След отровените 29 крави: Човешка грешка ли е замърсяването на Марица?

Гл. комисар Николов: До обяд стават ясни пробите на водата
28 юли 2020 06:50, Ния Христова
97
След отровените 29 крави: Човешка грешка ли е замърсяването на Марица?
Снимка: БГНЕС
Очаква се днес до обяд да станат ясни резултатите от пробите на водата, взети от района на река Марица край Димитровград, където вчера се отровиха 29 крави. Това каза за БНР главен комисар Николай Николов  - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
 
"Взети са проби от реката, включително и от кладенците за водовземане за питейна вода“, уточни той, както и обясни, че така ще се направи „химически анализ на водата, за да видим какво е точно това, което е причинило смъртта на тези животни и дали това нещо представлява опасност за питейната вода, водоснабдяването и въобще живота в река Марица".
 
Заради инцидента е спряно водоподаването на общо 51 населени места. За замърсената вода вчера са уведомени чрез системата за ранно оповестяване Кметовете на общините по течението на реката  - Симеоновград, Любимец, Харманли и Свиленград.
 
Николов потвърди и че една от версиите, по които се работи за инцидента е замърсяване на водата с фосфорни органични съединения:
 
"Това е първото, което казаха ветеринарни лекари. Това не е природно явление - така си мисля, най-вероятно е нещо свързано с човешка грешка".
 
"Предвид информацията, с която разполагаме, количеството, което е изпуснато не е толкова голямо, че да отрови цялата река. То е само ограничено в канала - поне до момента това показват нашите данни", добави той. 
 
Фосфорно-органични съединения са вероятната причина за смъртта на кравите, показва аутопсията на съдебния лекар, съобщи снощи кметът на Димитровград Иво Димов. Според него става въпрос за залпово замърсяване, тъй като в района няма измряла риба т.е. случило се е изведнъж.
 
От ОДБХ-Хасково са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от животните. Всички кметове на общини и населени места по поречието на реката са уведомени да наблюдават реката.
 
Снощи в Районното управление за разпит е извикан прокуристът на "Неохим" Стефан Димитров. Според източници заводът е в ремонт и е много вероятно замърсяването на водата да причинена от неспазена процедура.
 
"Полицията работи активно - влезе в два обекта, в които се предполага, че евентуално може да са причинители на това нещо. Нека да не ги цитирам, но са известни обекти - големи и структуроопределящи за промишлеността на Димитровград. Така или иначе те работят, има досъдебно производство и не би трябвало аз да изнасям повече информация от там“, каза още главен комисар  Николай Николов.
 
"Организирано е наблюдението денонощно и през тази нощ на колеги от полицията и от пожарната, включително на доброволци, които да наблюдават бреговете на Марица за умъртвени риби или евентуално други животни“, поясни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов, който от снощи е в Димитровград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Не, това е с намесата на извънземните. Няма човешка грешка.Т.е. не е грешка а е умишлено - някога му казваха диверсия, дума, на която доскоро се подиграваха. Да ви е честито.
35
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Човешка грешка ли е замърсяването на Марица?"Не бе реката изведнъж се е отровила сама.
34
3
 
25
 
! Отговори
Факт преди 3 години
"Честните" частници масово изливат отпадъчните си води в реките,а пречиствателните им станции са или само на хартия,или не функционират на практика.Единственото което предотвратява тотална катастрофа е,че индустрията е в пъти по-малка от тая преди демокрацията.На практика големи работещи предприятия няма.
33
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе щом за 30 години посткомунизъм ние сме никъде и не направихме нищо заразлика от Чехия Полша и тн.А мечтаем и възхваляваме какво било 1989 когато хората с риск на живота бягаха като в ГДР.Значи че от тоя народ не става нищо.Просто в Бг живее масово лумпенариат.
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ако е близък до БСП какво правим ?
31
4
 
23
 
! Отговори
Б.Б. преди 3 години
Да! Установено е че човек е виновен за замърсяването на река Марица, а не както първо си мислихме за коронавирус по рибите ........Човека е крупен милионер и ще бъде глобен с 1000 лв за назидание ! Той е близак до Герб но пак няма да има капка жал ! 1000 лв глоба казах !
30
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не би ме учудило след като минчо спасов блокира метрото с хората вътре, а на другия ден събира подписка и говори за закон.Старите комунисти и майка си ще убият за власт.
29
2
 
29
 
! Отговори
Fool преди 3 години
Как може на умишлено изпуснати отрови да се казва "човешка грешка". И пак няма да има виновни о осъдени от тъпия каскет.
28
3
 
15
 
! Отговори
така ще е и занапред преди 3 години
като прекарваме повече време пред компютъра вместо на площада.
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е Ревизоро да ни "обясни" поредното замърсяване- той щеше да ги спира със страшни мерки тези неща , че това не е замърсяване , а поредното химическо "чистене" на реките от съответния концесионер на съответното място ...Алчна за пари С ..га..н от т.н. "приближени бизнесмени",решили без да се влагат необходимите за нормална работа средства да си вземат Келепира
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, че кравите са умрели веднага, иначе щяхме пием мляко след 3 дни....
25
1
 
15
 
! Отговори
Инж. Гонзич преди 3 години
Васко "неплатения" разследващ журналист няма ли да излезе, да каже че не е виновен шефа слънце?
24
1
 
21
 
! Отговори
Мдаа преди 3 години
Във въздуха вирус, ДДД в почвата, отрова във водата...
23
1
 
25
 
! Отговори
. преди 3 години
*** нещастни!
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На всички извори и кайнаци са сложени мутри да пазят.Ако някой тръгне да трови народа,да няма от къде вода да пиеш.
21
16
 
7
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Не се заблуждавайте , комунистите и престъпните олигарси ще изкормят и майка си , за да си запазят краденото ! Че кой , ако не платените протестиращи са хвърлили отровната химия в реката ? Това е само началото - комунистите сега започват да пращат бойните си отряди да саботират, да взривяват,да крадат, да рушат....!!! Не знаете ли как се докопват до властта ? Ние знаем !
20
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чобешка глупост е!!! Няма животно, което да съсипва местообитанието си, само човека е толкова ***!
19
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как нежно го пишат наведените медии " човешка грешка ли е..."! Така леко пристъпват по слугински метод да не обидят някой я депутат с бизнес, я бизнесмен от герберската хунта
18
6
 
11
 
! Отговори
. преди 3 години
Как може да поят животните от Марица, бе Боже Господи?!?!?! Големите реки у нас(и не само) са достатъчно замърсени. 100% сигурен съм, че нямат пречиствателна станция във фермата. А всичко това се натрупва и в организма и в млякото! Безумие, от което оставам без думи! :Х
17
1
 
40
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
Извинете ама много неинтелигентно заглавие сте сложили.Какво очаквате да си помислим , че не е човешка а кравешка грешка?