Морски бури "изядоха" Южния плаж в Несебър

Повтаря се ужасяващата картина от 2018 г.
12 апр 2020 12:49, Александър Попов
43
Морски бури "изядоха" Южния плаж в Несебър
Снимка: PR

Агресивното море през последните седмици "изяде" бреговата и част от пясъчната ивица на Южния плаж в Несебър. Заради силните североизточни ветрове и бурните вълни, които се активираха в предишните дни, няколко метра от ивицата е отнесена в морето, алармира концесионерът й Кирил Спасов.

На места водата е стигнала почти до обектите на крайбрежната алея, в друга част от ивицата е отнесен половината плаж.

"Ужасяващата картина преди две години по Южното Черноморие се повтори  отново на Южния плаж в Несебър. Преди зимния сезон взехме всички необходими мерки за защита. От наша страна, каквото трябваше да се направи, сме го направили. Но бурните вълни, които се разразиха през последните дни нахлуха в сушата и отнесоха крайбрежието. Към момента ситуацията е критична. Пясъкът буквално е "засмукан" от морето", обясни концесионерът.

За да възстанови плажът вида си обаче, ще коства много инвестиции и труд.

Достигайки навътре в сушата, тези явления могат да причинят заливания, силна ерозия на пясъчните плажове, т.е. да създават сериозни проблеми не само на морския бизнес, но и на крайбрежната инфраструктура, обясни Спасов.

Той припомни, че през февруари 2018 година положението на ивицата е било още по-драматично. Тогава Южният плаж е бил тотално потопен под водата. Вълните дори заляли приземните етажи на хотелите на първа линия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мястото на хотелите и заведенията беше пясък и дюни, ама пуста лакомия. На ви сега първа линия.
31
0
 
1
 
! Отговори
Глупчо преди 4 години
Елате да видите пълно е с багери на плажа никъде го няма това нещо командват ни шопите т.е.шопарите
30
0
 
4
 
! Отговори
. преди 4 години
Концесионера да не се тревожи- след като и без това няма да има туристи тази година, за какво му е плаж? Само ненужни разходи за почистване на пясъка.Не между другото, концесионерите е крайно време да научат, че плажа се променя като площ и форма през сезоните, за разлика от бетонната плоча. На Морето никак не му пука дали познаваш законите му. Жалките пясъчни диги, които издигат пред копторите си, са единствено нетрайни паметници на глупостта концесионерска.
29
0
 
7
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Морето си знае работата.Дано отнесе и заведенията.Заедно със собствениците.
28
0
 
4
 
! Отговори
absurd преди 4 години
И целия Несебър да изяде все ми е тая
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предполагам плажът е бил доста по широк но алчните търговци са го взели половината за заведенията си Но сега морето може да глътне и тях , и пак с нашите данъци държавата да ги '' обезщети ''
26
0
 
7
 
! Отговори
Престъпници преди 4 години
А дюните кой ги изяде, вятърът ли?
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то в Несебър останал ли е плаж? По нашето море има само бетон, пясък няма.
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те са хиляди такива хотели и най-лошото, че са много грандомански, някъде направо върху пясъка, в блата и т.н. Изобщо нямат нищо общо с ландшафта, да подчертаят природните дадености или да се впишат-никой не е помислял. Просто алчност и макс. брой стаи. Вина обаче имат и западните туроператори, защото те можеха да не допуснат този тип туризъм още зародиш.Все пак това е строено за масови туристи. В Майорка вече имаха разчиствания от хотели. Имаме познати там и разправяха, че било големи мъки.
23
0
 
10
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Дайте да им съберем помощи на горките концесионери !Леле, сега как ще изкарат някаква печалба с тия мизерни цени : бира 5лв. (300гр. разредена), кафе само 4лв. (Втора цедка), чадър и шезлонг 20лв. (прогнил чадър и шезлонг от времето на бай Тошо с един сантим кир) .DMS , хаштак , БЧК и т.н. #ужас !
22
1
 
8
 
! Отговори
Магнитна буря преди 4 години
Ами така е, за бетона освен цимент, трябва и пясък. Поръчайте си още пясък, от Сахара, там има много.
21
0
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПОГЛЕДНАТО ОТ САТЕЛИТ ЮЖНИЯ ПЛАЖ НА НЕСЕБЪР СЕ ВИЖДА КОЛКО Е БИЛ ГОЛЯМ И ДЪЛБОК!!! НО СЕГА ВСИЧКОТО ТОВА Е ХОТЕЛ ВЪРХУ ХОТЕЛ И СЪВСЕМ МАЛКО ОСТАВЕНО ЗА ПЛАЖ!БЕЗОБРАЗНО КРАДЕНЕ И РАЗПРОДАВАНЕ Е БИЛО ОТ ЗЕМЯТА НА ПЛАЖА ЗА СТРОЕЖИ!
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужасяваща картина, а!? А когато строяхте хотели, бараки и барчета на самия пясък до морето и ***.х.т.е безконтролно не се ужасявахте. На ви сега!
19
1
 
22
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
НЕ Е МОРЕТО!!!ВИЖТЕ САМО ДО КАКВА СТЕПЕН Е ЗАСТРОЕНО!!!! ПЛАЖА СИ Е ПЛАЖ ТАМ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА СГРАДИ!!!!ТЕЗИ КОИТО СА РАЗРЕШИЛИ ТЕЗИ СГРАДИ ИЗЯДОХА ПЛАЖА!
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само погледнете тоя коптор с ламаринените огради насред плажа. Е няма да стъпя на това море- съсипано е безвъзвратно. Ходя по цял свят да инвестирам, но не и тук. Достатъчно се отчитам с петцифрените си годишни данъци на държавата.
17
0
 
19
 
! Отговори
Грую преди 4 години
Морето всяка година си дърпа пясъка, после го връща....а там преди 20 години имаше дюни...сега има само бетон...** алчни
16
0
 
13
 
! Отговори
Ro преди 4 години
Нека! Кой нормален би искал да почива на тая строителна площадка? Къде ти отива цялото усещане от пясъка, морето, слънцето? Все едно съм пред изгнил блок в Люлин. На всичкото отгоре и през няколко метра заведения, от които бичи тупа-лупа на макс по цял ден. Ай, мерси! За съжаление някои си обичат да се плацикат в ***, затова и ги има такива като мрънкащия. Тия щом не се усещат, природата се намесва.
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя още ли се надява, че ще има плажуващи скоро?
14
0
 
17
 
! Отговори
Ахе преди 4 години
Морето ще си вземе пясъка от плажни те ивици, които не се самовъзстановяват и са застроени. Просо природата ни взема това, което не пазим. А иначе пазене то на плажни те ивици е наука и то от преди соц.време. И е необходим контрол!!!!
13
0
 
10
 
! Отговори
Митко преди 4 години
То там няма плаж от години.