Лаборантката, забравила пациент в скенера:"Какво толкова!"

Ще има ли наказание за стореното...
19 окт 2019 10:00, Петя Славова
110
Лаборантката, забравила пациент в скенера:"Какво толкова!"
Снимка: архив, Булфото

След страховития случай със забавен пациент в скенера в болница Павликени, изникват въпроси ще има ли наказание за виновните.

Случаят е отпреди 10 дни в общинската болница в Павликени. 70-годишната Асенка Христова била изследвана за заболяване на белите дробове, след което - забравена, заключена и оставена да лежи в скенера в продължение на шест часа.

"Жената беше много разстроена. Тя не знаеше какво се случва след толкова време престой. Когато я открих й помогнах да слезе и я успокоих. Аз също бях много уплашена, защото не очаквах да я намеря там. Това не се е случвало никога. Открих я поради простата причина, че имам рутина да проверявам всяка една част от рентгеново отделение – дали няма отворени прозорци, врати", обясни рентгеновият лаборант Галя Михайлова пред Нова тв.

По думите й става ясно, че жената не е била вързана, тъй като скенерът не разполага с такива приспособления. Тя не е била фиксирана със залепващи ленти, тъй като е дошла на собствен ход и е нямала нужда от тях.

"Когато попитах за случая рентгеновата лаборантка, която е забравила жената там, тя ми каза: "Забравила съм, какво толкова". Чувала съм за оплаквания от нея, но никой писмено не ме е уведомявал и не ми е казвал нищо в прав текст", заяви Ренета Кръстева – управител на болница МБАЛ-Павликени.

"Този скенер работи от 2015 година. Веднага след инцидента сложих паник бутон в него, досега не е имало такъв", посочи още тя.

Още по темата

По думите й в петък е имало проверки на лечебното заведение. "Това, което видяха и коментираха е, че всичко е изрядно. В случая говорим за вина на само едни човек, който е отговорен за инцидента. Психически всички ние сме сринати от случилото се. Обмислям прекратяване на трудовия договор на виновното лице", каза още Ренета Кръстева.

"Ако това, което действително се е случило се докаже, това според закона е злепоставяне. Отговорното лице  е било длъжно да се погрижи за болен и без уважителна причина това не е сторено. В тези случаи Наказателният кодекс предвижда или глоба от 100 до 300 лева или пробация". Това коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

"Категорично това е престъпление, ако се докажат всички факти в съда. Решението дали да търси персонална отговорност е решение, което пациентката трябва сама да вземе, но пред нея има две възможности  – да търси отговорност както от конкретното лице, така и от самото лечебно заведение", посочи още тя.

"Това, което наблюдаваме, е един типичен пример за лоша организация. Тук не става въпрос за проблем от медицинска гледна точка – жената се подобрява, няма проблем в клиничните пътеки. Случилото се е следствие на грешка в организацията", категорична е тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
23
 
! Отговори
После... преди 4 години
Искате пари. Увеличение на заплатите с 20%. Еми няма, какво толкова една заплата.
32
3
 
20
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Оборудвайте скенера с авариен комплект за самоевтаназия - в случай, че се повреди паник-бутона.
31
1
 
21
 
! Отговори
812 преди 4 години
Може и да са искали да я уморят жената и да й вземат парите.. *** уви корава баба са е оказала :D
30
0
 
34
 
! Отговори
Доктор Битьлс преди 4 години
Аз сьм бил в такава машина няколко пьти и винаги е имало паник бутон, (задьлжително е) понеже човек може да изпадне в депресия след няколко минути когато е вьтре в машината, тьй че и шефката да поеме половината вина от случилото се!
29
0
 
30
 
! Отговори
Fck преди 4 години
Лаборантката да преседи в скенера 6 часа и после да и бъдат прекратени трудовите отношения. Енд ъф стори
28
0
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
ще и трябва "човек"
27
11
 
18
 
! Отговори
Хм! преди 4 години
Затова ей такива малки болници със зле мотивиран персонал трябва да се закрият. За тия пари - толкова. Вие какво очаквате?!? 5-звездно обслужване от хора с 600 лв заплата? Закривайте и инвестирайте парите в медицински транспорт до най-близката голяма болница, където хората ще получат свястно мед обслужване! Спешен център с 5-6 линейки и 1-2 хеликоптера излиза по-евтино от зле оборудвана болница в малък град.
26
0
 
25
 
! Отговори
1 преди 4 години
Отговорното лице (което си е един на акан зад ник) е излязло в дълосрочен болничен.Е сега ако имахме министерство на здравеопазването, полиция, прокуратура, съд , а и нормален лекарски съюз те биха разнищили очевидно далавераджийския болничен лист.Но никой държавен служител и никой от бялата мафия наричана за благозвучие лекарски съюз, няма да си мръдне и малкия пръст за да разкрие и накаже това очевадно престъпление.
25
3
 
41
 
! Отговори
Лекар преди 4 години
Аз съм лекар. След този случай протестите на колегите за високи заплати звучат нелепо.
24
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата цирк, какво толкова .,,Близките на жената да е посинят тази лаборантка и после ... какво толкова.Протестират за пари, какво толкова ...Няма такава държава
23
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, голяма работа, наистина!
22
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виновна е лаборантката, но тая жена в ред ли е 6-ест часа скенер!? При това не е била вързана. Ако не на половината, то на първият час щях да се опитам да стана.
21
1
 
36
 
! Отговори
Нека си представим преди 4 години
Ако я бяха забравили в петък следобед, а ако в събота и неделя скенерът не работи? Или ако следват 5-6 дена празници?Ако пациентът няма семейство, а познатите и съседите му не знаят, че е отишъл на скенер?И при това положение медицинско лице казва "Какво толкова"?!?!?!?!
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лоша организация, паник бутон...то да са само това проблемите в образната диагностика. Никой не повдига въпроса за рисковете от многократно използване на спринцовките при инжектирането на контрастно вещество. Къде са в тези случаи хигиенисти, контролни органи, здравна каса. Пациента изобщо не е информиран за правата си и е доволен, че в болницата му правят "цветна снимка"... Последствията могат да бъдат фатални - от инфекция до смърт...това е истински порочна практики в българското здравеопазван
19
7
 
32
 
! Отговори
КАДРИ преди 4 години
В България няма вече кадри и работници . Тази *лаборантка* ако беше в съседна Държава щеше да е с белезници на ръцете , и да плаща обезщетение на бабата или да лежи в Затвор за 3 години .Белене беше пълно с такива Престъпници навремето , а сега взимат пенсии от НОИ .
18
6
 
10
 
! Отговори
До 17 преди 4 години
Ако беше Омряла щеше да стане наистина интересно. Добре, че не е Умряла. Ама то хора умират всеки ден, какво толкова. Виж не всеки ден Омират.
17
2
 
23
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Ами ако беше се споминала, трябваше да я погребват направо със скенера, щото после кой нормален ще легне в него, като може душата и да витае из магнитните му полета... Щяхме да се прочуем по цялото Земно кълбо.
16
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да вържат сега лаборантката там за един ден.Какво пък толкова?
15
3
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ми недай боже тая жена да беше в тежко състояние и да умре там пак ще каже какво толкова незнам като учат за лекари дали имат такъв предмет морал и съвест или то си е до човека
14
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щеше да стане интересно, ако жената беше омряла в машината.