Обиди, удари, насилие в Дом за възрастни: Прокуратурата проверява

Нарушенията са заснети със скрита камера
20 яну 2020 12:50,
34
Обиди, удари, насилие в Дом за възрастни: Прокуратурата проверява
Снимка: Pixabay

Видео от скрита камера разкри случаи на брутално поведение от страна на служители в дом за възрастни хора в Пловдив. Заради смущаващите кадри прокуратурата започва проверки.

"Ще решим въпроса със случая в Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция в Пловдив по всички правила и ще оповестим мерките, кито ще вземем пред обществеността". Това заяви пред DarikNews.bg тази сутрин ресорният зам.-кмет по социалните дейности и европроекти в Община Пловдив Анести Тимчев.

Той посочи, че Общината извършва своите проверки по случая, паралелно с тези на Агенцията за социално подпомагане и Министерството на труда и социалната политика от самото начало, след получаване на сигнала.

Казусът касае дома за възрастни хора с увреждания "Св. Георги", където се помещава общинската социална услуга. В Центъра за настаняване от семеен тип в сряда, 15 януари, е влязла проверка на социалните и общината. Проведена е и среща с персонала.

Районна прокуратура-Пловдив предстои също да оповести мерките, които е бъдат предприети от нейна страна. 750 са социалните служители, които работят за общинските услуги в Пловдив, а този център от семеен тип е създаден преди 4 години, заедно с още три подобни - два за хора с деменция и два за психично болни.

До момента не са постъпвали сигнали от подобен тип, че има напрежение в екипа на този център, казаха от Общината.

Внучката на един от обитателите на дома е поставила камерата.Управителката на дома за възрастни хора в Пловдив Марина Тянева заяви, че в болничното заведение няма случаи на насилие.

За да бъде настанена в центъра, близките на възрастната жена са чакали с месеци. Само персоналът обаче знаел какво се случва вътре. Възрастните хора често били насилвани или наказвани - по преценка на болногледача, разказват действащи служители.

На записа се чува как болногледачки oбиждат, унижават и удрят възрастна жена. Тя е на 84 години, с деменция, напълно неподвижна. Записващото устройство е поставено от внучката й. Калинка Ненова забелязала, че някои от болногледачите удрят възрастните хора и се държат цинично с тях. Правело впечатление и че от лекарствата, които им дават, пенсионерите изглеждат като упоени. Записвала персонала в продължение на месец, включително и една от служебните им оперативки.

Ирина Ангелова още пази снимките от синините по тялото на майка й. Болногледачите твърдели, че жената падала и се удряла сама. Кога и как обаче никой никога не знаел. "Имаше синини по ръцете, отпечатъци от пръсти по китките, което ме навежда на мисълта, че тя е дърпана, натискана”, коментира Ангелова пред "Нова тв".

След поредното падане, възрастната жена се обездвижила, влошила се и починала. Въпреки че страдала от деменция, била лекувана с лекарства за шизофреници. От центъра изкарали и фалшива епикриза, че пенсионерката е лежала в психиатрията в Пловдив. Според подправения документ, когато я приели, жената била агресивна и крещяла по цели нощи.

Освен че си позволяват да удрят и обиждат, всяка вечер, без изключение, болногледачите заключвали пенсионерите и ги отключвали чак на сутринта. Случвало се и през деня - за наказание. Управителката на центъра отново отрича.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
50
 
! Отговори
WWWWWW преди 4 години
Обслужващия персонал в бедните страни като България е некачествен. В Швейцария , в скъпите старчески домове, положението е различно. Но , не е само до заплащането. Зависи от самия човек, ако е некачествен , никаква заплата не го оправя.
5
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
във всички домове за стари хора е така, за съжаление....Казвам ви го от опит
4
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тотална деградация във всеки аспект от живота.
3
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срама нямате ей, срама!
2
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубава работа ама българска!
1
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива издевателства има навсякъде за съжаление. Слабите, болните и беззащитните винаги са жертви на насилие. И тези фалшиви проверки не дават никакъв резултат, а само прикриват престъпленията на персонала.