Четири от пет българи с мобилно или интернет банкиране

Все повече хора предпочитат да не ходят до банките
12 ное 2020 10:15, Петя Славова
25
Четири от пет българи с мобилно или интернет банкиране
Снимка: БГНЕС

Четири от пет българи (83%) използват мобилно или интернет банкиране. От тях 52% предпочитат мобилно приложение за разплащане, а останалите около една трета (31%) използват сайта на банката. Това показва съвместно проучване на сайт за сравнение на кредити и на една от големите търговски банки у нас сред 511 респонденти, предава "Монитор".

Сред основните причини за използване на банкиране от разстояние е проверката на наличност по сметката, както и нареждането на плащания. Едва 12% от анкетираните заявяват, че използват това банкиране само за да следят движенията по сметката си, без да извършват трансакции.

Стимул за приблизително една трета от респондентите за използването на онлайн банкиране е по-голямата сигурност. Фактор за преминаването от ходене на място към активно мобилно банкиране са и спестяването на време (32%) и на разходи и такси (30%).

Със смартфона най-често се проверява салдото по сметка, превеждат се суми или се плащат битови сметки. На последно място е справката за използвани банкови продукти. При онлайн банкирането лидер е преводът на пари, следван от плащането на сметки и справката за продукти. Последна е проверката на наличността по картата. Данните сочат още, че банкоматите се използват най-вече за внасяне на депозити в разплащателни и спестовни сметки

На второ място е преводът на суми, а на трето - вноски по кредитни карти. Положителна тенденция е, че активното банкиране се използва все по-често. 45 на сто, или почти всеки втори, от анкетираните използват приложението на банката всеки ден, а други 56% го използват за вече повече от 3 години.

25 на сто от българите предпочитат да цъкат по телефона, за да си спестят ходене на място до клон на банката. Това е логично, тъй като ходенето на място е обвързано със загуба на време - така клиентът трябва да се съобразява с работното време на дадения клон, а освен това трябва да изчаква и други клиенти, което в условията на пандемия е особено актуално. 62 на сто от използващите интернет банкиране посещават банката по-рядко от веднъж в месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
до 21 преди 3 години
Всяка банка има тарифи в сайта си от както се помня. Публично достъпни. Очеизвадно си тотално технически неграмотен, не знам какво се изказваш. Да обясним, като за теб- влизаш в сайта на всяка банка и виждаш таксите за всичко. Винаги е било така, винаги тези данни са публично достъпни за всеки. Не знам кой какво е принуждавал да изважда публично... То винаги е било така, драги.
24
3
 
2
 
! Отговори
БРАТИНЯТА преди 3 години
Ехее брей цяла банда братлета от ИТ и програмисти на топло добре охранени работещи по банките СЕГА СКАЧАТ някой да не отвори ОЧИТЕ на ХОРАТА за безобразният грабеж на гърба на работещите обикновени хора.
23
0
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 3 години
В редица банки таксата поддръжка на сметка върви с електронно банкиране. В *** плащам 3лв. на месец за поддръжка на разплащателна сметка и активно, и пасивно електронно банкиране. Както и СМС известия, мобилно приложение. Отделно имам и 2 кредитни карти, чиято годишна такса избивам само от кешбек, който ми е 500лв. годишно при 150лв. годишна такса сумарно на картите (златна Виса, златна Мастъркард). Факт, аз харча много и пътувам много. Не ти харесват банките- долу са ти казали за Револют.
22
1
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 3 години
Спри да се излагаш, ставаш смешен вече! Не ти харесват таксите на банките, ето ти Револют и още 1000 платформи, като него. Там всичко струва НУЛА. БЕЗПЛАТНО Е. Айде марш сега да се ограмотиш!
21
5
 
1
 
! Отговори
Радосвет Бакширов преди 3 години
Имам документи както и текстовете с тарифите с които НАСИЛА принудиха БАНКИТЕ да си обявят публично таксите. НЯМА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД. БАНКИРАНЕТО СТРУВА ПАРИ както за физически лица така и за юридически !!! Интернет банкирането пробутват и мобилни приложения за телефончета които да си добавяш с програмни бъгове грешки и ъпдейти да товарят хората. ЛЪЖАТ хората само както и мобилните оператори.Странно какви хора има България така да скачат срещу истината?
20
0
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
Майка ми, баща ми, тъща ми, тъст ми, леля ми, чичо ми, баба ми, дядо ми- всички това са хора над 70 пенсионери. До един имат електронно банкиране и си следят сметките.
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Програмистщом мислиш, че таксата ти е нулато ти си кръгла нула
18
1
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 3 години
Абсолютни глупости. Ама тотални. Интернет банкирането в моята банка е точно безплатно. Към поддръжката на сметката е. Относно личните данни и краденето на пари- още по-големи глупости. 85% от скимираните карти се скимират на банкомат, когато се теглят пари в брой. Колкото повече теглиш, толкова по-зле за теб. Затова- кредитна карта и харчиш пари, които не са твои. И да я скимират, няма кой да не ти върне парите. Моментално се връщат. Живееш доста назад. Нормално за клета България...
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Радосвет БакшировМъъко мъъъъъъко.....Явно си виждал електронно банкиране само на картинка.
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
pylna glupost.. 1/3 от населението поне са пенсионери и те със сигурност не ползват мобилно банкиране .... аа верно едва ли са били анкетирани...
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не сте интервюирали само тези, дето имат смартфони? Щото поне допреди една година 30% от населението все още нямаше достъп до интернет.
14
1
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Радосвет Бакширов 13Това са тотални глупости. Ползвам интернет банкиране от 15 години и повече - таксата е нула. Очевидно еволюцията те е пропуснала, и си останал на ниво неандерталец. Или заживейте в 21ви век или си отивайте!
13
6
 
2
 
! Отговори
Радосвет Бакширов преди 3 години
БАНКИТЕ ВИ КРАДАТ С ОЩЕ ТАКСИ ЗА интернет банкиране. Плащате и за Интернета и за Банките и за Мобилните оператори. Следят ви, освен това сте уязвими за кражби на лични данни и източване на парите ви през интернет. Трябва и за антивирусен софтуер да плащате с абонамент който частично пропуска вируси, за да ви убедят че редовно трябва да обновявате и плащате абонамент.
12
0
 
2
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Тук някои се правят на интересни, но моите роднини всички имат ел. банкиране и даже на баба ми, която е на 96 г. съм и направил да може като седне на компютъра да си провери дали са и превели наемите и рентите. Майка ми е на 72 и ползва активно банкиране на смартфона си с м-токън на Пощенска банка.
11
0
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 3 години
Доста глуповат коментар. Само да вметнем, че не ходенето до банка или да се реди по опашки в пощата за пенсия в тези времена може да спаси живота на възрастен човек. А ти си плямпай празните приказки. Не всеки възрастен живее в 1870-та. Има и нормални възрастни хора, които мислят хем да улеснят себе си, хем да се пазят, хем да не са тегло и на децата и внуците си. И, не, пари не струва да си мислещ. Не се плаща.
10
5
 
6
 
! Отговори
Сельо от паланка преди 3 години
Баба ми е на 98 години и ползва електронно банкиране когато не пасе, много е доволна, а прапра дядо ми на 124 години постоянно банкира в мрежата и той е доволен да знаете!
9
0
 
2
 
! Отговори
ссс преди 3 години
Новите банкомати на някой банки с функция да депозираш е много удобно. нонстоп 24 часа може да си заредиш (теглиш)по сметката на картата пари и от там електронно да пазариш и други неща да правиш. Това те освобождава от физическо чакане по клоновете куп документи и работното време на клоновете.Аз съм доволен от това. А мобилното банкиране го имам от както излезе в БГ.
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До банка ходя само, ако се налага да си взема новата кредитна или дебитна карта или да подпиша нещо за кредит. Гледам отдолу коментари за пенсионерите и онлайн банкирането- родителите ми са на 78 и 72. Пенсионери с онлайн банкиране, баща ми използва и Soft RSA Token за активно банкиране. Не познавам човек около себе си, който да няма онлайн банкиране. Даже дядо ми, бог да го прости, имаше на 90.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То половината Българи нямат нет бе какво ел.банкиране ви гони!?Тези станаха като ПИК и Блиц!
6
2
 
9
 
! Отговори
Стойо преди 3 години
4 от 500 българи е с мобилно банкиране