Пушачи vs непушачи: Да имат ли повече годишен отпуск въздържателите?

Това вече се практикува в Смядово. 7 души се отказали от вредния навик
15 фев 2020 12:30, Петя Славова
197
Пушачи vs непушачи: Да имат ли повече годишен отпуск въздържателите?
Снимка: БГНЕС


Три дни повече годишен отпуск може да ползва всеки служител на една общинска администрация, който не пуши цигари в работно време. Резултатът - вече седем души са се отказали от вредния навик.

Бонус за непушач не е патент на Община Смядово. Това признават и от администрацията. Стратегията обаче им се сторила подходяща, след като от ръководството забелязали колко служители пушат в работно време.

"Забелязхме някои колеги – честичко излизат за по една цигарка - минутка, две, три, но те се натрупват. Впоследствие видяхме и новина за японска фирма, която го предлага. Естествено топлата вода беше открита, просто го напаснахме тук", каза пред Нова тв зам.-кметът на Община Смядово Иван Кюркчиев.

След обсъждане с колектива се взело решение – да се предложи бонус за непушачи. "В колективния трудов договор е разписано, че човек, който не пуши получава 3 дена допълнителен отпуск", каза още Кюркчиев.

Интерес към предложението има и служителите подписват декларации. "Имахме и хора, които опитаха и не успяха. Взеха си декларацията обратно. Сега ми е по-лесно да преброя пушачите. Преди обратното – сега ми е по-лесно да преброя пушачите. Да кажем 20 до 30% са пушачите в общината", заяви зам.-кметът на общината.

Седем души обаче не само престават да палят цигара на работа, а изобщо забравили за вредния навик. Сред тях е и Елка Кайкова - служител на общината повече от 15 години, а пушач – близо 20. "Доста цигари, които може би и във времето ги увеличих. Бях стигнала до 10 на ден и прецених, че вече е време да ги спра. При спирането на цигарите трябва да има стимул, иначе трябва да има някаква идея, за да спреш цигарите", каза Елка.

Стимулът да имаш повече свободни дни, се оказва достатъчно силен. Така Елка Кайкова открива какво е губила за цигара време.

Въпреки че близо 70% служителите в Община Смядово ползват по-дълъг отпуск като непушачи, от кметството не отчитат работата на администрацията да се забавя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
1
 
! Отговори
Хазната или ?! преди 3 години
До Само питам 154Ти лично избери да откажеш пороците, не бери грижа за хазната.
173
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Възмутен 165Има нещо по-простичко в Закона за здравето - на работното място не се пуши. И може да се махнат тези лъчисти отоплители на атмосферата , да пушат на -10 градуса, ако толкова се сещат за цигари. Никой не е длъжен да прави реверанси на наркоманите.
172
0
 
2
 
! Отговори
Пояснение преди 3 години
До АлкохоликАми не се тровете и не плащайте, просто е!
171
0
 
2
 
! Отговори
до 170 преди 4 години
Със същият ефект докато ти пушиш аз мога да си взема 10 кюфтета,4-5 пасти и безалкохолно и докато вие пушите аз да си замезвам за да сме квит!Интересни оправдания имате за кръшкането си.
170
0
 
2
 
! Отговори
От кога преди 4 години
От кога идеята да не се самоубиват пушачи е фашизъм?
169
2
 
2
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 години
А тея дето си нямат работа и се чудят как да променят околните (като фемен журналята тук) направо без заплата предлагам. Ако ще е фашизъм, както го искате, ще си го получите.
168
0
 
2
 
! Отговори
До 170 преди 4 години
Хубаво нека се лъжим, че си плащате сметките. Интересно как като консумативите да ви лекуват рака няма как да ги плащате само с вноски, но да приемем.Заемата легла и време и линейки. За предотвратими проблеми.
167
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм веган. Искам си отпуската.
166
3
 
2
 
! Отговори
Алкохолик преди 4 години
Такива като мене с пиене и пушене, колко внасяме както каза друг колега по-долу чрез акцизи в хазната на държавата......да хем се тровим, хем плащаме наш проблем......, а с какво допринасят непушачите, само се фръцкат и негодуват все нещо им е криво
165
2
 
8
 
! Отговори
факт преди 4 години
20 цигари по 15 минути =300 минути= 5часа.Значи пушача като ходи и 4-5 пъти в тоалетната-още 1 час.И колко време работи?Явно 2 часа.Пушенето още в казармата си беше повод за кръшкане от работа!И сега си е така-пушиш-почиваш,ако не пушиш-работиш!
164
1
 
3
 
! Отговори
Какъв ви е проблема? преди 4 години
Безсмислено пушите, тровите ср, губите си времето и после някой друг ви е виновен, че не сте спрели цигарите?Никой с нищо не ви кара да пушите сами си го причинявате.И сами може да спрете.Пък отпуската бонус.
163
2
 
7
 
! Отговори
men преди 4 години
Проблема не е кой пуши и кой не, основния проблем е кой какво работи на работното си място? Според свършената работа се заплаща труда, а не според това кой управник ще се чуди каква глупост да измисли!
162
2
 
5
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Да да, чудесно, продължава тенденциозното разделение на хората. Мине не миневреме и се започва темата с пушенето, че да може хората да се изпокарат по форумите и да не мислят за крадливата гербава пасмина. Хора,опомнете се, манипулации са това, да не се поддаваме на кавги и разделение кой повече работи, който пуши или който не. Едно е сигурно, всички са прецакани, т.е. получават мизерни пари. Писна ми от тези манипулации, отпуските са определи в КТ и с КТД по места. Точка по въпроса!
161
4
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Престоят на работното място не е работа. Един непушач може цял ден да дреме пред екрана на отворена таблица и нищо да не свърши. А един професионалист пушач може за 10 минути да свърши работа на компютъра колкото трима непушачи.Много е простичко, върнете стария режим - помещения за пушачи и за непушачи. Така пушачът ще си пуши и ще си работи.А за отпуските, заплащането и прочие - направете го според свършената работа и нейното качество, а не според това кой пуши и кой 9 не.
160
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДриймСамо дето стимулирането на пушенето може да стане само чрез разрешение за пушене на обществени места. Познай какво се случва с непушачите когато дишат дима? Мисля че "лекуването" на онкоболни идва скъпо, да не говорим за социалните ефекти.
159
1
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
До XuTbP5bPДа , може би си прав, че на село няма кой да дими на непушачите, след като всички селски пушачи са заминали в града. Ти не си изключение. Волът рие и на гърба му пада.
158
6
 
9
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
Жена ми често поради липса на време не може да обядва, а в същото време повечето й колежки излизат да пушат всеки час по 10-15 минути? Когато тя каза на шефката си, която също е пушачка, че и тя ще започне да пуши, получи категорична забрана?!Справедливо е непушачите да получат някаква компенсация за това, че работят повече от пушачите и боледуват по-малко средностатистически. Разбира се тези пушачи, които работят на конвеер и други подобни са изключение от горното. Пушенето не е работа.
157
2
 
8
 
! Отговори
Дрийм преди 4 години
Държавата трябва всячески да стимулира тютюнопушенето, защото 80% от цента на всяка кутия цигари влиза в държавния бюджет като акцизи, данъци и ДДС.Пушачите умират веднага след пенсиониране и държавата има възможност да дава по-големи пенсии на дементните столетници непушачи. Така всички ще са доволни - пушачите си пушат, колкото искат, а непушачите се облгодетелстват финансово от техните данъци и вноски за пенсия!Ситуация мечта - win-win!
156
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези тн "работодатели" явно нямат достатъчно работа щом бълват тъпня след тъпня! То не бяха болнични, то не бяха мераци да се удължава работното време, при условие че в някои страни с бяло население се стремят да се намали работната седмица и пр.И забележете едни и същи употребявани латексови предпазни средства са първи на амбразурата!
155
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иначе да попитам какво стана със забраната да се пуши в заведенията ???