На морето: Готвачите взимат над 2500 лв., сервитьорите не падат под 1500

Заплатите в туризма са скочили двойно, наемат хора месеци преди сезона
30 апр 2018 07:10, Александър Попов
165
На морето: Готвачите взимат над 2500 лв., сервитьорите не падат под 1500
Снимка: Булфото, архив

В туристическия бранш започнаха да назначават хора месеци преди началото на сезона, за да си осигурят необходимия персонал преди разгара на сезона. В разгара на лятото вече нямат избора, който им се предлага в началото на годината, коментира шефът на регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов, цитиран от "Монитор".

И сега хотелиерите търсят работници за летния сезон, като обикновено договорите се сключват на минималната работна заплата. При сервитьорите се дават и 5% от оборота и доходът им не пада под 1500 лева, без да се смятат бакшишите. За такава работа обаче се иска опит, добра визия и поне два чужди езика.

Още по темата

За ресторантите трескаво се търсят главни готвачи за "ол инклузив", като работодателите тръгват от 2500 лева месечно. Заплатите на помощниците в кухнята пък са от 1300 нагоре. В елитните ресторанти са готови да платят 4 000-5 000 лв. за опитен шеф-готвач, който може да приготви вкусотии от най-обикновени продукти.

Камериерките не достигат и това лято, като за чистене на стаи и оправяне на легла се обещават по 700-800 лева. Толкова дават и на общи работници, чистачки и миячки в кухнята. Вдигнати са и заплатите н рецепционистките и на барманите, които са вече от 800 до над 1000 лв.

Търсят се още управители и мениджъри със заплати по 2000 лева.

Заради недостига на кадри, може да се стигне до миналогодишния внос на работници за туризма от Украйна, Беларус и Молдова, коментират в бранша. Според работещите в туризма, за последните години заплатите са скочили двойно, а за някои позиции дори и повече. Въпреки това, и сега има недостиг, който може да се отрази на качеството на услугата. Затова не е чудно, че напоследък обявите на работодателите във Варна са обикновено за заплати от около 1 000 лева, като освен социалните осигуровки се осигуряват още безплатна храна и транспорт.

Толкова се предлагат на аниматори и готвачи за топла кухня. Сервитьорка, момичета за отсервиране, кухненски работници и миячки без опит се наемат с трудови договори за по 800-900 лева. Там обаче трябва да се инвестира в обучението им, което за някои от кандидатите е доста трудна работа. Някои работодатели осигуряват вече и спане на наетите от други селища работници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
20
 
! Отговори
До 111 преди 5 години
Така е, с две допълнения.Първо, заплатата на камериерката от 700 лева, означава 1,90 лева на час, при минимална часова ставка за България от 3,07 лева на час за 2018-та година.Второ, тези 12 часа всъщност трябва да се смятат, като повече часове, заради това, че всеки извънреден труд над 8 часа на ден при петдневна работна седмица би трябвало да се плаща значително повече. Не знам колко точно повече, но отговарят примерно 15-16 часа на ден, което за 2500 лева заплата, прави не 7 лева, а 5,50 лв
101
0
 
22
 
! Отговори
ПОЗНАВАЧ преди 5 години
Звучи като рекламна статия за имоти :-))
100
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
111 - "Като Станишев рабутудатил, тогава, даай и ти заплатя, кват ти кефни"... Не, базикам сезон споко. Абсолютно си прав !!!!
99
0
 
28
 
! Отговори
az преди 5 години
да 2500 ама за работа всеки ден без почивка по 12 часа ти се пада под 7 лв на час което за тази работа е краино недостатачно всяка работа за под 10 лв на час означава да си работещ беден живеем само за сметки храна и некоя по евтина дрешка и до там а почивки, хоби,някой курс по език или компютри забрави нито време нито пари във българия баланса работа личен живот е нулев и все се успокояваме че може да е и по зле добре,че на запад немислят така иначе нямаше да има къде да се бяга.
98
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ли ви вярва,то половината обещани пари не ги дават на хората задължително
97
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не ме бива за сервитьорка, да се гръмна ли?
96
0
 
31
 
! Отговори
Сезонна работа преди 5 години
Това е сезонна работа, т.е. заплатите трябва да са много по-голями, иначе какво да правят хората там само няколко месеца, а после през останалото врене да гладуват без доходи ли? камериерка - поне 2000 лева, готвач - поне 6000 лева, сервитоьор - поне 3000 лева и т.н.
95
1
 
25
 
! Отговори
Алчни задници преди 5 години
- А защо никога не пишат колко взимат шефовете? - за да не стане никога ясно, колко малки заплати дават на работниците си!
94
1
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Те се опитват да привлекат бедни туристи с ниски цени. За да са цените ниски, заплатите трябва да са още по-ниски. Анадъмо?
93
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако знаеш език и си добър готвач, бачкай лятото в чужбина. Така и така не си у дома, поне да си на свястно място.
92
2
 
25
 
! Отговори
Кънчо Путкодеров преди 5 години
2500 лева се получават за целия сезон. половината от май юни,юли,август и септември по 500 лева на месец са 2500 лева за целия сезон(с осигурена храна и спане от работодателя естествено)
91
0
 
15
 
! Отговори
Живко преди 5 години
Да се промени законодателството за бързо наемане на хора и бързо напускане (ако има проблем) и парите да се изплащат всяка вечер или всяка седмица.
90
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
98 - Да се намалят данъците ? Че те са най-ниските от почти цяла Европа.
89
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако човек се хване да работи на две места, пак ще работи горе-долу толкова часове, колкото се работи по морето, но ще получава повече.
88
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичките тези заплати дето уж изглеждат не чак толкова ниски, всъщност са много мизерни за това работно време, за което се изкарват. Това е на практика двойно заплащане заради многото часове работа през месеца,т.е. отговарят на поне два пъти по-ниски заплати при осемчасов работен ден и петдневна работна седмица. Това означава, че заплати под 1200 лева, обикновено са под минималната работна заплата на България, която е за осемчасов работен ден при пет работни дни в седмицата и поне 20 дни отпуск.
87
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От мутра, новоизлюпен демократ, безнесмен не става. Факт! Мутри са 99% от "бизнесмените" в България.
86
4
 
39
 
! Отговори
Мето преди 5 години
Партийните секретари не стават за бизнесмени. За да има високи заплати трябва да се намалят и данъците. 50% от държавните служители трябва да се уволнят и да ги пратят да бачкат на морето. Да си спомнят как е в реалния свят.
85
4
 
46
 
! Отговори
Митьо преди 5 години
Апропо, не разбирам хората, които почиват в България. 7 сезона работих по морските ни курорти и съм отвратен. Качеството на храната е най-ниското възможно, обслужване никакво, захабен интериор в хотелите, какафония навсякъде, от бараки и чаршии не може да видиш плажа на главната алея!!?? На какво прилича това? Чист мазохизъм.
84
2
 
50
 
! Отговори
Кико преди 5 години
Не ходете 1-2 години на нашето море нито като туристи, нито като работещи и после ще забележите положителна промяна. Доста пишман бизнесмени ще са фалирали.
83
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То затова в България, храната и обслужването е отвратителна в 95% от заведенията.