Цените по морето падат с до 30% заради слабия сезон

Искат да напълнят хотелите с оферти в последния момент
8 юли 2019 07:00, Елка Василева
223
Цените по морето падат с до 30% заради слабия сезон
Снимка: архив, Булфото

Почти всички черноморски хотели правят отстъпки с до 30% с оферти в последната минута за почивки през лятото.

Липсата на достатъчно ранни резервации, отливът на туристи от Русия и Германия, активизирането на преките ни конкуренти като Турция, Гърция и Египет, са причина повечето места за настаняване да останат с много празни стаи дори и през силния летен сезон, пише „Монитор“.

След три успешни години за родния туризъм настоящата е кризисна, отчитат от Варненската туристическа камара. Към този момент обаче e рано да се прогнозира колко ще бъде спадът в края на сезона.

Сянка за 70 лв. на Каваците. Оправдава ли цената си?

Най-сериозен е спадът от Германия. Големите оператори сочат, че при някои спадът е 15%, при други над 20%, което означава около 100 000 германски туристи по-малко този сезон.

По северното Черноморие засега повече страдат курортните комплекси, докато в самия град Варна дори определят сезона като добър.

Още по темата

На юг, в Слънчев бряг, най-големият ни черноморски курорт, също още има свободни стаи, макар вече да сме в разгара на лятото, което тревожи бранша.

Браншът твърди, че все още има контингент за запълване, като обикновено по това време на годината хотелите са продадени. На пръв поглед хората в момента са много. Но реално тълпата, с която не можеш да се разминеш на улицата вечер, и липсата на място дори за хавлия на плажа, са останали в миналото.

Националните курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена да бъдат разделени на зони – за забавление и за семеен туризъм. Това е идея, която ще залегне в промени в Закона за туризма, които Министерството на туризма ще внесе до месец.

Южният плаж на Слънчев бряг да остане парти зона, в която дискотеките да работят през цялата нощ. За това настояват от Българската асоциация на заведенията. Според депутата от Обединените патриоти Валери Симеонов, който е в основата на Закона за шума, зонирането е невъзможно, тъй като курортите са изградени още по времето на социализма като семейни.

От Министерството на туризма пък предлагат с решение на местната власт да се определя в националните курорти до колко часа да се вдига шум. "Големите туроператори работят изключително сегментирано, затова когато говорим само и единствено за национално курорти, да има зониране, за да се предлагат по-целево туристическите продукти“, предложи министърът на туризма Николина Ангелкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
15
 
! Отговори
ATRAKSION преди 4 години
OPS CHADYR, SCHEZLONG I UMRQLA KRAVA 200 LEVA NA DEN .
35
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То сега и времето се разваля за 2 седмици....!!! Мали мали мъкаааааааааааа
34
3
 
30
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Fakenews, никога бг бизнесмен няма да свали веднъж вече вдигната цена
33
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
SLED POSLEDNOTO VDIGANE CENITE NA TOKA I BENZINA BYLGARINA EDVA E JIV KO MORE BE EDI.OTE
32
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
LYJAT VI SAMO DA IDETE
31
2
 
47
 
! Отговори
До 30 преди 4 години
Е те там не са случайни хора...политици, мутри които са преживели "кървавия преход" все собственици за пример.Разбира се има тук таме някой който си изкарва действително с туризма, но повечето са я мама на Велчев, я сервитьор на Костов, Батси-Матси и така нататък.Туристите никога не са били приоритет, то ако бяха нямаше да идват бедняци и социално слаби да почиват тука.Работил съм по курортите и съм наясно с нещата.
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ni turizym ni ikonomika ni selsko stopanstvo zakrivai tova nee dyrjava
29
5
 
33
 
! Отговори
Екшънмен преди 4 години
Отдавна съм спрял да се занимавам с големите хотели и лъжливите им обещания за перфектна почивка. Предпочитам малки семейни хотелчета или квартири. Цената е нормална, условията също... А и като случиш на хубави стопани, наистина може да ти направят отстъпка в цената...
28
3
 
31
 
! Отговори
Рагин преди 4 години
Че избиеме от чадърите !
27
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Повечето хотели са само за парлама, перат си здраво мръсните пари там."Това добре, ама нали се сещаш, че дължат лепта на по-голямата мафия - НАП. Имаш ли си идея какво чудо е само данък сгради на един бетонен мастодонт? А и собственика му мутро-крадец пари иска само да взима... Та се пробват да дерат който се хване.
26
15
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
До 28- То с твоито "акълче"- ако минеш границата и ще се загубиш- Ще има да махаш като индианец да те върнат обратно на село- при мама и бурканите и с лютеница !!Аз когато обикалях Света ти си изтезавал котките под масата!!
25
39
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искате малко хотели по морето, защото било презастроено! И в същото време искате ниски цени по хотелите! Не ви разбирам селсската логика! А това с цените на шезлонгите - Бойко Борисов им взима по 200 -300 хиляди на сезон, колко да бъдат шезлонгите на плажа?
24
3
 
69
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Да сте чули алчен капиталист да сваля цените? Колкото и вдигнаха заплатите на слугите в хотелите-То не бяха жени ритани от туристи- то не бяха обяснения колко трудни сезони с малки печалби имат и затова заплатите са малки- накрая "сервираха" на туристите един"първокласен" продукт-Евтина храна-обслужване от индианци-мръсни непочистени хотели- спиране на централни климатици с цел икономия-мръсни басейни и скъп недостъпен плаж-таксита измамници ресторантьори искащи да бият туристи защото са рускини
23
2
 
53
 
! Отговори
Берба преди 4 години
Сега съм в Созопол, няма никакви отстъпки
22
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе вие наивни ли сте, щяли да фалират.Повечето хотели са само за парлама, перат си здраво мръсните пари там.
21
6
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво Най-сетне настъпи края на този кошмар - събаряйте хотелите
20
4
 
78
 
! Отговори
бг преди 4 години
И пари да ми дават не отивам да ме тормозят чалги и пияници
19
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С това топене на ледените шапки на северния и южния полюс нивото на водата ще стигне Сливен и Шумен.Там ще е морето и никой няма вече да строи така.
18
4
 
77
 
! Отговори
селтак преди 4 години
Късно е либе за китка !! Човека каза ,че и 5-6 часа да чака на границата ,повече няма да зърне никога мутроморието !!
17
4
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Именно защото няма кой да скочи и да се противопостави на мутрите и невежите предатели, тяхната лакомия и невежество ще ги доведе до крах и по естествен път след време ще се стигне до неизбежна промяна.В момента голяма част от "хотелиерите" са перачи на пари и не ги интересуват туристите.От друга страна от това правителство освен кражби и простотии нищо положително не може да очакваме.Това е положението, като няма народ който да се вдигне ще чакаме някак свободата пак отвън да дойде.