Кюфтето и кебапчето с нови стандарти: С по-малко мазнина

БАБХ иска месните продукти да са с по-добро качество
18 яну 2020 14:15, Петя Славова
112
Кюфтето и кебапчето с нови стандарти: С по-малко мазнина
Снимка: БГНЕС


Нови стандарти за месните продукти. Кюфтета, кебапчета и карначета ще трябва да съдържат по-малко количество мазнина за сметка на водата. От Българската агенция за безопасност на храните обясниха, че след промяната тези продукти ще станат по-качествени и по-здравословни.

Кюфтето вече никога няма да е същото, защото според новите изисквания то вече ще съдържа повече вода и по-малко мазнина, което според експертите няма по никакъв начин да се отрази на вкусовите му качества.

"Хората не трябва да се притесняват. Потребителите трябва да са спокойни, тези храни ще бъдат със същия състав, със същия вкус, но ще бъдат по-качествени и по-здравословни", каза пред Нова тв главният експерт в Дирекция "Контрол на храните" Райна Иванова.

Опитните майстори на скарата не искат да си помислят, че водата ще измести мазнината в кюфтетата.

Мазнината в кюфтетата брани и знаковият скараджия на Кюстендил - Стоян Костадинов, когото всички в града познават като Стьопата.

Как да сме сигурни, че не поемаме риск с кюфтето и кебапчето?

"То ако има вода, няма да е кюфте. Няма да има нищо. Нали, за това е  кюфте? Да е блажно. Аз така мисля, но не знам", заяви Костадинов.

Експертите обясняват новия състав на кюфтето с това, че у нас животните са изменили породите си и за да се извлече по-добрата част от месото, им са нужни нови пропорции мазнини и вода.

"Има нови породи, с ново съотношение вода - мазнини при самите животни, също така ние изискваме да бъдат влагани по-качествени части от месото - това са от бут, от плешка, които са с по-високо водно съдържание, но пък имат по-ниска масленост, по-ниска мазнина", каза Иванова.

Щом се приемат новите наредби, кюфтето вече ще бъде значително по-здравословно, убедени са от Агенцията за безопасност на храните.

"Намалено е съдържанието на мазнини и увеличено съвсем малко водното съдържание в общата маса на продукта. Това не е допълнително влагане на вода при тези продукти  - при тези продукти не се влага вода - това е в зависимост от новия породен състав на животните, които вече се отглеждат и в България. От значение е да бъдат по-качествени и по-здравословни храните, което пък е повик на Световната здравна организация", добави главният експерт в Дирекция "Контрол на храните".

Все пак, от Агенцията за безопасност на храните уточняват, че новите стандарти не са задължителни и всеки производител може сам да преценява в каква степен да ги спазва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
11
 
! Отговори
Балканска мода преди 4 години
Боб чорба,чалга и боза!
60
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвременното кебапче особено най евтините най малкият проблем им е водата.
59
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След постната пица, ГЕРБ измислиха и постни кюфтета и кебапчета
58
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българската кухня е пълна по..Мия.Нищо българско не консумирам.
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това за кебапчета, кюфтетата, стандартите и мазнините в тях е добре. Ще се спомене ли нещо и за цените им, но не само за депутатите, а и за обикновените хора ? Защото те си увеличиха чрез закон субсидията за получен глас от левче на осем, та ако и за кюфтетата има такова увеличение, ще отслабнем !
56
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От години не съм ял купешки кюфтета и кебапчета, отвратителни са. Отивам в месарницата, избирам си шарено свинско и телешко, смилат го пред мен. Замесвам с подправки, оставям една нощ в хладилника, след това на скарата... Всички си изяждат пръстите, няма абсолютно никаква прилика с гадостите, които се продават.
55
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а защо с повече вода,защо не с повече месо
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
досега само пилетата инжектираха с вода и соли,сега почват и свинското ,че намаля,ако продължават така след 20 години ще продават вода с вкус на прасе или пиле и соя,която да държи формата на кюфтето
53
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте им на тия експерти разни да ги ядат и ще видите как деликатно ще откажат мога се басирам.
52
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А НЕ МОЖЕ ЛИ ДА СА С ПО-МАЛКО МАЗНИНА, ПО-МАЛКО ВОДА И ПОВЕЧЕ МЕСО?
51
0
 
10
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Абе, оти си не гледате работата ами ще ми съсипвате кебапчето да ви дяволите ядат дано!!!От колко време вече си купувам кебапчетата от съседна Сърбия, ще ме накарате вече до края на живота си сръбски кебапчета да ям да не кусвам български дрдонки веке!!!
50
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разсипаха всичко свястно и читаво то не беше тумблиране пресоване набутване на разни соли изолати и цялата менделеева таблица.Качеството постояно се влошава за сметка на повишаване на цената.
49
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи са разрешили на мошниците да слагат много повече вода, браво! Поредното престъпление.
48
1
 
23
 
! Отговори
минчо преди 4 години
в рецептурника на комунистите пише точно какво трябва да се сложи в едно кюфте и бяха много по свестни от тези в момента
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я не консумирам бг кюфтета и кебапчета.Оти нямам вяра на бедния балканец.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кюфте, кебапче 2 лв/бр! А дали мазнините са по-малко един Бог знае!
45
0
 
16
 
! Отговори
Ник преди 4 години
То за мазнините ясно,ами вече ще има ли месо в тях?
44
0
 
30
 
! Отговори
iii преди 4 години
Госпожо главен експерт, и сега нашите кебапчета не стават за ядене, искате да ги доубиете ли? Явно трябва да ходим на скара до Пирот, Лесковац или Скопие!
43
0
 
28
 
! Отговори
Гледам и си мисля преди 4 години
Странни неща вълнуват БАБХ.
42
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали си спомняте през лятото на морето - в ресторантите , нахапаните и неизядени кюфтета , в кухнята се смилат и отново се предлагат като карначета Трябва да е много глупав човек за да се храни в нашите ресторантиОсвен това , останалата кола в чашите се събира и пак се пълни в нова чаша и хоп на масата на следващия клиент ...