Туризмът ни е на автопилот и това води до отлив на летуващи

На места се наблюдава спад с около 15% спрямо 2018 г.
2 юли 2019 12:35, Екип на Bloomberg
270
Туризмът ни е на автопилот и това води до отлив на летуващи
Снимка: Булфото, архив

Летният туристически сезон у нас започва с някои доста лоши резултати, сред които личи 15% отлив на летуващи в немалка част от курортите ни спрямо миналата година. Този проблем се дължи на факта, че туризмът ни е пуснат на автопилот от доста дълго време насам, каза Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това лято определено имаме спада в туризма за момента. При някои пазари - до около 15%, при други имаме увеличение. Не стартирахме добре. Можем да очакваме ръст в туризма в градска среда, както и в балнео, СПА и уeлнес туризма, но за стандартния туризъм през лятото - определено не. Наблюдава се хаос и липса на устойчиво развитие. Туризмът е пуснат на автопилот“, коментира Занков.

Качеството и цените на продукта, които хората получават, трябва да са съизмерими. На остров Миконос се срещат плажове с 50 евро такса, но туристите получават съответните условия от концесионерите на въпросната ивица, допълва експертът.

Съседна Турция от друга страна овладя проблемите си с атентатите и с оглед евтината лира създава отлични предпоставки за силен сезон. За България страната се рекламира като най-добрата ол инклузив дестинация и това е видно, че работи.

Цялото интервю с Константин Занков може да откриете на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България винаги морето е било скъпо и недостъпно за българи! Ходеха с карти от работата по разни почивни станции в Приморско,Созопол,Поморие,Китен,Шкорпиловци и т.н.Варна беше за по богатите! Беше нормално да се взима кредит 500 лева за море! А това Сънито,Златните,Албена,Русалка бяха само за чужденци! Сега е същото и нищо не се е променило! Плебса пътува за Гърция и това е върха,защото в багажника са бурканите! Бензина, цигарите,алкохола,безалкохолните са български!
207
3
 
1
 
! Отговори
малък Сашко преди 4 години
За мое съжаление нямам хотел.Ето произволен хотел в топ място -Слънчев бряг и топ сезон -юни и август.Цена на човек на ден,ол инклузив, 52 лева.Хотел Пауталия.Басейн и шезлонг,плаж на 100 метра.Дайте подобна оферта за Гърция.Топ дестинация и сезон,за 26 евро на човек,ол инклузив. Чакам.
206
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понеже нямате пари за това плюете! Има хубави хотели,ресторанти,жени,яхти,времето е превъзходно,птичките пеят,морето е синьо,плажа е пясъчен...! А вие...кърпел салам и в Гърция на плаж,не в хотел,а бунгало или къща за гости! Гроздова и домати! Хахахаха!!! И жената готви гювеч! Хахахаха!
205
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лисицата като не може да си откъсне от гроздето,казва че е кисело! Така е и с БГ плюещите! Морето е синьо, като го гледаш от престижен хотел!
204
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема в България не е застрояването с хотели! Тези,които говорят за бетон,нека да се поразходят по света! Много хора пишат за Гърция,но там спят как да е и ядат сухоежбина от багажника! Проблема в България още от времето на бай Тошо до сега е скубенето на клиента,инфраструктурата,съмнителната чистота,комуникациите са също под всякаква критика! Всичко е просто. Всеки да си върши работата!
203
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отломките от фалиралите хотели могат да се използват за буни и вълноломи. Да има къде да се крият рибите След хиляда години може и да се възстанови черноморието .
202
3
 
11
 
! Отговори
Има и ползи преди 4 години
От бетона по морето , накара ни да открием Гърция и нейните хиляди плажове.Няма как да се сравняваме с гръцките плажове , те са уникални
201
1
 
3
 
! Отговори
До 210 преди 4 години
Мутрите са рожби на соца и олигарсите също.Само Костов им се опъна и още го плюят.До 2001г. на слънчака имаше 10 нови хотела , а сега
200
2
 
6
 
! Отговори
имало едно време преди 4 години
Преди да дойдат мутрите си беше много по-добре. По времето на Соца хората си вземаха карта за почивна станция и си изкарваха около 1 месец. Нито храната беше скъпа и за сметка на това добра, човек се връщаше отпочинал,а не с чувството,че са го изцедили до последната стотинка. Това беше хубавата страна на Соца, както и безплатното здравеопазване. Мутрите съсипаха всичко и на морето сега, едва ли не се ходи само заради леките жени и пиенето.
199
1
 
7
 
! Отговори
196 до Малък Сашко преди 4 години
До Малък Сашко. Нито пия, нито пуша. Написал съм,че 40 лева да отидеш и да се върнеш от Бургас до София е прекалено. Преди 10 години беше 20 лева,а за 10 години билетът скочи 2 пъти. И понеже не съм алкохолик,а Българското Черноморие (с малки изключения там има нормални хора), е направено за алкохолици, затова и не стъпвам.Не е за младо семейство с дете да си изкара добре на морето в България. Не ме вълнуват флиртовете за едно лято. Затова и не идват туристи и даже стават по-малко.
198
2
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Родна алчност,омайна гну.сна,що ни заливаш всеки ден.
197
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кое ти е скъпо в Гърция бе ***? Шезлонгчето и чадърчето, дето на Слънчака гони 50 лева? Да не говорим, че свободни зони няма, макар че трябва да ги има по закон. В Гърция шезлонга на плажа е по-скоро изключение. На Амолофи имаш безплатен паркинг с тенти, съблекални, бани и какво ли не, които можеш да ползваш срещу 3 евро, колкото струва една студена бира. На Слънчака този "лукс" колко ще ти излезе? Колкото до храната, нямаш гаранция че и на AL хотел в Бг няма да хрупаш краставици и сирене.
196
14
 
2
 
! Отговори
малък Сашко преди 4 години
до 196Пътя до Гърция безплатен ли е? Гърците ли ти плащат?И пътни ли не искаш да плащаш?За колко пари искате да почивате на ден ?Като излезнеш от вкъщи ,на ден -цигари,кафе,кола,закуска и 10 лева на колата...са 20 лева ...ами обяд,ами вечеря?Стига сте плюели България и българското море!Колко е вярна приказката,че в Ада до казана с българите няма пазач...ако някой тръгнел да излиза,останалите българи го дърпали обратно!
195
7
 
10
 
! Отговори
вики преди 4 години
За почивка само Турция. И Гърция става, но на някои места. Нашето черноморие не.
194
1
 
8
 
! Отговори
до малък Сашко 3 преди 4 години
Няма да споря с теб. Ти явно си имаш хотел на Черно море и му правиш реклама,че струва 45 лева ол инклузив. Направо си му напиши името,който иска да го цъкне в интернет.
193
3
 
9
 
! Отговори
555 преди 4 години
Почивам от 7 години само в Турция. Чат пат за някой уикенд отскачам и до Гърция. Даже и в Гърция ие по добре от тук. На нашето море не схъпвам от 2011г насам.10989
192
1
 
11
 
! Отговори
до малък Сашко 2 преди 4 години
Никой не плюе природата в България,хората плюят мутрите дето застроиха дори плажната ивица,за да направят 1 милион хотели с фалшиви документиАко идеш в Банско например ще видиш хотел срещу хотел заради лифта. На мен ми прилича лично на Младост 4, не на курортен град. Гори от се изсякоха или нарочно опожариха, даже язовирите ги държат разни мутри и преливат всяка година само да завали.
191
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щото сте преработили(най-нисък БВП, най-много почивни дни, най-много болнични), че затова се счупихте да почивате! Шладури! :)
190
1
 
9
 
! Отговори
? преди 4 години
Тази година чадърите в Китен от 12лева(2018) - на 24 лева .Ако някой може да ми обясни защо, слушам.
189
17
 
7
 
! Отговори
малък Сашко преди 4 години
Как почива българина в по-голямата си част в Гърция?Събота и/или неделя.С колата,на газ.На свободната зона на плажа.Носи си сандвичи и бира на промоция от магазина.Спи в колата или по стаи от баби по селата до плажа.По-ларж българите са по шезлонгите ,цял ден на по кафе за 5 лева или фреш за 8 .После плюят България и българското море и се гордеят с "почивката си" в Гърция.Питайте гърците какво мислят за българите като туристи и клиенти .Колко ни "обичат"