На морето: Готвачите взимат над 2500 лв., сервитьорите не падат под 1500

Заплатите в туризма са скочили двойно, наемат хора месеци преди сезона
30 апр 2018 07:10, Александър Попов
165
На морето: Готвачите взимат над 2500 лв., сервитьорите не падат под 1500
Снимка: Булфото, архив

В туристическия бранш започнаха да назначават хора месеци преди началото на сезона, за да си осигурят необходимия персонал преди разгара на сезона. В разгара на лятото вече нямат избора, който им се предлага в началото на годината, коментира шефът на регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов, цитиран от "Монитор".

И сега хотелиерите търсят работници за летния сезон, като обикновено договорите се сключват на минималната работна заплата. При сервитьорите се дават и 5% от оборота и доходът им не пада под 1500 лева, без да се смятат бакшишите. За такава работа обаче се иска опит, добра визия и поне два чужди езика.

Още по темата

За ресторантите трескаво се търсят главни готвачи за "ол инклузив", като работодателите тръгват от 2500 лева месечно. Заплатите на помощниците в кухнята пък са от 1300 нагоре. В елитните ресторанти са готови да платят 4 000-5 000 лв. за опитен шеф-готвач, който може да приготви вкусотии от най-обикновени продукти.

Камериерките не достигат и това лято, като за чистене на стаи и оправяне на легла се обещават по 700-800 лева. Толкова дават и на общи работници, чистачки и миячки в кухнята. Вдигнати са и заплатите н рецепционистките и на барманите, които са вече от 800 до над 1000 лв.

Търсят се още управители и мениджъри със заплати по 2000 лева.

Заради недостига на кадри, може да се стигне до миналогодишния внос на работници за туризма от Украйна, Беларус и Молдова, коментират в бранша. Според работещите в туризма, за последните години заплатите са скочили двойно, а за някои позиции дори и повече. Въпреки това, и сега има недостиг, който може да се отрази на качеството на услугата. Затова не е чудно, че напоследък обявите на работодателите във Варна са обикновено за заплати от около 1 000 лева, като освен социалните осигуровки се осигуряват още безплатна храна и транспорт.

Толкова се предлагат на аниматори и готвачи за топла кухня. Сервитьорка, момичета за отсервиране, кухненски работници и миячки без опит се наемат с трудови договори за по 800-900 лева. Там обаче трябва да се инвестира в обучението им, което за някои от кандидатите е доста трудна работа. Някои работодатели осигуряват вече и спане на наетите от други селища работници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
48
 
! Отговори
бай х преди 5 години
другари ,,хотелиери,, , Къде са ви работниците от миналото лято ??? ........ сигурно още не могат да си изхарчат ланските заплати : )
121
2
 
31
 
! Отговори
Орлето преди 5 години
Тази статия е част от пропагандният арсенал на мутрите-демократи вече пременени в всякакви партиини одежди! Фалшива реклама с цел БАЛЪЦИТЕ които останаха в България да ходят да им бачкат по 12 часа за стотинки на презастроеното Черноморие дето няма и една нормална канализация или пречиствателна станция все още! Откраднаха ни БЪДЕЩЕТО , откраднаха ни ЗДРАВЕТО, откраднаха ни РЕСУРСИТЕ, откраднаха ни ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА, ама все щом има бaлъци да им работят на МУТРИТЕ нека се мъчат ...
120
2
 
23
 
! Отговори
Пилето преди 5 години
Тази статия е част от пропагандният арсенал на бившите *** вече пременени в други партиини одежди ! Фалшива реклама с цел БАЛЪЦИТЕ които останаха в България да ходят да им бачкат по 12 часа за стотинки на презастроеното Черноморие дето няма и една нормална канализация или пречиствателна станция все още ! Откраднаха ви БЪДЕЩЕТО , откраднаха ви ЗДРАВЕТО , откраднаха ви РЕСУРСИТЕ , откраднаха ви ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА ама щом има *** да им работят на МУТРИТЕ нека се мъчат ...
119
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 130Ако си студент, ще ти се виждат много, защото през учебната година работиш за 400 кинта, макс.
118
0
 
21
 
! Отговори
До 123 преди 5 години
80-100 лева на ден за сервитьорите я ги има, я не, и това според теб много пари ли са? Според мен са малко за сезонна работа и то при работа много над 8 часа на ден и петдневна работна седмица. Тези 80-100 лева на ден плюс минималната заплата, правят реално около 6-7 лева на час. То човек ако се хване да работи на второ място на половин работен ден, ще взима повече за същият брой часове труд.
117
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е "слънчака"?
116
0
 
5
 
! Отговори
до Хафтора на текста преди 5 години
откраднал си Текста от Монитор
115
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от СлънчакаДа, ако са в правилните заведения с правилната локация. Но ако имат нещастието да са в "АуинклузиФ", ще видят 100 лева на ден, кога ни удари инфлацията !
114
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
FAKE NEWS или да мотивираме Готвачи да таботят на морето щото няма кой и никой не иска , работа на морето е вече минало , никой не се занимава с тва море
113
0
 
20
 
! Отговори
някой преди 5 години
Аз не знам кой ходи на това нашето море. От години не съм стъпвал след като открих, че зимата да си хвана самолета до Тайланд, да си пия биричка на плажа и да се излежавам на Ко Панган или Пукет излиза по-евтино от 2 седмици на турбо селянията на слънчака.
112
1
 
18
 
! Отговори
Сашо преди 5 години
Киро Домусчиев ще си зарязва бизнеса и ще ходи да става сервитьор на Слънчака. Ха-ха.
111
12
 
6
 
! Отговори
от Слънчака преди 5 години
Готвачите не коментирам.Но сервитьорите по ресторантите в Сл Бряг работят на минимална заплата но докарват по 80-100 лв бакшиш на ден!
110
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РаботодателА ако инженерът е кадърен 1200 нали. Достатъчно е.НО трябва да е с два езика и с поне 5 години стаж или още с дипломата да знае всичко. Само че при това положение и кадърни и недотам инженери се изнасят навън.Ще кара такси и пак ще живее по-добре от тук.Бизнесът пищи че няма инженерни а и всякакви кадри които са изгонени от мислене като твоето.Тук остават точно мързеливите и неамбициозни ама и те не искат да работят за под 4цифрена сума защото просто с по-малко не се живее
109
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
118 - Нормален, не. Но отчаян човек ...
108
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги съм се чудил на подобни хотели, имаш база за 200 посетителя, от всеки взимаш 60+ лева, в разгара на лятото всичко е пълно това са 12 000 дневно, не броим свободната консумация.От тези 12 000 в най добрият случай има 10 души персонал, които за месеца взимат общо 10 000, т.е хотела избива за заплати от ден, ако дава бонуси (надали) от 2 дни.Всичко друго в касичката за нов джип.
107
0
 
31
 
! Отговори
Шпека преди 5 години
От пръдня боя не се прави. Палачинката се обърна и работодателите ще трябва сами да си бачкат за "огромните" заплати които дават.
106
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам кой нормален човек ще се хване да им работи на мутрите по морето?
105
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
12 часа смяна ? Щастливец си направо, повечето ги бичим по 14 :D
104
0
 
37
 
! Отговори
Абсурд! преди 5 години
Работата на морето.. В кухнята? Това си е жив ад! Работи се по 12ч. без почивен ден. Ядеш набързо, спиш и работиш. Даже накрая може и да не ти платят. Отношението е масово ужасно спрямо персонала. Много от служителите не издържат и напускат. За сметка на останалите, които трябва да поемат липсата от напусналите и накрая нищо. Простотията е пълна. Не всичко е пари, но го обясни на алчния собственик. За това един масово няма персонал там.
103
1
 
29
 
! Отговори
:) преди 5 години
Ха,кой ли ще повярвана тея лъжи вече.Даже и да ги обещаят накрая ще имаревизията не излиза,има много липсии т.н.А за квартирите знем-мухлясали мазет и кочини.