Скандал в Темида, заради делата в извънредно положение

Да ги има или не, обсъждат органите на съдебната власт
31 мар 2020 07:40, Петя Славова
9
Скандал в Темида, заради делата в извънредно положение
Снимка: БГНЕС


Председателите на Софийския районен съд, Софийския градски съд и Софийския апелативен съд  излязоха с безпрецедентно становище до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет във връзка с извънредното положение.

Повод за написаното от тримата административни ръководители до кадровиците е плануваното във вторник заседание на Колегията, свикано от председателя й Лозан Панов, в което фигурира една единствена точка за обсъждане на работата на органите на съдебната власт в рамките на обявеното извънредно положение.

Сред обсъжданите от Съдийската колегия въпроси ще бъде и това съдиите да обявят изписаните от тях дела, въпреки обявеното извънредно положение, съобщава "Монитор".

Председателите на СРС Александър Ангелов, на СГС Алексей Трифонов и на САС Даниела Дончева обаче са категорични, че ако Съдийската колегия вземе подобно решение и наложи на съдиите, и респективно служителите, да се събират в съдебна зала, то може да се стигне за сериозен риск за здравето им.

"В случай, че СК при ВСС вземе подобно решение, това несъмнено би допринесло за създаването на сериозни проблеми в настоящия момент – едновременно присъствие на множество съдии и съдебни служители на територията на съдебните сгради в гр.София, както и струпване на десетки дела, които следва да бъдат обработени. Всичко това определено ще обезсмисли създадената организация на работа в съдебните сгради към настоящия момент - при наличие на ограничен достъп на съдии, които работят дистанционно от домовете си, а също така и на съдебни служители. Последното от своя страна ще засили сериозно риска за здравето на съдии и служители, а от друга страна би могло да доведе да заразяване и пренасяне на вируса COVID-19", пишат тримата административни ръководители.

"От друга страна е необходимо да се отбележи, че към настоящия момент не е налице техническа възможност и обезпеченост написаните дела да бъдат обявявани дистанционно по електронен път, поради което същите следва физически да бъдат донесени до съдебните сгради в гр. София, да бъдат качени от съдиите-докладчици в деловодната система, съответните съдебни актове да бъдат обезличени от служители, а отделно - делата да бъдат обработени от деловодители, което съществено увеличава риска за здравето на магистрати и служители. Надяваме се да вземете решение, с което приоритетно да се опази общественото здраве", допълват Ангелов, Трифонов и Дончева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Благой преди 4 години
Щом не могат да работят ДА ГИ ПУСНАТ В НЕПЛАТЕН ОТПУСКТакъв филм - работят вкъщи НЯМА - денем или нощем я работят тая работа ...?
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 2Не че искам да те плаша, но знаеш ли един стар филм с Дъстин Хофман "Зараза" (на английски е "Outbreak")?Там в САЩ се беше заразило населението с някакъв вирус подобен на ебола и настана пандемия. И военните се бяха приготвили да хвърлят атомна бомба над града епицентър на заразата!Та като казваш разстрели, дано не се стига дотам, чукай на дърво!В Сърбия са изкарали армията с камуфлажни униформи и автомати през рамо - с цел да охраняват лекарите.
5
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 4 години
А после ни призовават: "Стойте си в къщи!"Е, как да стане? И моята работа е такава, че хем имам ужасно много работа, хем не мога да я върша в къщи. Не всеки работещ българин е IT специалист с лаптоп на коленце, въпреки че и аз работя с компютри.От написаното горе почти нищо не разбрах, освен че съдиите не могат от дома си по Скайп да съдят.Чудно ми е и тези "глоби" от по 5 бона как ще ги налагат тогава, като то няма съд който да те осъди???
4
2
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Хайде малко по спокойно. Маски вече всеки може да си купи.А и какви елити са съдиите? Имам приятели в системата- напълно нормални хора има и там. Просто тези във ВСС са платените пеевски и бокови ***.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тези ако се съберат да заседават ще цъфнат с маски с n95 филтър, като на депутатите и Юрданка. За елита, които уж трябва да се грижи за народа има, но за народа, който им плаща заплатите не.
2
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми полицайте в случая правят зло на хората.Утре вождът ще оздаде заповед да разстрелват хора защото няма да гласуват за партията му.Предатели. И кво те ще го правят и стадото ще ръкопляска.
1
0
 
13
 
! Отговори
За работниците преди 4 години
Може,но за тях е много опасно и са ни много ценни.Полицаите също са заменими и т.н.Наистина много неща ще се променят.