От БАБХ потвърдиха: Случай на африканска чума и във Видин

Хуманно умъртвяване ще се наложи в рисковите квартали на града
Обновена: 30 юли 2019 10:39 | 29 юли 2019 17:22,
35
От БАБХ потвърдиха: Случай на африканска чума и във Видин
Снимка: Архив, Булфото

Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ потвърди ново огнище на африканска чума при домашни свине в област Видин в лично стопанство, в което се отглежда една свиня, в квартал Нови път, град Видин, съобщиха от агенцията.

От БАБХ уточняват, че това е първото огнище на болестта в тази област.

Още по темата
В квартала има само нерегистрирани лични стопанства. В 3-километровата предпазна зона има една индустриална ферма, която е под ветеринарномедицински надзор, за да бъде предпазена от навлизане на вируса в нея.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане в засегнатия обект, както и при свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания.

Създадени са зони на рестрикция /3 км предпазна и 10 км надзорна зони/, в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

Хуманно умъртвяване на домашни свине в личните стопанства ще бъде извършено в рисковите квартали на град Видин и село Новоселци.

От БАБХ призовават хората да започнат да колят спешно свинете в задните си дворове, както и напомнят, че месото трябва да премине термична обработка.

Превенцията в момента е най-важна с оглед овладяване на ситуацията. АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване.

Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките, предупреждават от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и къде е сега корнелия? да облече блузката с надпис "системата ни убива" и да погушка малко прасюги из северна българия!
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
най-некадърното управление на държава в цял свят! гарантирано от ГЕРБ!
9
1
 
18
 
! Отговори
фалирала държава преди 4 години
стига с тая глупост, /заден двор/ коя тъпачка министърка измисли тая простотия, да и го сложа в задния двор на тази
8
0
 
14
 
! Отговори
Експерт преди 4 години
Аз да питам, сега като избиват прасетата, от къде ще вземат кебапчета за изборите?
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
браво Борисов, браво Цацаров, браво Пеевски!
6
0
 
19
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 4 години
Абе днеска пред магазина на центъра са видяхме с една братчедка дето като малки много сме играли из плевнята на разни работи ама сега като са видим и само си подмигаме и си кажем по някоя клюка.Та, пита тя, какво става с нашто прасе и ша яде ли ножа без време и кат и рекох, че вече не гледаме ***, вика: Сега ша ядеш американски дръти ***, дего ша ги внася зетя на Бойко от янките! За туй ги изтрепаха всичките, та да му върви алъш-вериша.Аз пък хич не и вярвам ама инак си я бива още лудетината
5
0
 
17
 
! Отговори
Вулкан преди 4 години
От цялата страна, ежедневно, пътуват хора до София, там обаче чума няма. Изводът сам се налага, две чуми на едно място не виреят!
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
умишлена зараза, в румъния няма, там никой не прави санитарни обработки на коли от Бг. Щото знаят че зараза няма. Вчера дремах 90 минути на Русе да ме мият за чума.....нашите абд али
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ей сега уж будните джур нсля да се поинтересуват кой ще почне да внася тировете с месо в Бг, там е ключа за ковчежето с многото псри
2
1
 
10
 
! Отговори
Баба Генка преди 4 години
Поздрави с любимата ми песен -"Всички прасета на мезета"
1
0
 
21
 
! Отговори
Бабх преди 4 години
Случай на чумаа в нап. Подтвърждаваме! Шефката е! Да се загроби!