Слани попарили родните плодове, в същото време – залежават в складовете!

Браншът предупреждава за криза, но министерство на земеделието не взима мерки
9 апр 2019 07:12,
42
Слани попарили родните плодове, в същото време – залежават в складовете!
Снимка: архив, Bulphoto

Голяма част от реколтата от ябълки, круши, сливи и череши в страната е унищожена заради множеството слани и студовете.

Особено сериозно е положението в Североизточна България, където са засегнати над 5 000 дка с ябълки, круши и сливи, обясни  Чавдар Маринов, председател на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци.

Още по темата

Между 30 и 80% са пострадалите от сланите насаждения с праскови, нектарини, кайсии и череши в Сливенска област, обясняват пред "Труд" предприемачи. Най-засегнати са градините по поречието на река Тунджа, където има до 100% измръзване на плода, уточни той. И допълни, че поражения има и върху черешите.

Застраховките, които се предлагат, са по 50 лв. на декар и то само за слани, поразили плода, но не и цвета на дърветата. Те се сключват само след 22 април на съответната година, т.е. във времето, когато няма слани и замръзвания, обясни Маринов.

Всички браншови асоциации в сектора предупреждават за настъпилата криза, но адекватни мерки от страна на министерството на земеделието не са предприети, посочи председателят на асоциацията. Затова от бранша настояват за спешно свикване на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство.

В същото време стотици тонове български ябълки залежават в складовете, защото големите търговски вериги отказват да ги купуват. Става въпрос за над 800 тона ябълки, а отговорът, който получаваме е – вносните са по-евтини, обясни Маринов. По думите му пазарът в момента е залят с ябълки от Полша, които влизат у нас по 0,60 лв. за кг. пакетирани, а за българските искат по 0,75 лв. за кг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хайде пак партенки, да може да надуем цените. Истерията с черешите на нов глас....
16
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тук на зем. производители им дават субсидии. Щом ги получат обаче, си купуват джипове и отиват на почивка в Турция, вместо да ги вложат по предназначение.
15
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смешен плач от бг производителите, които така и не се научиха да се застраховат. Слани драги имаше и преди не е от днешни дни!!!
14
1
 
19
 
! Отговори
до професора преди 5 години
абе пич с хубав виц ни разсмиваш тази сутрин. Тя мама Цеца и в апартаметчето бедни дечица щеше да подслони.....хахаха
13
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом цените на нашенските ябълки са по-високи, значи производителите не са конкурентни.
12
33
 
7
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Така е при Радев. Инфлация, евтини апартаменти за властта, престъпност, катастрофи, студове и слани. Господ ни наказва защото избрахме този шофьор на самолет. Ако днес президент беше една истинска българска майка като госпожа Цачева страната щеше да просперира.
11
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧитателЦената на производителите не е висока. След това се вдига от прекупвачите. Полските са по-евтини просто защото полското земеделие получава дотации. При влизането в ЕС те си защитиха това, а Меглена Кунева не.
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм от Делиормана. Вярно че имаше студове и слани но пораженията не са толкова сериозни. Мисля че преувеличават. Проблем е засушаването. Дано прогнозата на синоптиците за априлски дъждове се сбъдне.
9
3
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Няма страшно, има внос. Пазарна икономика.
8
2
 
41
 
! Отговори
Геле преди 5 години
Абе как в Полша, която е на няколкостотин километра на север ябълките не измръзват, а само тука измръзват!?
7
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна не купувам и не използвам български храни.
6
6
 
30
 
! Отговори
Читател преди 5 години
"Купувайте българското" е смешен призив на фона на сравнението между цените! Хем не намаляват цената, хем се сърдят, че стоката им залежава! Едновременно мрънкат как има слана, суша - с други думи си подготвят цената за следващия сезон...
5
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лакомията на Бг земеделеца няма граници ! Не стига, че им дават евросубсидии ами искат и да печелят с двойни цени
4
5
 
29
 
! Отговори
ИКОНОМИСТ преди 5 години
ЗА ДА ДОИДАТ ДОМАТИТЕ ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ НА СЕРГИЯТА ЗА 2 ЛЕВА А НАШИТЕ---2 50 СЕ ВИЖДА КЪДЕ Е ПРОБЛЕМА---АЛ4НОСТА ЦЯЛ ДЕН ---ЕДНА ЦЕНА
3
6
 
40
 
! Отговори
На Иван брат му преди 5 години
Значи да ги отледаш в Полша, да ги докараш до тука пак по-евтино, отколкото българските плодове? Е поляците явно знаят как да произведат нещо евтино! А българските нискотехнологични земеделски производители да си продават ябълките в Саудитска Арабия - там шейхове те имат пари да купуват скъпото...
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да купувам, това е спекула, за да вдигнат цените!
1
5
 
15
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
Вжте турски домати сега!