400 милиона отгоре за просвета, основно за... заплати

За ВУЗ-овете – 40 млн., но няма да ги дават на калпак
20
400 милиона отгоре за просвета, основно за... заплати
Снимка: Reuters, архив

Поне 400 млн. лв. ще е увеличението в бюджета за образование за 2019 г., увери ресорният министър Красимир Вълчев.

За увеличение на заплатите на педагогическия персонал са предвидени 330 млн. лева в бюджета за следващата година. Още близо 29 млн. лв. са предвидени за обучение на непедагогическия персонал.

"Оттам нататък може би най-голямото увеличение като ръст ще бъде това за дейностите по интереси. Скоро ще представим промените в стандарта за приобщаващото образование, с които ще бъде регламентацията на дейностите по интереси и финансирането им в Наредбата за финансиране на институциите", каза още Вълчев и обясни, че ще бъдат увеличени и средствата за закуски.

Според него трябва да се работи и по разликата в заплатите на младите и възрастните преподаватели.

"Разликата при възнагражденията им във висшето образование е много по-голяма, отколкото в училищното образование. И въпреки, че средните брутни заплати в системата на висшето образование са над 1700 лв. – със 60% по-високи отколкото в системата на училищното образование, имаме заплати на младите преподаватели, които са по-ниски от тези на младшите учители. И сега е моментът със Съвета на ректорите да довършим този разговор. Ще имаме регулиране на минималната заплата за преподаватели във висшето образование – как трябва да променят дизайна на системата на заплащане, за да мотивира в по-голяма степен преподавателите както за по-качествено обучение, така и за кариерно развитие", каза още Вълчев.

Поне 40 милиона повече ще има през следващата година и за висшето образование и издръжката на студентите. Тези пари обаче няма да се раздават на брой на студенти, а според качеството и комплексната оценка.

Мораториум да не се откриват повече нови университети и филиали и нетипични направления ще бъде внесен в парламента заедно с промените в закона за висшето образование. За това отдавна настояват от Съвета на ректорите, а министърът се ангажира да го внесе.

Обмисля се въвеждането на трета стипендия за специалността "педагогика по обучението по...", която да покрива разходите по обучението. Причината е, че има търсене по тази специалност и недостиг на кадри.

За медицинските специалности пък ще се обмисля вариант дали да не са изцяло платени с възможност за кредитиране, като студентите да получават от държавата облекчения при изплащането, срещу което да бъдат задължени да работят у нас. Така можело да се спре изтичането на медицински кадри в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
16
 
! Отговори
разхищение! преди 5 години
Това е разхищение на държавни пари!Половината ВУЗ-ве трябва да се закрият!Защо се наливат пари в празни университети!
14
0
 
16
 
! Отговори
безумие! преди 5 години
Има хиляди безработни учители, те ще правят трета стипендия за педагогическите специалности!!!Къде ще преподават тия нови учители???НЯМА РАЖДАЕМОСТ! НЯМА УЧЕНИЦИ!Кой измисля тия ***.илни нововъведения???
13
0
 
24
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Първо оправете дисциплината в училищата; системата за пълна безнаказаност трябва да изчезне - така би било възможно и родители, и "проактивните" им лигльовци да разберат, че образованието не е за всеки.Без дисциплина, без повтаряне на класа и без изключване от училище няма как да се направи и една стъпка по посока на промени в напълно измисленото виШу, което си е просто комично, нито пък да се задържат децата в страната.Вдигането на заплатите е абсолютно безполезно при такива условия.
12
1
 
21
 
! Отговори
Лекар преди 5 години
До ЗащoЗащото здравната каса е най-голямата пирамида в държавата и то държавна пирамида!!!И защото самата каса беше създадена именно за да бъде източвана от частните клиники и центрове!!!А основната и цел бе да съсипе зравеопазването ни което дотогава работеше безупречно!!!Само трябваше да ни оправят заплатите и нищо друго да не пипат!!!Сега това е една бездънна яма в която всяка година се наливат все повече пари с една единствена цел-да бъдат откраднати!!!
11
1
 
25
 
! Отговори
НРБ преди 5 години
Намалете броя на университетите и върнете кандидат студентските изпити!!!
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И 400 млн по-малко от Южен поток, само че евро и то на година
9
0
 
5
 
! Отговори
доволен селянин преди 5 години
мако са ората за пиене дават повеке
8
0
 
25
 
! Отговори
Качество?! преди 5 години
Когато те приемат за студент само след представяне на диплома за средно образование, каквато днес у нас всеки може да си купи?И след като ти пишат минимум тройка, само ако си купил лично от преподавателя "учебника" му (отпечатаните лекции, които той е чел). Ако не купиш гози учебник, колкото и да знаеш, ще те върне ако трябва и 100 пъти. Докато не купиш "учебника" лично от него!И след като изпити се "взимат", като пратиш отдалеч свалени от мрежата текстове по въпросите от конспекта.
7
16
 
21
 
! Отговори
aнонимен преди 5 години
До кога ще позволяваме да се краде и безчинства в ущърб на народа/Вместо да увеличат заплатите и пенсиите на хората,те само за учителите ще дадат още 400 000 000 лв.А за нас ще ни замажат очите с по 50лв и толкоз.Тоя министър е за затвора.Оставка!
6
1
 
32
 
! Отговори
Защо преди 5 години
До АнонименЗащо на частните училища и частните здравни заведения държавата ще им отпуска пари от бюджета или НЗКО. Те на ли за това са частни да се самоиздържат, а не да реват за държавна помощ. Ако частните болници не работят с НЗКО и те ще бъдат празни. Не е редно частници да искат държавна помощ. Нали държавата е лош стопанин, а те какви са. Да фалират!
5
0
 
35
 
! Отговори
Комплексна оценка? преди 5 години
Комплексната оценка на европейските служби беше придружена с една препоръка - да имаме предвид, че броят на висшите учебни заведения във всяка държава е в съотношение с числеността на населението - средно на около 1 милион човека се пада по един университет. У нас пък са 53 !!!С други думи, да не пилеят парите на данъкоплатците, за да поддържат излишни уж-университети, които подготвят кадри, чийто брой в много от специалностите е в пъти повече от работните места, които България може да осигури
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредното източване на държавата без резултат и накрая учениците бягат в чужбина и няма смисъл от 10 милиарди станаха вече изхарчени за обучение.
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Професорите са много и прибират 90 % от новите пари. По-надолу е мизерия и бедност и се опитват с такси от уроци. То и в народното събрание е така. Горе живеят в лукс, а надолу в администрацията мизерстват и масова корупция .
2
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хитър е Баце ! - даде кинти на милиционерите , на военните ,държ служители сега на даскалите . ще осигури безплатно здравеопазване на "електората" за сметка на бачкаторите и нека да е избори.
1
7
 
32
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Увеличение ще има само за верните герберски калинки, по преценка на партийното ръководство на местно ниво ;)