Как се сее зараза: В Бяла болни с COVID по магазини, по улиците...

Хората били с положителен антигенен тест, но не се карантинирали сами
11 дек 2020 15:20,
128
Как се сее зараза: В Бяла болни с COVID по магазини, по улиците...
Снимка: БГНЕС

Изследването трябва да се признае като повод за карантиниране. Приятел с фирма ми се похвали, че няма болни служители. А аз знам, че има и не мога да му кажа. Това сподели пред "Монитор" управителят на болницата в град Бяла Димитър Димитров.

Доктор Димитров разказа, че още в началото на пандемията, преди да приемат пациент в болницата, му правели антигенен тест за коронавирус и който е с положителен резултат – допълнително и скенер на белия дроб. "Когато излязоха антигенните тестове, които са с точност 95 процента, решихме с кмета на Община Бяла Димитър Славов да започнем безплатно тестване на всички пенсионери и социално слаби граждани, като се използват средствата от несъстоялите се заради пандемията културни мероприятия. Целта ни беше хората да знаят дали са заразени и ако се окаже, че са положителни за коронавирус, да пазят себе си и околните и така да се ограничи разпространението на болестта", разказа управителят на болницата.

Оттук нататък, те би следвало да се изолират и така да предпазят себе си и околните.

Но гражданите не постъпили така. "Бяла е малък град, с около 5000 жители и всички се познаваме. Хората виждат, че имат положителен антигенен тест и не спазват мерките. Забелязваме ги по магазини, по улиците, един дори доведе баща си в болницата за рентгенова снимка. Мълчи, като му се карам, и толкова... ", сподели още той.

"Срещам друг по улиците и му казвам: "Направи си PСR тест, ако нямаш пари, изолирай се". А той ми отвръща: "Ти луд ли си? Да дам 60 лева", разказа Димитров.

"Хората трябва да разберат, че всичко зависи от самите нас, ако искаме да излезем от тази ситуация. Срещам онзи ден един приятел, който има фирма. Хвали ми се, че работят. Слава Богу, казва, нямам болни и заразени служители. А аз знам, че има, и не мога да му кажа. Резултатите от изследване ние не можем да си позволим да коментираме. Ние сме администратори на лични данни, но не можем да обявяваме в обществото. Разчитаме на самосъзнание", разказа шефът на болницата.

"И продължаваме да апелираме, да обясняваме, да разговаряме с хората, ако ги срещнем, да пазят себе си и близките си. Намразваме се така, но нямаме избор. Гледахме в Закона за здравето дали не ни позволява някакви лостове – няма! Само Регионалните здравни инспекции дават предписание за карантиниране на базата на PСR тест", допълни той.

По думите му начинът е държавата да разреши положителният антигенен тест да е повод за карантиниране.

"Имаме починали с коронавирус, седем души са досега. Заболяването е много коварно и в някои случаи още при приемането, докато правим необходимите прегледи и изследвания, човекът издъхва. Само един случай имаме на жена, която лежа в COVID отделението, беше контактна и трябваше да й се направи контролен скенер на белия дроб. След скенера изведнъж падна и почина - толкова е коварна тази зараза. На починалите с коронавирус не се прави аутопсия, но лекарите ни предполагат, че е получила белодробна тромбоемболия", сподели още Димитров.

Той разказа още, че първият му пациент с коронавирус е била 90-годишна жена от Бяла. Приехме я през август. Близките й казваха, че си е стояла само вкъщи и няма откъде да хване болестта, но въпреки това се беше заразила. После се оказа, че и внукът й има коронавирус. Жената се лекува при нас и се прибра по живо по здраво у дома", разказа той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха сега да видим и колко от единият милион направени PCR теста са били за сметка на държавата,според мен не повече от 200 хиляди,и някой очакваше че бедна България ще се справи с тая гад по тоя начин! Е справихме Се, първенци в Европа по смъртност!
91
5
 
12
 
! Отговори
Пор с лук преди 3 години
Показателно е : ние сме българи. Масово сме много бедни. Живеем ( около 60%) на ръба . Другите 20 % сме близо до ръба...И идва някаква епидемия / пандемия или друго непредвидено бедствие. И?! Та ние без бедствие сме си зле икономически. И когато започват да ни предпазват здравословно за сметка на икономическото ни положение нещо съвсем ни се свива света...и тогава започваме да заобикаляме реда . Нормално. Не ни слагайте под общ знаменател с другите ,а мислете за нас и нашия свят .
90
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми ти докторе, що не си му издал направление за ПСР тест, а го пращаш еди къде си да даде еди колко си за ПСР тест ? е такива сте всички лекари у Бг-то само далавери в главите
89
7
 
21
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Aми на народа не му пука толкова от някакъв вирус. Обаче ако си загуби работата става доста кофти. Освен това по телевизиите се оляха в лъжи.
88
8
 
26
 
! Отговори
Не е лесно преди 3 години
Така е.Глупави *** с примитивно мислене.Щом не може да го утрепа със секирата или да го набучи с вилата значи вирОс няма. И в София са същите ***.
87
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО ПРЕДИ пролет 2021 бедността в БГ трябва да усети истински грижи. На Брюксел едва ли му дреме, но оттук трябва да има решителен натиск. Протестите да спрат техния фарс, който е услуга на НЕнуждаещите се лицемери и само обемат времето по медиите. И Франция, иАнглия ще ни изненадат, а тук тъпм. Морето ни също прелива с изненади. Бе то тук се дреме, дреме и току изведнъж нещо ни събуди. И стига с това квичене"оставка" ! Ми не е нужна оставка, а дишане. С пари. Обръщайте джобовете.Цито!
86
13
 
3
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Който го е страх от вируси, да си седи дома!Това е толкоз просто и логично.Какво тук значи някакъв си вирус!
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До hgfdhпали за Скопие под коня на Сашо Велиокиот да тренираш ;)
84
4
 
4
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 3 години
Сей, земеделецо, днес му е времето!Пускай добри семена!
83
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 82Ми то това искат НОЩниците да се самокарантинираме и да се самолекуваме, та да не товарим РЗИ и лекарите, нищо че харчат по 6 млрд на година за пригнилата здравна система, а накрая все ние сме им виновниЦИРКАДЖИИ !!!
82
16
 
5
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИП преди 3 години
Колкото повече и по-бързо прекарат заразата, толкова по-скоро ще приключим с тази простотия. Колегата от болницата в Бяла да си лекува болните, а дали някой ще се самокарантинира или не, си е лично негов избор. Щом се чувства здрав - да работи!
81
23
 
11
 
! Отговори
Така е преди 3 години
Аз съм безработна гражданка, живея на квартира във Варна, в чисто нова кооперация, апартаменът е "дупка", въпреки че е луксозно обзваден, защото отникъде не влиза слънце-само тераси с височина от 2.40 м, с комшиите си подаваме кафето през терасите-под формата на Г. И да имам тест, няма да се заключа в тази дупка за 14 дни, защото вече прекарах карантина в подобен северен апартамент и беше ужасно за психиката ми. Живея сама, ще ходя до магазина и на разходки, това е. Да се пазят рисковите групи..
80
12
 
4
 
! Отговори
hgfdh преди 3 години
Такива темерути и целите им семейства подлежат на терминиране !!!!!! СМЪРТ ЗА ТАЗИ УРОДЛИВА *** СМЪРТ !
79
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво значи да се самокарантинира бре докторе, нема такова нещо, ако е безспорно че е болен се поставя под задължителна карантина, а ти му пишеш болничен, такова чудо като самокарантиниране НЕМА !
78
3
 
4
 
! Отговори
До психиатър преди 3 години
Абсолютно! Но и тръмпизма е същото заболяване...тежко и нелечимо.
77
5
 
7
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Последователи са на Мангъров това са така наречените мангърчета, какво толкова учдно има?
76
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимене то щото преди ковид истерията не бяхне на 1-во място по смъртност, всичко това е следствие на лошото здравеопазване, подсилено допълнително от телефонното лечение препоръчано от НОЩ на личните лекари през март месец
75
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много българи ходят болни на работа. Ходят по магазини и насам-натам. Много българи, повечето, отричат коронавируса и се сърдят, че има локдаун. Обиколих България. Извън София почти никой не носи маска, а в самата София масово са без маска. И извендъж България била първа по смъртност. А Тиквата каза на 21 вдигаме локдауна - а то един локдаун, смях. Затворили моловете, кръчмите и чалготеките и викат локдаун било.
74
8
 
5
 
! Отговори
Психиатър преди 3 години
Русофилията е тежко психично заболяване. Практически е неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Основния симптом е сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение.
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 65е незнаех че вирусите се виждат с очи ;) ама щом казваш