лятната ваканция ?
20
24
 
15
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
Малеее не знаех, че толкова просттти хора има тука. Повечето искат да се отмени лятното часово време, просто ей тъй за да се случи нещо. Ама нали се сещате, че ще остане зимното, което си е бая кофти. Някой под мене вече си го каза доста точно... повече светлина и повече време за всичко. А старите хора не ходят на работа, на тях не им пречи това... Най-добре да си остане само лятното, ако ще променят нещо. Който иска да му е все тъмно да сменя полюсите на 6 месеца и така...
19
8
 
27
 
! Отговори
маркиз Дьо ла Панкур преди 6 години
до Анонимен 14Прав си , че промяната отдавна е безсмислена и безполезна , но не очаквай скоро да бъде премахната !Нищо , че дъртаците от ЕС си чешат езиците по тази тема , всичко е прах в очите !Точно негативните промени , които предизвиква в човешкия организъм , са добре дошли за кукловодите от Кравария , техния проект и протекторат ЕС и послушковците -управници в Б-я.Защото тази наследена( и добре дошла) uguотuя РАЗБОЛЯВА ! А на кой господар са нужни здрави и мислещи роби ?!
18
2
 
32
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
Дъртак е много субективно понятие. За дете на 6 години, дъртаци са примерно всички над 14 години. За юноша на 15-16 години дъртаци са всички над 20-21 години. За човек на 40-50 години, дъртаци са хората, които са на над 70-80 години и т.н. Колкото повече расте и пумнява човек, толкова по-малко използва това понятие лишено от смисъл. И между другото, аз съм между 60 и 70 годни и местенето на стрелките не ми пречи, докато на колеги по-млади от мен им пречи.
17
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТи ще си вечно млад - колелото се върти - хора с по две гънки в мозъка - мислете малко и тогава пишете глупостите си. Досадно е.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До .......Ами тогава не се меси в тях
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА ти си много умен - на колко години си ?