Заради чумата: Никаква сланина, суджуци, спържа…

БАБХ със съвети срещу болестта, покосила свинете
5 сеп 2018 08:30,
34
Заради чумата: Никаква сланина, суджуци, спържа…
Домашни суджуци. Снимка: архив, Булфото

От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и други продукти.

Това гласят съвети на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за ограничаване на заболяването с африканска чума по свинете.

"От нея не могат да бъдат засегнати хора, но в резултат на наложителните рестрикции икономическите последици за отраслите “Свиневъдство” и “Месопреработка” могат да бъдат значителни", съобщиха от БАБХ.

Ако преди да заколят свиня, стопаните забележат симптоми като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария или видими подкожни кръвоизливи, незабавно да уведомят ветеринарен лекар и да спрат с обработката на трупа.

Задължението важи и ако по време на клане се установят кръвоизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците.

Експерите съветват всички участници в клането да предприемат хигиненни мерки, за да не разнесат вируса до домовете си.

Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или продукти от свинско месо. Прясното месо и вътрешните органи трябва да се преработят термично заедно с костите до пълно приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).

За сланината е задължително да премине термична обработка като варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас.

"Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика", гласят още съветите на агенцията по храните.

В случаи на дране на закланите свине добитите кожи също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни, или да се предават за унищожаване.

Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация, като нокти, четина, зурли, на мястото, където са заклани животните, се заравят или се предават за унищожаване.

Междувременно стана ясно и, че първите проби, взети в провадийското село Бозвелийско, са отрицателни. Предстоят и втори проби, до 11 септември ще стане ясен резултатът заради дългия инкубационен период.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Няма филия с масЗа тоз на власт. Бре ще провалят сума ти бъдещи кандидат гер бе растчета за премиери
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18свинска карантия и мас с подправки, обикновено предварително подготвени и консервирани, мяташ в тигана да зе запържи и задължително чаша червено вино :)
20
2
 
9
 
! Отговори
Друг преди 5 години
Добра новина.. Ама как ще е ББ без суджукЕ добре и за него я как се е налял. Таман ще си оправи холестерола!! Да почнем да ядем..тикви и пъпеши
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз вярвам само на академика на ветеринарните науки доктор Корнелия Нинова. Всички други са некомпетентни самозванци работещи за държавния департамент ЦРУ, ФБР, АНС, .... НАТО и ЕС.
18
1
 
6
 
! Отговори
абсурдистан преди 5 години
точно така - ще купувате само от големите фирми -дпетата от света, готова Каша от кръв, замразени карантии на тонове, такава мръсотия се внася ,ама бизнеса е за милиониииии !
17
1
 
5
 
! Отговори
Обичам спръжа! преди 5 години
Спръжата ми е любимото яденье.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
PRJKI I SUDUK MOJE SAMO GERB DA QDE DA NE OTSLABNE BACE LILI I DRUGITE
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам колко хора даже не са и чували за спържа (или спръжа) ми става жал :(
14
3
 
7
 
! Отговори
Това преди 5 години
спържа.... какво е ? За пръжки(джумерки) ли става въпрос ? Сефте я чувам тая дума спържа...
13
2
 
4
 
! Отговори
Суджуците преди 5 години
От 4 тона - нито една петалка за шефа не остана.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е "спържа"? Ех селянчеее....
11
5
 
12
 
! Отговори
Лудвиг преди 5 години
В българския език няма дума спържа.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това за българинът не важи, всеки ден се избиват хора по пътищата, но той е убеден че на него няма да се случи.
9
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Аман от тези червени палци , повдига ми се. Айде измислете нещо по модерно .
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е въпросът в регистрацията, просто трябва здрави хигиенни норми, с или без този лист хартия. Мерките не са случайни и ако имате домашно прасе, трябва да е изолирано добре и при коленето и разфасоването му всичко да се дезинфекцира яко, вкл. и хората. Препоръчва се дори около *** да се наръси слама, пропита със силен дезинфектант. Заради един немарлив човек може да изгорят прасетата на цяло селище и после ще има гледане накриво и сърдити.
7
2
 
4
 
! Отговори
До Още един преди 5 години
Принципно си прав, но когато някой е дал пари и се е изтарикатил да не си регистрира добитъка, не мисли че няма да се изтарикати отново за да не загуби пари. Което значи нелегално пренасяне на месо, животни и прочие - което е най-лесния начин да се разпространи заразата. Просто трябват регулярни проверки и периодични глоби. Сега не е момента обаче за тези наказания. Правилното е да мине заразата и тогава да им хакнат глоби и прочие.
6
2
 
15
 
! Отговори
Вълк-веган преди 5 години
само така. всички трябва да минем на полезна и безвредна храна като тученица, личинки, лайкучки, сурово цвекло, райграс, соя, слънчева светлина, тиквени и слънчогледови семки, листа от моркови, кълнове от тръстика и папрат и други подобни.
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами Баце как ще маже сега филии с мас
4
7
 
26
 
! Отговори
Един преди 5 години
Пробите ви пак са отрицателни. Пак избихтe здрави животни. Чудно ми е сега, като закриха помощнитe училища, БАБХ откъде ще си набавя персонал?
3
3
 
22
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Най-добре забранете естествената храна. Да преминем на ГМО *** и ще угодим на монополите. То и без това Българите са най-добрия възприемчиваи на всякакви източници. Проблеми едва ли ще има.