Кюфтето и кебапчето с нови стандарти: С по-малко мазнина

БАБХ иска месните продукти да са с по-добро качество
18 яну 2020 14:15, Петя Славова
112
Кюфтето и кебапчето с нови стандарти: С по-малко мазнина
Снимка: БГНЕС


Нови стандарти за месните продукти. Кюфтета, кебапчета и карначета ще трябва да съдържат по-малко количество мазнина за сметка на водата. От Българската агенция за безопасност на храните обясниха, че след промяната тези продукти ще станат по-качествени и по-здравословни.

Кюфтето вече никога няма да е същото, защото според новите изисквания то вече ще съдържа повече вода и по-малко мазнина, което според експертите няма по никакъв начин да се отрази на вкусовите му качества.

"Хората не трябва да се притесняват. Потребителите трябва да са спокойни, тези храни ще бъдат със същия състав, със същия вкус, но ще бъдат по-качествени и по-здравословни", каза пред Нова тв главният експерт в Дирекция "Контрол на храните" Райна Иванова.

Опитните майстори на скарата не искат да си помислят, че водата ще измести мазнината в кюфтетата.

Мазнината в кюфтетата брани и знаковият скараджия на Кюстендил - Стоян Костадинов, когото всички в града познават като Стьопата.

Как да сме сигурни, че не поемаме риск с кюфтето и кебапчето?

"То ако има вода, няма да е кюфте. Няма да има нищо. Нали, за това е  кюфте? Да е блажно. Аз така мисля, но не знам", заяви Костадинов.

Експертите обясняват новия състав на кюфтето с това, че у нас животните са изменили породите си и за да се извлече по-добрата част от месото, им са нужни нови пропорции мазнини и вода.

"Има нови породи, с ново съотношение вода - мазнини при самите животни, също така ние изискваме да бъдат влагани по-качествени части от месото - това са от бут, от плешка, които са с по-високо водно съдържание, но пък имат по-ниска масленост, по-ниска мазнина", каза Иванова.

Щом се приемат новите наредби, кюфтето вече ще бъде значително по-здравословно, убедени са от Агенцията за безопасност на храните.

"Намалено е съдържанието на мазнини и увеличено съвсем малко водното съдържание в общата маса на продукта. Това не е допълнително влагане на вода при тези продукти  - при тези продукти не се влага вода - това е в зависимост от новия породен състав на животните, които вече се отглеждат и в България. От значение е да бъдат по-качествени и по-здравословни храните, което пък е повик на Световната здравна организация", добави главният експерт в Дирекция "Контрол на храните".

Все пак, от Агенцията за безопасност на храните уточняват, че новите стандарти не са задължителни и всеки производител може сам да преценява в каква степен да ги спазва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
3
 
! Отговори
Странно преди 4 години
Странно, днес все още няма статия във възхвала на гей-о-вете, няма статия която да ни обяснява,че 99% от жените са малтретирани, няма статия и за "умната човеколюбива стратегия за детето"..На оня Богданов и шайката му обратни да не са свършили парите ,или още не са се съвзели от поредната гейовска оргия?Айде, закъснявате,трябва да има домашно насилие, кървища, побои.А вие-с кебапчета ни занимавате, та тия милиони от Норвегия трябва да се оползотворят!
100
0
 
2
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Ако искате да ядете истински кюфтета и кебапчета идете в Босна. Нашите луканки и суджуци си ги харесваме само ние. Качеството на храната в България е трагедия...
99
0
 
1
 
! Отговори
Оффф преди 4 години
До АМИ , ПРАВИЛНО!Ако искаш каимата да ти стане добра се слага не вода а лед бе ..ар.По соца се слагаше охладена вода за това каима имаше в последните години от соца.Бившите соц. заводи които имаха ледогенератири правеха каима ,другите не пускаха каима защото беше суха и се разпадаше.Слага се лед и се бие или меси каймата . и некадърниците.За това бабати едно време месеше каимата като хлеб и сипва студена водица.
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АМИ , ПРАВИЛНО!Лапал си значи ? Сиреч пл.ю.скал . Казанлъшка кобила !
97
0
 
1
 
! Отговори
Стенли К. преди 4 години
До кирЕто ПРОБЛЕМА Е ,ЧЕ СИ ЛАПАЛ ,ЩОТО НИЕ СЕ ХРАНИМ ....ЛАПАЙ ....ЛАПАЙ !!!! ТО Е ПРАСЕТО Л,.АПА ..ПЪК НИЕ ЩЕ СЕ ХРАНИМ
96
1
 
1
 
! Отговори
Стенли К. преди 4 години
До АМИ , ПРАВИЛНО! АМИ ТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПО ТЕХНОЛОГИЯ ,СЕ СЛАГА ВОДА В КАЙМАТА,ЗА КЮФТЕТЕ И КЕБАПЧЕТА И ОПРЕДЕЛЕН % МАЗНИНА . ИНАЧЕ СТАВА КАТО ТАЛАШ . ..КАТО ОНОВА ,,КАЧЕСТВЕНОТО ,, МЕСО ОТ ЕВРОПАТА ..С ГМОто И ХОРМОНИТЕ ...ЧАТ ЛИ СИ ...? ТЕХОЛОГИЯ ...ЗНАИШ ЛИ КВО Е ?....ЗНАИШ ,ТОПОРИШКИ !
95
1
 
9
 
! Отговори
Олее преди 4 години
Тука само внос месо развалено .Превърнаха ни на канални плъхове щото ядеме огризките на света ,сега и лаинята си изхвърлят тука .За пари продаохте тая държава ,немате човечност .30 години едни и същи гадове ***
94
2
 
8
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 4 години
ТЕ И ДО СЕГА СИ СЛАГАХА ВОДА В КАЙМАТА !СЕГА , ПРОСТО Я УЗАКОНЯВАТ, ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНАТ ГЛОБИ САНКЦИИ И ЗАТВАРЯНЕ НА ОБЕКТИТЕ!
93
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сега ще ни продават вода на цената на месо,ако водата стане 25% откаймата би следвало да падне с толкова и цената,ама няма,ще плащаме водата на цената на каймата.Ми то и ние можем да си добавим водата в къщи ако искаме,и то без химикали за задържане
92
2
 
7
 
! Отговори
. преди 4 години
Родните производители на кебапчета, кюфтета, луканки, салами, суджуци и други подобни, могат с пълна увереност да заявят и да се закълнат в живота на децата си. че:"При производството на нашите продукти не е наранено нито едно животно!"Виж, кренвиршите&Co. са ария от друга опера. Както се казва: Ако си ял кренвирши, значи си ял всичко!Завършваме пълната обиколка към "социалистическото самозадоволяване" от 80те години...и никак не ми е смешно...
91
0
 
17
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Направете ги само от вода. Изобщо няма да се пълнее и ще са супер полезни
90
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който цени здравето си не консумира български хр.продукти.Хляб от хранителния магазин не купувам оти е български.Купувам брашно от чужбина и си правя хляба.Същото се отнася и за киселено мляко.С две думи....пише ли произведено в Бг-то се изхвърля в кофата за смет.
89
5
 
9
 
! Отговори
кирЕто преди 4 години
бе, лани бех в пет европйски страни, и в петте съм лапал на корем, и в кръчмета и по магазини - на секъде е по вкусно и по качествено от бегето! тука ния самите се докарахме да ручаме тия бо//клуци - ние, производители, вностели и потребители! не плюйте европейско, то винаги е било и ще бъде по-качествено! хората в Европа са по-качествени! тук матрияла е лош, бил е и ще става все по долнопробем!
88
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
след като се вкарват *** на италия в бг и е пдвърдено от властите нищо хубаво не остава ще ядем и *** на правителството както искат тека се играят с народа ни обвиняваме ромите за най малка грешка кои ще обвини това правителство коите се подиграва с народа си
87
1
 
7
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Който иска да яде вкусни кебапчета и кюфтета да отиде в Босна. Нашите си ги харесваме само ние,както и луканките и суджуците.
86
5
 
19
 
! Отговори
seira преди 4 години
УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ - ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!!!НАРОДЕ!!!
85
0
 
12
 
! Отговори
asd преди 4 години
На тия изобщо не им пука....като вкарват пилешко със салмонела дори в сайта си не написаха къде е продавано и кои фирми са получатели...А стандарт "стара планина" изобщо не се спазва в големите вериги магазини...взимащ кайма, всеки път качеството е различно и става все по крехка заради мазнините които слагат, чистото месо е все по-малко
84
0
 
11
 
! Отговори
Йокин преди 4 години
Тази година,хвърлих,БЪЛГАРСКОТО СИ ЗЕЛЕ,БЪКАЩО ОТ ТОР,НИТРАТИ,А МОЙ СЪСЕД СИ ГО ОТГЛЕДА НОРМАЛНО,И РУПА СЛАДКО,ТА И С КИФТЕТО,КЕБАПЧЕТО ТЪЙ,ШИ СТАНЕ.
83
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като социалистическото бай тошово кюфте няма друго . С месо лук и сух ляб. На скара..И бирс от хмел о ечемик.Е . Депутатските кифтета не ги знам.
82
7
 
16
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
През фашистко всички кръчми в Пловдив имаха скари и всички кюфтета бяха телешки. През комунизма в града се появиха селяните и свинското кюфте.