Как се сее зараза: В Бяла болни с COVID по магазини, по улиците...

Хората били с положителен антигенен тест, но не се карантинирали сами
11 дек 2020 15:20,
128
Как се сее зараза: В Бяла болни с COVID по магазини, по улиците...
Снимка: БГНЕС

Изследването трябва да се признае като повод за карантиниране. Приятел с фирма ми се похвали, че няма болни служители. А аз знам, че има и не мога да му кажа. Това сподели пред "Монитор" управителят на болницата в град Бяла Димитър Димитров.

Доктор Димитров разказа, че още в началото на пандемията, преди да приемат пациент в болницата, му правели антигенен тест за коронавирус и който е с положителен резултат – допълнително и скенер на белия дроб. "Когато излязоха антигенните тестове, които са с точност 95 процента, решихме с кмета на Община Бяла Димитър Славов да започнем безплатно тестване на всички пенсионери и социално слаби граждани, като се използват средствата от несъстоялите се заради пандемията културни мероприятия. Целта ни беше хората да знаят дали са заразени и ако се окаже, че са положителни за коронавирус, да пазят себе си и околните и така да се ограничи разпространението на болестта", разказа управителят на болницата.

Оттук нататък, те би следвало да се изолират и така да предпазят себе си и околните.

Но гражданите не постъпили така. "Бяла е малък град, с около 5000 жители и всички се познаваме. Хората виждат, че имат положителен антигенен тест и не спазват мерките. Забелязваме ги по магазини, по улиците, един дори доведе баща си в болницата за рентгенова снимка. Мълчи, като му се карам, и толкова... ", сподели още той.

"Срещам друг по улиците и му казвам: "Направи си PСR тест, ако нямаш пари, изолирай се". А той ми отвръща: "Ти луд ли си? Да дам 60 лева", разказа Димитров.

"Хората трябва да разберат, че всичко зависи от самите нас, ако искаме да излезем от тази ситуация. Срещам онзи ден един приятел, който има фирма. Хвали ми се, че работят. Слава Богу, казва, нямам болни и заразени служители. А аз знам, че има, и не мога да му кажа. Резултатите от изследване ние не можем да си позволим да коментираме. Ние сме администратори на лични данни, но не можем да обявяваме в обществото. Разчитаме на самосъзнание", разказа шефът на болницата.

"И продължаваме да апелираме, да обясняваме, да разговаряме с хората, ако ги срещнем, да пазят себе си и близките си. Намразваме се така, но нямаме избор. Гледахме в Закона за здравето дали не ни позволява някакви лостове – няма! Само Регионалните здравни инспекции дават предписание за карантиниране на базата на PСR тест", допълни той.

По думите му начинът е държавата да разреши положителният антигенен тест да е повод за карантиниране.

"Имаме починали с коронавирус, седем души са досега. Заболяването е много коварно и в някои случаи още при приемането, докато правим необходимите прегледи и изследвания, човекът издъхва. Само един случай имаме на жена, която лежа в COVID отделението, беше контактна и трябваше да й се направи контролен скенер на белия дроб. След скенера изведнъж падна и почина - толкова е коварна тази зараза. На починалите с коронавирус не се прави аутопсия, но лекарите ни предполагат, че е получила белодробна тромбоемболия", сподели още Димитров.

Той разказа още, че първият му пациент с коронавирус е била 90-годишна жена от Бяла. Приехме я през август. Близките й казваха, че си е стояла само вкъщи и няма откъде да хване болестта, но въпреки това се беше заразила. После се оказа, че и внукът й има коронавирус. Жената се лекува при нас и се прибра по живо по здраво у дома", разказа той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами как се сее зараза: Осигуряваш PCR тестове, но оставяш хората да си ги плащат надявайки се, че са достатъчно наплашени и ще изскочат от едни 120 лв, щото нали е за здраве. В същото време отваряш училищата хубавичко да си споделят вирусчето и им говориш как това е безопасна среда. После като станат 40% заразени от мизерния брой тестове, които хората са се излъгали да си платят продължаваш да се инатиш и им казваш, че всичко е под контрол и няма да затваряш, а напротив. ...Е така се сее зараза!
71
2
 
3
 
! Отговори
До 65 преди 3 години
Като казвам, че заразените са около 40, значи са толкова, а не колкото ти предполагаш - около 300. Ако бяха 300 или даже 100, всички щяхме да сме заразени, а не сме, виждам го с очите си.
70
3
 
4
 
! Отговори
Пожарникар преди 3 години
Материалът за нищо не става. И в Ямбол е така.
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавирусите едва-що да повдигнали завесата на грандиозния си дпектакъл. Дпксъо има макатони, ще ядем макатрони, подле ще се просврщаваме по картофените полета и по тия със зеле и праз. Изклаха гадинки без да им мигне окото. Бтюксел вика няма доказана чума по избитите домашни животни. Е сега - домашен режим под ключ.
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЧак на работа едва ли,но иначе да.
67
2
 
4
 
! Отговори
Тошето преди 3 години
Що *** трииш ве маняк, не *** е страх от Кобито, ЯСНО ЛИ ТИ Е?
66
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А представяте ли какво е положението в ромските квартали и махали!! Там още не вярват, че има вирус и никой който започне да вдига температура или кашлица не си прави изследване, ходи си по магазините да пазарува, ходи си на работа, събират се на тумби! А бе майка индия...
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен40 са установените, обикновенно се хваща между 1 на 8 до 1 на 11 у нас може и по-малко, реално щом 40 са установените, реално прекаралите го са поне 300
64
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Срещам друг по улиците и му казвам: "Направи си PСR тест, ако нямаш пари, изолирай се".=====================Тоя д-р Димитров за какъв се мисли, че разпитва хора по улиците. Дори и навремето ченгетата от ДС привикваха по кабинети и квартири.
63
1
 
16
 
! Отговори
каква рзалика преди 3 години
В София РЗИ дори не ми връчи предписание. За скенер никой не спомена, когато ми звъняха по телефона за стаистика, както обясни служителят. С личниялекар обменихме мисли за евентуален рентген... Добре, че имам решение за пазаруването. Представете си каква трагедия изживява човек, който е сам. къде са социалните, къде са НПО-юнаците, къде са добрволците?
62
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За коя Бяла става дума? Тази до Варна или тази в русенско?Че варненската ми е любимото място за море... И ако не оправят нещата до юли-август... Лошо!
61
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е що требва сами да се карантинират, сами като се карантинират ще им се даде ли болничен ? не, ами тогава какво искате, РЗИ има правото да им направи ПСР тест, ама нещат, защо ? за да отидат в частна лаборатория у да кихнат 150 лева, и резулата е налице, всичко това е благодарение на НОЩ и в момента 1/2 от направените ПСР тестове в страната се правят срещу заплащане в частни лаборатории, нали требва да се изпълни прогнозата на генерал Смърт, да мреме
60
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навсякъде е. Няма кой да пазари или да вземе лекарства на такива хора. За снимки и прегледи лекари не идват, консултират по телефона, ако се налага да идеш на изследване - сам на собствен ход или със собствен автомобил. Тотална липса на организация. А да не говорим как не се карантинираха класове по училищата, въпреки че в класа има деца, болни от вируса. Особено при малките класове. Родители и лекари ги пускат заразени на училище, нищо им нямало, само гърло ги боляло, били с ниска температура.
59
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заразата се сее по телевизията. Простичко е, систематично облъчваш хората с псевдоинформация за смъртносен вирус, те се юрват по линейки и болници, капацитет им се препълва и за истински болните няма помощ и умират. Обратната връзка отново се затваря през телевизията и интернет на следващия ден. Ето това е заразата, а не в Бяла.
58
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В моята работа от около 1000 човека, досега около 40 се заразиха. Няма криене на заразата. Това е в София. С други думи заразените са около 4% от хората между 18 и 65 години, ако приема, че сме представителна извадка. При хората над 65 години заразените са по-малко като процент от тях. Тук някои хвърлят едни бомбастипни проценти - заразените били 90%, 80% 70%, 50%. Реално към този момент няма и 10% заразили се.
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 55Надценяваш ги тези от Запад, в Германия германците са 50% останалото е гмеж от цялата планета!
56
1
 
2
 
! Отговори
vlady преди 3 години
До ФактНамалява сериозно, ако е близо до или над максималния осигурителен доход.
55
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Обиждате се. Ревете си за правата и свободите. Много са ви данъците. Е, какво? До всеки трябва да има доктор и полицай? На Запад и да не са доволни от мерките ги спазват. В гена им е набито. Не може да ти е национален спорт нарушаване на правилата и да очакваш, че ще просперираш. Тук тръгнат да внедряват взети мерки от добрите практики на Запад и веднага скачате. Иначе цитирате на Запад имат това, имат онова. Ама ние сме на светлинни години. Защо? Ами то не е паднало от небето!
54
4
 
1
 
! Отговори
Тошето преди 3 години
До Анонимен 51Много се филмираш маняк!
53
5
 
8
 
! Отговори
-- преди 3 години
Така написана статията е пълна глупост. Антигенният тест не е повод да се обявява никого за болен, обикновено "светва", когато вече не си зарАзен.Вече глупостите на всеки *** ли ще четем?