Кантарджиев: Сега няма пик, а просто вълна на коронавирус

Няма да допуснем кривата да тръгне нагоре, заяви той
Обновена: 15 юни 2020 09:11 | 15 юни 2020 09:05, Петя Славова
70
Кантарджиев: Сега няма пик, а просто вълна на коронавирус
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Увеличилите се случаи на коронавирус у нас коментира проф. Тодор Кантарджиев. По думите му в края на април е имало пик на заболяването в страната, а това сега е вълна.

Според него в момента един болен заразява средно 12 други, т.е. коефициентът е 1.2, докато преди два месеца е бил 0.8.

Още по темата

Според него сегашната вълна се дължи изключително на събирането на много хора заедно във връзка с последните мюсюлмански религиозни празници.

"Кривата няма да допуснем да тръгне нагоре, най-важното е да изследваме навреме и то тези, които трябва да се изследват. Хванете ли първия случай и изолирате ли контактните, няма страшно - предприятието няма да затвори. В София няма масово разпространение в момента", каза пред bTV проф. Кантарджиев.

Мащабното изследване в Пловдив, чиито резултати ще бъдат съобщени днес, показва, че само за около 1% от населението на страната има данни за контакт, 2.5-3% е за медицинския персонал, а тези които доброволно са си направили тестове са около 3%, съобщи още Кантарджиев.

Специалистът допълни, че по данни на СЗО, хората без симптоми по-трудно заразяват околните. "Те рядко могат да бъдат суперразпъсквачи, но вече се доказа, че хората с леки прояви на заболяването могат да заразяват, затова трябва да сме бдителни", допълни Кантарджиев и обясни, че за момента е препоръчително да се избягват контактите с хора на закрити места.

По думите му, при тази инфекция става ясно, че водешещ е клетъчният имунитет, а не този свързан с антитела, който е при други вирусни и бактериални инфекции и това прави коронавирусната инфекция по-различна от другите.

Такъв е случаят с туберколоза. Според Кантарджиев, това не се дължи на специфично лечение, нито на БЦЖ ваксината, а на хигиенните мерки, които хората са започнали да спазват.

Той каза, че морбили няма повече от 20 дена. Инфекция, която е много опасна за децата. Специалистът коментира, че именно мерките е позволило да няма много жертви и претоварена здравна система.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
2
 
! Отговори
Колко ще е у нас. преди 3 години
На бас !!По данным Минздрава Италии, вакцина от COVID-19 будет распространяться бесплатно, при этом первыми ее получат люди, относящиеся к группам риска. Себестоимость одной дозы составит ?2,5.
65
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До неграмитниците от форума: пик значи връх. Като става дума за пандемията под пик се има предвид най-високата точка на вълната след която започат да намалят новите случаи.
64
2
 
3
 
! Отговори
абг преди 3 години
Вожда като каже пик,пик, като каже вълна,вълна. Точно това има пред вид той като казва, че е натаковал западните лидери с 200, справил се е без голяма епидемия със задачата,античовешките закони вече са приети, а при тях за да се допусне това от гражданското общество е нужна по-обширна епидемия.
63
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази вълна да не стане някое цунами...............
62
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде ви изчезнаха другите вируси ,и пара вируси,които пускахте? Какъв е този вирус,който върлува от февруари до юни,без да се рифрешва от някъде?! Всеки вирус си има период на действие,а този почва втора вълна почти незабавно след първата.
61
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали се казва "пик" или "вълна" е все едно - фактите говорят, че след политическото решение на Б.Б. да се охлабят и премахнат антиепидемичните мерки, заразените драстично се увеличават. А Щабът и здравният министър вече изпълняват само заповеди на премиера.
60
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незаконният щаб на Бойко Борисов, вече и пресконференции спря да дава, а това им беше работата - да са щит на правителството, което носи отговорността за справяне с епидемията. Само дето от демократи работа не чакай - те освен да крадат, друго не умеят.
59
4
 
6
 
! Отговори
До 59 преди 3 години
Ако погледнеш данните на рзи софия, ще забележиш че по време на карантината болести като Морбили, Варицела и Грип, които са широко разпространени в София, практически са изчезнали.Което показа че карантината сама по себе си има ефект в/у намаляване на всяккави вирусни инвекции. Мисля че това отговаря на въпроса ти.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Той каза, че морбили няма повече от 20 дена."Какво означава това твърдение???
57
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега започнала обратната вълна на социалистчески тролчета, които понеже бсп им пада рейтинга правите всичко възможно да изкарате управляващите виновни. Щаба на прицел. Освен това на комунистите не им се работи по принцип и искат всички да носят маски като техните идоли китайските комунисти. Уж че всички са равни, пък те милионерчета.
56
3
 
13
 
! Отговори
патенцето Сатюрнен преди 3 години
Ха-ха , не пик , а вълнА !Не врат , ами шия ; не съсед , ам` комшия !Още на колко ли словесни еквалибристики ще се любуваме , за да ни се отклонява вниманието от реално случващото се ?!
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***!ТОЗИ ПОНЕ ГО УВАЖАВАХ!
54
2
 
8
 
! Отговори
Случаен преди 3 години
Пред нашите медии отрича БЦЖ а пред чуждите се кълне в него ***
53
5
 
16
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
Кантарджии, бозаджии, халваджии, локумджии - елитари демек.
52
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия си правят стъкмистиката както им е изгодно.
51
3
 
10
 
! Отговори
Вълната преди 3 години
Да удави властта тази вълна!
50
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълна,ама висока.Що така професоре?
49
4
 
6
 
! Отговори
123123 преди 3 години
Следващата стъпка, която ще направят за да свалят бройката на починалите е, че ще почнат да правят аутопсии. Ще съобщават само тези случаи, при които вируса е директо отговорен за фаталния край. Един вид ще броят, само тези с пневмонията, които са се задушили, защото не могат да дишат. А също и тези със сепсис причинен от пневмонията.
48
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки нов заразен и най лошото починал е директна отговорност на премиера, директно се изплю върху гражданите в името на кръчми и барове или ония мошеници по морето. стотинка няма да видят тази година от мен
47
2
 
6
 
! Отговори
123123 преди 3 години
Да се чете - 10 заразяват 12. То тези драскачи с хуманитарните специалности не могат да смятат.