Обещано: Вдигат учителските заплати двойно през 2021 г.

Догодина заплатата на учител ще бъде увеличена с 20%
26 окт 2018 10:15,
95
Обещано: Вдигат учителските заплати двойно през 2021 г.
Снимка: архив "Булфото"

Двойно увеличение на учителските заплати през 2021 г., по тази идея продължава да се работи усилено, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по БНТ.

Министерството на образованието смята, че учителската заплата трябва да бъде 120% над средната за страната.

Още по темата

Министър Вълчев се похвали, че за първи път от десетилетия заплащането на учителите ще надвиши средното за страната. Той изнесе данни, че правителството е отчело близо 450 млн. лева ръст на средствата за образование, от които над 400 млн. за предучилищното и училищно образование. 

Красимир Вълчев допълни, че са предвидени допълнителни средства за малките и отдалечени общини, където при равни други условия е по-трудно да се привлекат младите специалисти.

"Също така са предоставени допълнително средства за училищата и детските градини, в които има концентрация на деца от уязвими групи. Там трябва да се полагат много повече усилия, за да се осигури тяхното развитие", смята Вълчев.

Министерството на образованието очаква подписването на регламент към колективния механизъм, с който да се уточни къде с колко точно ще бъдат увеличени учителските заплати, коментира министър Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
4
 
! Отговори
Алек преди 5 години
Вие ни лъжете, а ние се правим, че ви вярваме.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще останат само индийците
44
0
 
12
 
! Отговори
обещание преди 5 години
И начинаещия юрист знае, че обещанието не произвежда правно действие! Как така ще обещават ... Управляващите знаят ли къде ще се намират през 2021 година ..та да обещават....То стана като на *** сватба...... *** пита за подаръците: ...обещава ли се...или се дава? Ако само се обещава- и аз давам на младоженците един вол!
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За живот в град трябват поне 1500 2000 лв но заплатите са около 700 лв а и наемите са толкова и трябва да нощуваш не под наем а където намериш
42
0
 
4
 
! Отговори
МладДаскал преди 5 години
Не съм в София, от едно село до Варна съм, на 10 км.....Говорих общо за големите градове.
41
0
 
3
 
! Отговори
Смирен депутат преди 5 години
А депутатската заплата кога.4 мижави хилки на кой му стига?
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МладДаскалИди си у дома и там има деца, защо си се наврял в София.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОК, но те дотогава още ли ще са на власт? Ако е така .... с какво ли ще го направят? Иначе, учителите заслужават по-добро заплащане, а децата ни по-качествено образование.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 37 и аз съм млад човек и не бих се хванал за работа с трицифрена заплата ако си потърсиш работа ще си намериш с нормална заплата незнам,защо си се навил да работиш за тия пари ако потърсиш рано или късно ще намериш работа не с трицифрена заплата
37
1
 
12
 
! Отговори
МладДаскал преди 5 години
Така е явно съм луд....Ако не сме лудите, какво ще остане за тези, които идват отдолу....нали след 10 години, те ще са работната сила. Сега са моите набори. Просто ми се вижда нелепо шофьор да взима 4000 лева, а учител ( 7 часа там и поне имаш 5 часа работа вкъщи) 12 часа ти е работния ден. Че и съм събота и неделя на втора работа съм се хванал. Не се оплаквам, но е нелепо..... Без образование, нацията ще се разпадне (примери в историята много). Сами ако не си наредим кошницата, няма кой ...
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човека го написа работи за по-малко от 630 лв как си го представяте това някой под 30 годишен да се хване за тия пари всеки иска работа за поне 1100 1500 лв ако не и доста повече
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МладДаскалДаскале, сега си млад и са те взели на работа. След 5-6 год. ще си на 32-33 и ще ти кажат: "Да дадем път на 25-годишните!"- и ти ще трябва да си търсиш друга работа. Защото Я.Такева и Вълчев пълнят ВУЗ-те с други буд.али, които ще се дипломират след 5год. и трябва да им намерят работа. Не забравяй демографската криза и си помисли колко училища ще има след 5-6 год.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33 ти си напълно луд да ставаш даскал за 630 лв ,можеш да си намериш работа за поне двойно повече пари .Явно се кефиш да гледаш как ученици се заяждат с други ученици и с учители и тнт
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, които 8год. ви държат на дъното по доходи в ЕС, ще ви оправят доходите ПОСЛЕ. ВЕрвайте!
32
3
 
16
 
! Отговори
МладДаскал преди 5 години
на 28 години съм....почнах тая година като учител...Увеличението е Бруто хора. Стартовото 760, реални са 623 лева (нетно) толкова получих по фиш. Ако има лекторски часове, взимаш максимално 700 лева нетно....Ако си класен с всичките му глупости и бумащини 730...Айде някой да обясни как се живее с това в София, Пловдив...големите градове....когато нямаш собствено жилище и си на квартира. Като сядаш на масата тряа да сложиш салам чат пат, не само хляб... Заврете си ги брутните заплати в ГГЪЗА
31
1
 
14
 
! Отговори
отврат! преди 5 години
Вече ми се повръща от обещания за хубави заплати В БЪДЕЩЕ.30год. ни обещават розово бъдеще.То не бяха обещания за догодина, за в края на мандата, за 2021 год....И народът вярва.КОЛКО ЩЕ ПОСКЪПНЕ ЖИВОТЪТ ДО 2021год.?
30
2
 
17
 
! Отговори
Лудко преди 5 години
Проста статистика: средната брутна работна заплата в България към месец август според НСИ е 1125 лв. Те говорят за увеличение от 120%. Това е равно на 2475лв средна брутна учителска заплата :)Някой вярва ли на това?
29
1
 
13
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
"...купи колело, ама утре!". Някой се готви за "кокала" до 2050. От нас зависи дали ще сме с наведени глави забили поглед в земята през следващите години. Ще ни излъжат ли пак? Предизвикателството е сериозно - те се окопават в държавата, ние "окапваме психически" все повече, или си отиват "по живо, по здраво". От нас зависи. Дали по един грозен градски мегдан, спортна зала и детска площадка, строени от "батко и братко", качествено, ще им "разпишат книжката" за следващите 4години. Ще бъде жалко!
28
1
 
12
 
! Отговори
блажени вярващи преди 5 години
Пак ще е "много шум за нищо" .Докато дойде ред за увеличението, инфлацията ще го е изяла . Пек и с общия данък увеличението реално ще бъде намаление .Поредната предизборна "партенка" !
27
1
 
12
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Вие гласувайте на местните избори догодина пак за ГЕРБ, пък чакайте Баце да се сети пак за вас в края на мандата. Както се казва, обещано не е като завещано.