Проучване: Българите дишат най-мръсния въздух в Европа

На първите места попадат още Румъния, Гърция и Унгария
10 ное 2018 07:30, Анисия Иванова
196
Проучване: Българите дишат най-мръсния въздух в Европа
Снимка:

България, Румъния и Унгария са страните с най-мръсен въздух в Европейския съюз (ЕС), показва проучване, направено от Европейската агенция за околната среда и цитирано от World Economic Forum.

Замърсяването на въздуха не е проблем, който съществува само в развиващите се страни, а новите данни от Европейската агенция за околната среда показват, че това е сериозен проблем и за редица държави в Европа.

През 2015 г. почти половин милион души са починали в резултат на силно излагане на фини прахови частици, озон и азотен диоксид.

Фините прахови частици са най-смъртоносни – около 400 хил. души от ЕС са загинали заради вредното им влияние, показват статистическите данни.

Само в Германия за 2015 г. смъртните случаи от замърсяването на въздуха са били 62 хил. като по този показател страната е на първо сред останалите европейски държави.

При съотношение смъртни случаи/население обаче класацията се променя значително, като на първите страни застават държави от Източна Европа – България, Румъния, Гърция и Унгария.

Навсякъде по света 9 от всеки 10 души живея в райони със силно замърсен въздух, като всяка година умират около 7 млн. души в резултат на това.

Институтът по здравно ефекти подготви доклад, от който се вижда, че Китай и Индия са страните с най-много смъртни случаи вследствие на мръсния въздух.

Когато става въпрос за съотношение население/смърт поради излагане на замърсяване, Пакистан и Афганистан водят в тази негативна класация.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
17
 
! Отговори
До 149 преди 5 години
Добре, че не са забранили вноса на стари коли, че щяхме да караме още по-стари коли, както навсякъде по света, където са направили тази глупoст.
133
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русе протестират заради замърсяване на 2 завода за авточасти открити от ГЕРБ.
132
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво сега с качване на данъка на трошките сигурно ще го пречистват. По-голяма глупост на ГЕРБ няма и трябваше да забранят вноса на трошки от ЕС.
131
7
 
10
 
! Отговори
Cat преди 5 години
Това са пълни глупости! Пак Западът се опитва да ни налага нереални факти. Фабриките и заводите отдавна не работят. Да, колите са много, но не чак толкова, че да се говори като цяло за въздуха в държавата.
130
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И според Радев президента трябва да търпим миризмите на 30 годишни таратайки, защото собствениците им били бедни?
129
1
 
1
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Българина си го бива в това да е консервативен и в ръкопашния бой без да му пука срещу кой се изправя което граничи с лудоста. Сега като има технологии и абстракции над реалноста обаче това не е чак такова предимство. Византия имаха големи проблеми с арабите и докараха цялата си войска срещу България на по-късен етап. Съжалявам но ако смеете да отворите не-българска историческа книга ще видите за какви пропорции става въпрос. Давид и Голиат донякъде беше верно за БГ и Византия но донякъде илюзия
128
3
 
2
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Ем Българина е стигнал до тук до Европата защото е достатъчно нахален че да си мисли че може да се справи с хегемона и империята на миналите хилядолетия която беше Източната Римска империя т.е Византия както германците я преименуваха за да я унижат по техен си начин ( не могат да понесат че са малко брутални и не толкова велики самите те)И защото не му пука за собствения му живот. Кой по-дяволите е толкова самоунищожителен да се докара до хъба на Европа и да скочи на Византия? Стана но замалко
127
0
 
5
 
! Отговори
ФПЧ и цигарите преди 5 години
Интересен експеримент са си направили през 2004 година за фините прахови частици в резултат на пушенето. Това е преди Евро 4. В затворено помещение са измерили нивото на ФПЧ след изпушването на три цигари и след работещ на празен ход дизелов двигател за същото време, колкото е изпушването на цигарите. Измерили са нивото на три вида прахови частици - PM10, PM2.5 и PM1. Измерванията показали, че цигарите са замърсили 10-12 пъти повече от дизеловия двигател.
126
0
 
4
 
! Отговори
Vass преди 5 години
Не разбирам защо се трият коментари,които показват реалната обстановка с въздуха над държавата,а други,които нямат връзка със статията стоят?Цензурата е кофти нещо ДНЕС.БГКойто иска може да пише в търсачката nullearth и там може да се видят сателитни данни за ситуацията на нашата планета!!!
125
0
 
5
 
! Отговори
Прахови частици - 2 преди 5 години
Главни причинители на прах от дейността на хората:Стопанска дейностТранспорт: - Бензинови двигатели - Дизелови двигатели - Частици от износването на спирачки, катализатори, гуми, улично покритие,Домашни нужди: - Отопление и готвене: газ, нафта, дърва, въглища и други твърди горива - ПушенеСелско стопанство включително и паленето на стърнища.Строителство
124
2
 
11
 
! Отговори
Ум преди 5 години
България - малката Щвейцария, хахахах. Приказки от 1001 нощ за тези които никога не са били в Щеейцария.Никога няма да ги стигнем европейците, останахме си диви и глупави.
123
3
 
5
 
! Отговори
Прахови частици - 1 преди 5 години
Главните източници на естественото прахово натоварване са:Ерозия на почвата и минералите главно от вятъра и водата. Пример за това е прах от Сахара носен от въздушните течения.Микроорганизми например спориРастителен произход например цветен прашец.Морска солВулканиГорски пожари Космически частици
122
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данче,още един мандат ?
121
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да махнем Фандъкова!!
120
1
 
7
 
! Отговори
БГ преди 5 години
До 132 пост.... Ние сме виновни.... Ние... Народа... За 30г. в България се вкараха милиони тонове скраб.. А ние купуваме коли уж... нов внос, от 2006г сме европейска държава уж... а в северозапада все още 350 Евро е добра заплата, децата и ние сме уж болни, за тези години полиция, управляващи и мафия се сляха и ни свалят кожите.... и защо? Защото уж сме народ...
119
1
 
4
 
! Отговори
bobi 1980 преди 5 години
tova e zashtoto programistite v sofia mnogo pardiat.
118
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Българите просперират" - Боко Тиквун
117
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да забранят дизелите и отоплението на твърдо гориво и готово. Хем ще редуцират замърсяването на половина, хем ще ограничат дървената мафия и ромските каруци в парковете, хем товарните превозвачи и БДЖ ще си отдъхнат от кражби на гориво. Защо не се прави, ами явно е изгодно на електората на партиите.
116
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На-бедни,най-болни,с най-много жертви на войната по пътищата,най-висока корупция и дишащи най-мръсен въздух.Има ли негативна класация,в която да не сме "най".А най-виновни за това са некадърните уоправляващи и НАЙ-вече тези от последните десет години,които станаха милионери и милиардери на наш гръб,но продължаваме да си ги избираме,което пък означава,че сме НАЙ-големите мазохисти в Европа.
115
0
 
11
 
! Отговори
До Краисмир преди 5 години
Бойко, ти ли си??