Слани попарили родните плодове, в същото време – залежават в складовете!

Браншът предупреждава за криза, но министерство на земеделието не взима мерки
9 апр 2019 07:12,
42
Слани попарили родните плодове, в същото време – залежават в складовете!
Снимка: архив, Bulphoto

Голяма част от реколтата от ябълки, круши, сливи и череши в страната е унищожена заради множеството слани и студовете.

Особено сериозно е положението в Североизточна България, където са засегнати над 5 000 дка с ябълки, круши и сливи, обясни  Чавдар Маринов, председател на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци.

Още по темата

Между 30 и 80% са пострадалите от сланите насаждения с праскови, нектарини, кайсии и череши в Сливенска област, обясняват пред "Труд" предприемачи. Най-засегнати са градините по поречието на река Тунджа, където има до 100% измръзване на плода, уточни той. И допълни, че поражения има и върху черешите.

Застраховките, които се предлагат, са по 50 лв. на декар и то само за слани, поразили плода, но не и цвета на дърветата. Те се сключват само след 22 април на съответната година, т.е. във времето, когато няма слани и замръзвания, обясни Маринов.

Всички браншови асоциации в сектора предупреждават за настъпилата криза, но адекватни мерки от страна на министерството на земеделието не са предприети, посочи председателят на асоциацията. Затова от бранша настояват за спешно свикване на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство.

В същото време стотици тонове български ябълки залежават в складовете, защото големите търговски вериги отказват да ги купуват. Става въпрос за над 800 тона ябълки, а отговорът, който получаваме е – вносните са по-евтини, обясни Маринов. По думите му пазарът в момента е залят с ябълки от Полша, които влизат у нас по 0,60 лв. за кг. пакетирани, а за българските искат по 0,75 лв. за кг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
тони преди 5 години
До На Иван брат муНе,бъркаш.Не ги отглеждат по евтини,а субсидиите за доста по големи сравнение с нашите.И какво се получава-поляка не му дреме на колко ще ги продаде,защото е взел доста пари от програмите.Тук е разликата-държавна политика.
36
0
 
2
 
! Отговори
тони преди 5 години
До АнонименЕла ,виж.По скъпа череша от 1,5 лв.в пика на черешите,НЯМА.Говоря за времето около 20-25 юни.
35
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 5 години
Тези земеделци с коли по 100К и нагоре са само едрите! За дребния и среден земеделски производител нещата са далеч от това, което ви е набито като представа. На чуждите земеделци или данъците и таксите им са по-ниски (Турция, С. Македония) или субсидиите им са по-високи и затова и по-ниската цена. Като цяло пак някъде държавната политика куца. Имаме много по-големи възможности и за зеленчукопроизводство и за животновъдство. То да си помисли човек, че държавната политика е такава - не зем., а IT
34
2
 
15
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Да, то само в България има слани и неблагоприятни климатични условия. В другите страни времето ги пита кога да падат слани, дъжд, сняг, кога искат слънце..... Ай стига мизерни съчинения
33
2
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
Едно обикновено село(2-3К, жители ,половината древнопресийци), което даже не е самостоятелна община, ползва и обработва над 10 000 дка землище. Та тия 5 000 декара са капка в морето дори и за само нискостеблените плодни дръвчета. Смешно *** манипулация или незнание, от страна на квазижурналиста и клатукуреца предеседател на перачницата на пари на мутрите. Безплатен урок за всички овчари, които уж се опитват да пишат( си измислят) тук. ( има и по пропаднали от вас, трудно е за вярване!)
32
4
 
24
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Добре внос от полша викате , ами в полша е по студено отколкото в бг със повече сланинстуд и тн. Та как наще плодове зеленчуци всяка година измръзват а вкарваме от страни със по зле климат и от нашия.... вместо да си копуват коли за по 100к да и да казват пари няма да си инвестират във овошките.
31
1
 
17
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
статията ни подготвя за големия внос на всичко това и то от кой - от фирми приближени до властта...
30
0
 
16
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
Как точно се пълни един камион с череши бе умнико.Ти брал ли си някога череши,ягоди,кайсии,малини или други плодове-те да не текат от чешмата бе разбирач? Един камион казваш-ела и си го напълни щети ги дам по 60 стотинки,пък ти ако искаш ги продай/ама САМ си го напълни/
29
0
 
12
 
! Отговори
ДО 24 преди 5 години
Дали ми е забранил?*** и го продай ти,на твойте цени.Колко време ще си жив?Кой ще ти позволи? Не можеш да правиш ,,дъмпинг" иначе......!!!.Явно не си на ясно .А ползването на обиди показва липса на аргументи и възпитание. Реалният живот голобради момко е по различен от виртуалния този в интернет
28
1
 
21
 
! Отговори
Кюстендилец преди 5 години
до 22 : В Кюстендил черешите се изкупуват на цена 0,80-0,90 лв.На пазара ги копуваме от 2 до 3 лева ! А как стават в София 7 лева питайте на площад ,,Народно събрание,, ...
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 25Е включи се и ти във веригата бе. Натовари един камион череши и го закарай в София.Пусни го безплатно.Да те разберат хората какъв добър човек си.
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова, предлагам, да организираме селскостопански бригади като едно време.Ще ходим да им бачкаме на селскостопанските чорбаджии за по 40ст/ден, за да им се получи евтина продукцията.
25
1
 
16
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
Тези от Кюстендил не определят цените мойто момче.*** там да си купиш.Други са ,,майсторите на цените"- по веригата !!!
24
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Помислете!Не се оправдавай бе негодник.Отиди на пазара и си го продай сам.Някой да ти е забранил?
23
2
 
20
 
! Отговори
Помислете! преди 5 години
Спрете с детските прос..ташки анонимни коментари ,бе юнаци!Парите които получават производителите са многократно по ниски от тези които прекупвачи,търговци и продавачи надуват след това.Производителите нямат пряк достъп до крайният потребител и минали през ръцете на няколко посредници плодовете стават 100-200% по скъпи..Личен пример:През есента гроздето се изкупува за стотинки а се продава четри пъти по скъпо.
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година едно и също. Чакайте да дойде време за черешите, да видите в Кюстендилско какви оправдания ще измислят за да продават кило череши на цена 7 лева.
21
5
 
12
 
! Отговори
ЦК на ГЕРП преди 5 години
Без плодове можем,без ГЕРБ не можем !!!
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами у сливен може и да има слана, но в Северна Бя овошките ще се нацепят от цвят и завръз....айде сливен да почива таз година и ние да облажим кокала веднъж.
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неупотребяван беге плодове и зеленчуци
18
4
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
като няма български ще ядем вносни какъв е проблема цяла зима ябълки отполша на 89 ст киви на 1.49 лв за кг