Колко пари ни трябват на месец за четирима? 2472 лв., в София - 3259!

72,5% от домакинствата разполагат с по-малко средства на месец
144
Колко пари ни трябват на месец за четирима? 2472 лв., в София -  3259!
Снимка: Pixabay

За нормален живот на четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 2472 лева месечно. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за третото тримесечие на годината.

Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 618, 15 лв.

Още по темата

Парите са необходимите за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство.

От началото на годината издръжката се е увеличила с 63 лева.

Традиционно издръжката на живота в София е по-висока от средната за страната, и е 815 лева на човек или 3259 лева за четиричленно домакинство.

"За София е разработена самостоятелна потребителска кошница, следвайки регионалната специфика на потребление. Тук има по-високи количества, заложени за наеми, транспорт, отопление, услуги, а фактическата нетна работна заплата изостава с около 19% от необходимата работна заплата за издръжка", обясни експертът в Института Виолета Иванова.

Данните на синдиката сочат, че 72,5 процента от домакинствата в България живеят с общ доход на лице под необходимите средства за издръжката на живота.

За покриване на общата стойност на необходимите средства за нормална издръжка за четиричленно домакинство за страната, заплатите в семейството трябва да са поне 1 236 лева за всеки родител или бруто 1593 лева.

За София нетната средна работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1629 лева, за да се осигурят необходимите средства за издръжка на живот.

От КНСБ настояват минималната пенсия за стаж и възраст да стане 250 лева, далеч преди обявеното намерение след коалиционен съвет на управляващите, припомни лидерът на синдиката Пламен Димитров.

Пенсионерите с пенсии под прага на бедността са около 1 млн. 323 хиляди и 300 души.

Продължава и тенденцията на силно изразена поляризация на доходите.

КНСБ ще настоява и за изпреварващ ръст на минималната работна заплата, последователно реализиран, през бюджетите на правителството. Синдикатът иска въвеждане на механизъм за определяне на минималната работна заплата, като нарастването на минималното възнаграждение да достигне до 50 на сто от средното за страната, допълва БТА.

Според Димитров това съотношение ще залегне и в новата европейска рамкова директива за минималната заплата. Последователен 15 процентен годишен номинален ръст на заплатите , искат още от КНСБ, за да достигнем до 2022 година 60 процента от средноевропейското ниво на БВП и на доходите. КНСБ настоява и за промени в данъчната политика и въвеждане на необлагаем минимум.

Синдикатът настоява още и за увеличение на паричното обезщетение за отглеждане на дете до двегодишна възраст от 380 на 415 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
20
 
16
 
! Отговори
Селянинът с колелото преди 4 години
Стига сте мрънкали - били им малко 2500 лв. Аз пък мога да ви кажа, че човек знае 2 и 200. И може 4 членно семейство и с под 1000 лв да оцелее. На село, гледаш кокошки, прасенца, , топлиш се на дърва, не даваш пари за градски транспорт и се спестява много от това. Ама нали сте дебели глави - врете се в тая пуста София заради "големите" заплати и високия стандарт.
29
1
 
11
 
! Отговори
- преди 4 години
До Ха -Аз съм самотна майка, българка с 1 дете със ср. месечен доход на член от семейството 290,77 лв, плащам данъци и живея в провинцията. Не получавам и издръжка от бившия си съпруг и никакви помощи.
28
4
 
26
 
! Отговори
До Роки преди 4 години
Мизерстваш и гледаш да има за децата,лишаваш се от всичко,за да ги образоваш и изпратиш в чужбина за по добро бъдеще и нормален живот.При мене това проработи,големият завърши университет в Шотландия тази година ,сега работи,издържа сестра си там да учи и помага да връщам заема.Жалка картинка и двамата с жената сме висшисти и работим.
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До рая,Ми що не минеш и ти на помощи?
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има страни с много по-високи доходи, но има и страни с много по-ниски. Отдавна не бях "слагал" нищо на депозита, но за това пък последната ми вноска бе 750 евро. Доходите не са ми кой знае какви.
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Bad CompanyСпоред статистиката - почти всеки.
24
4
 
37
 
! Отговори
Рая преди 4 години
Случка от преди три дни:тегля си заплатата получена за цял месец работа на 3 смени -400лв и остатък 342.До мене рим,лянка,която не може да борави с банкомат ме моли да и изтегля помощите-400 и остатък по сметката 470.Мила Родино ти си земен рай.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17Сам си отговаряш на въпроса, но завършващ с "все пак". Поживей така 4-5 месеца - ще видиш, че 100 лева спестени на месец, не си струват, защото хептен не можеш, да си починеш. Не е само време, ами е още една задача, която ти е на главата.
22
6
 
2
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
До човек 12Абе "човече" как да имаш пари с тези мижави рублички от тролене? Намери си свястна работа.
21
6
 
5
 
! Отговори
Путин преди 4 години
Я вас вижу, въй не работаете
20
7
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До човекИма много хора с коли на по 20 год. и телефони за 150 лв. които могат да си позволят много повече, но по различни причини не го правят. Моя телефон, който е на почти 7 години надали струва повече от 120 лв. ама като нов го купих за около 1000.
19
3
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: ЧОЛОВЕКНе им се хващам. Обичам ги тролчовците. Особено са ми вкусни на закуска, но мога да ги схрускам и на обяд!
18
1
 
28
 
! Отговори
Ха преди 4 години
Хубаво сметнали колко пенсионери са под прага на бедността,ама да сметнат и колко работещи има в тая категория.В провинцията -двама работещи родители с две деца ,общ доход -1500лв,средно 375 на човек.После стратегии за раждаемост ще пишем.Затова обезлюдява България.Отворете сайтовете за обяви и вижте заплатите,вместо да говорите глупости.
17
3
 
4
 
! Отговори
ЧОЛОВЕК преди 4 години
До човекНе се хващай на тpoлчо.
16
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това по-долу с готвенето е истина. Масово виждам в супермаркета очевидно бедни хора (общи работници с оцапани с латекс дрехи примерно), които си купуват неща от топлия щанд. За 15-те лева, които даваш на топлия щанд за малко месо, картофи и салата, стигащи за едно ядене, можеш да вземеш продукти за една манджа, която да те храни 3-4 дена. То не че ако бачкаш до 9 вечерта имаш кога да готвиш, но вес пак.
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е много относително. Това колко трябват, колко не трябват са само приказки.
14
1
 
30
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 11 (Чиновник)Пак повтарям, много са се навъдили тук които пишат приказки от 1002 нощи!Имам една кола, над 20 годишна, "от другаде" получавам само една мижава рента за ниви, която я бавят с месеци и тя няма 300 лева годишно (ако това са доходи аз съм емир на Кувейт!), имам обаче 4 телевизора, от които единият е много стар с кинескоп.Телефонът ми е стар и е 150 лева, лаптоп нямам и компютърът ми е от 500 лева.В чужбина наскоро съм ходил до Сърбия само за 1 ден.
13
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧиновникХората нямат активи които да им носят печалба и затова са и бедни.
12
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко зависи дали един човек готви или не. Ако човек неготви му трябват много пари
11
2
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 8Такъв, сънародник на батко ти Бойко!А има и много мъже в западноевропейски държави с по-ниски доходи, така че избягвай да пишеш бомбастични измислици ей така на, защото ти е скучно.