Върви народе възродени към "Бъдещето на Балгария"! О, език свещен...

Фрапираща правописна грешка в класната стая взриви социалните мрежи
21 сеп 2018 10:45,
149
Върви народе възродени към "Бъдещето на Балгария"! О, език свещен...
Снимка: Видяно в София, Facebook

Първият учебен ден. Хиляди деца, стиснали здраво букет в ръка, се отправят към класните стаи, поемат дълбоко дъх и нямат търпение приключението "Училище" да започне. Чистотата в ентусиазма им може да трогне един вече пораснал и забравил за подобни вълнения възрастен.

В първи клас нямаш представа какво се случва в тази голяма и внушителна сграда, наречена храм на знанието. Ти си най-малкия заек сред всички зайци, по-нисък си от останалите на павилиона за храна и е много лесно да те избутат.

И когато те посрещнат в класната стая на първия учебен ден, с гордост можеш да прочетеш думите, написани като поздрав на бялата дъска от твоята скъпа учителка, която се е превърнала в твоя втора майка: "Бъдещето на Балгария е в класната ми стая!"

Снимка от първия учебен ден в свищивското училище СУ "Николай Катранов" обиколи социалните мрежи за секунди. Учител, застанал пред бялата дъска с дете. И двамата горди, усмихнати, а на заден фон се вижда фрапиращата правописна грешка.

Учителката е Снежана Блажева – класен ръководител на II "Б" клас, която е с 35-годишен стаж. Поръчала изработката на надписа в книжарница, само ден преди първия учебен ден.

"ПРОДИКТУВАХ на служител на книжарницата, на която се доверих за изработването му. Не съм и допускала, а и не вярвам, че някой не знае как се пише името на родината ни! Но след 35-годишна упорита и ползотворна работа за овладяване правописа от учениците ми, и това видях, преживях!", пише учителката в своя Facebook профил.

Грешката останала незабелязана, едва докато снимката не била качена във Facebook. И предизвика бурна реакция от хиляди потребители.

Въпреки притесненията на учителката, че всички ще я помислят за неграмотна, родителите не я винят. Кметът и училищното ръководство напълно подкрепят педагога. Снежана Блажева е категорична, че въпреки стреса, няма да се откаже от учителската професия.

Проблемът за печатната грешка не е в учителката. Не е и в онзи, препечатал надписа. Проблемът е много, много по-дълбок и е във всички нас.

Проблемът е в системата, в която мотивираните учители се броят на пръсти. Същите онези, които трябва да научат децата на България да обичат и да търсят знанието. Демотивирани от системата, искрата им угасва, каузата и мисията им се превръща в рутина, смазана от десетките канцеларски дейности, които са принудени да извършват, наред с учителството.

Проблемът е в родителите, които предпочитат да оставят детето пред компютъра или телефона, вместо да му прочетат книга или пък да седнат и да научат азбуката, много преди то да влезе в първи клас. А там, в мрежата, често се пише на шльокавица. Често bude6teto na balgaria коментира във Facebook и хули всеки, допуснал някаква грешка в живота си. Защото е по-лесно да съдиш зад монитора.

Проблемът е, че учебниците са написани на неразбираем, сложен и объркан език, който остава недостъпен за учащите, чийто ентусиазъм изчезва с всяка изминала година, докато накрая очите им не станат празни. Същите онези очи, които са светели и шарели с любопитство на най-първия учебен ден. А те, учениците, постепенно стават все по-демотивирани и разочаровани от българското образование.

Проблемите са много и те не са само в училището. Те са и в самите нас. А когато се натрупват системно, "Бъдещето на Балгария" не изглежда никак светло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
17, ЗАПЛАТИТЕ ИМ КОЛКО МНОГО....
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде сега веднага да си подаде оставката и да отиде да работи в някой магазин като продавачка и никога повече да не упражнява учителската професия. Родителите да отпишат децата си от класа на тази госпожа. Това важи и за учителката от Велинград с преминаването на жп прелеза!
23
1
 
3
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До до АзТя като си няма в главата и господ не може да я научи.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стара новина е вече. Човекът, който е качил клипа вече се извини пред камерата на учителката за причиненото неудобство, също и много родители изразиха подкрепа за учителката. Иначе няма проблеми, разпънете публично жената на кръст, качете я по всякакви сайтове и си изсипете цялата критика върху нея и после чакайте някой да ви обучава дивите и невъзпитани сополанчета.
21
4
 
9
 
! Отговори
бг преди 5 години
Учителката е написала лозунга и е занесла флашката в книжарницата за отпечатване . Книжарниците в никакъв случай не пишат и редактират текстове .Учителката може би не е неграмотна , а само разсеяна ,но и това е осъдително след 35 години работа. Да не види грешката при писането , при приемането на отпечатания текст , при закачането на лозунга .....не знам !По-скоро е неграмотна.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някак си това безхаберие взе да изглежда "нормално". Да напишеш "БАлгария" на дъската е нищо в сравнение с грешката на заглавната страница на учебника по Български език "Бъ.гарски език"
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От писане на шльокавица.... се стига до подобни грешки !
18
2
 
11
 
! Отговори
Бен Ган преди 5 години
Днес.бг,Не ви ли е срам? Всеки ден имате правописни грешки! Дори тази сутрин, и то в заглавието!
17
4
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 5 години
Ей тез учители все неоправдани, все за нищо не са виновни... Заплатите им вдигнаха много, отпуската им отпуска, ваканции бол, училищната база обновена, за работното им време и плътността му да не говоря... бюрокрацията им била много, отчети не искат да пишат за дейността си. Какво искат? Само да изпяват един урок и да взимат заплата?Виновен в случая е този, който е приел и окачил плаката. И никой друг. Нито системата, нито родителите.
16
3
 
5
 
! Отговори
иванов преди 5 години
Няма и съмнение, че грешката е груба. Вината на учителката е , че е не е обърнала внимание на печатаните думи. В бързането по организацията на първия учебен ден е подценила тоя момент. Но да я обвиняваме в неграмотност мисля, че е прекалено !!!
15
3
 
6
 
! Отговори
а преди 5 години
Тези на снимката трябва да ги уволнят !
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко за парите, които се харчат за безумните им семинари и обучения! Които между другото са все в 5 звездни хотели!
13
0
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Когато някой мисли за Бавария пък си седи в България обикновено така става...
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То щото журналистите сте много напред с правописа
11
1
 
3
 
! Отговори
продължителност преди 5 години
До Анонимен"ако всички бяха толкова ужасни, сред ата продължителност на живота в България щеше да е 28 години..."тя в Африка продължителността на живота е 61/64 години, а нямат лекари :)
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се , че в книжарницата са виновни! Тя, учителката, нали не знае да чете, та е закачила надписа над дъската и се усмихнала гордо на всичкото отгоре! От стрес е , от стрес!!!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако им е такава работата значи са много високо платени... Шегата настрана, но скоро ще има сериозен проблем щото при учителите има само негативна селекция- ако за нищо не ставаш или искаш да имаш много свободно време само тогава ставаш даскал. Накрая обаче ще стане страшно от неграмотност и простотия.
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо, как поръчваш в книжарница (?) обикновени принтирани страници? Второ, даже да беше така, защо там не виждаш очевадната грешка? Закачаш ги в класната стая. И пак не виждаш грешката? И след това не я виждаш???
7
0
 
7
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Учебниците са писани от друсани индивиди, невъзможно е да се вникне в техния висш разум и да се проумее какво са имали предвид. Ако се върнат учебниците от едно време и се съчетаят с модерните технически постижения ще се получат чудесни резултати, ама на тиквeницитe и подобните им разумни хора не им трябват, а безмозъчни електорЯти.
6
1
 
8
 
! Отговори
до Аз преди 5 години
Е, затова и такива правописни грешки има в самата публикация, защото самата журналистка е обучена от такъв професионален педагог с 35 годишен стаж.