Как се сее зараза: В Бяла болни с COVID по магазини, по улиците...

Хората били с положителен антигенен тест, но не се карантинирали сами
11 дек 2020 15:20,
128
Как се сее зараза: В Бяла болни с COVID по магазини, по улиците...
Снимка: БГНЕС

Изследването трябва да се признае като повод за карантиниране. Приятел с фирма ми се похвали, че няма болни служители. А аз знам, че има и не мога да му кажа. Това сподели пред "Монитор" управителят на болницата в град Бяла Димитър Димитров.

Доктор Димитров разказа, че още в началото на пандемията, преди да приемат пациент в болницата, му правели антигенен тест за коронавирус и който е с положителен резултат – допълнително и скенер на белия дроб. "Когато излязоха антигенните тестове, които са с точност 95 процента, решихме с кмета на Община Бяла Димитър Славов да започнем безплатно тестване на всички пенсионери и социално слаби граждани, като се използват средствата от несъстоялите се заради пандемията културни мероприятия. Целта ни беше хората да знаят дали са заразени и ако се окаже, че са положителни за коронавирус, да пазят себе си и околните и така да се ограничи разпространението на болестта", разказа управителят на болницата.

Оттук нататък, те би следвало да се изолират и така да предпазят себе си и околните.

Но гражданите не постъпили така. "Бяла е малък град, с около 5000 жители и всички се познаваме. Хората виждат, че имат положителен антигенен тест и не спазват мерките. Забелязваме ги по магазини, по улиците, един дори доведе баща си в болницата за рентгенова снимка. Мълчи, като му се карам, и толкова... ", сподели още той.

"Срещам друг по улиците и му казвам: "Направи си PСR тест, ако нямаш пари, изолирай се". А той ми отвръща: "Ти луд ли си? Да дам 60 лева", разказа Димитров.

"Хората трябва да разберат, че всичко зависи от самите нас, ако искаме да излезем от тази ситуация. Срещам онзи ден един приятел, който има фирма. Хвали ми се, че работят. Слава Богу, казва, нямам болни и заразени служители. А аз знам, че има, и не мога да му кажа. Резултатите от изследване ние не можем да си позволим да коментираме. Ние сме администратори на лични данни, но не можем да обявяваме в обществото. Разчитаме на самосъзнание", разказа шефът на болницата.

"И продължаваме да апелираме, да обясняваме, да разговаряме с хората, ако ги срещнем, да пазят себе си и близките си. Намразваме се така, но нямаме избор. Гледахме в Закона за здравето дали не ни позволява някакви лостове – няма! Само Регионалните здравни инспекции дават предписание за карантиниране на базата на PСR тест", допълни той.

По думите му начинът е държавата да разреши положителният антигенен тест да е повод за карантиниране.

"Имаме починали с коронавирус, седем души са досега. Заболяването е много коварно и в някои случаи още при приемането, докато правим необходимите прегледи и изследвания, човекът издъхва. Само един случай имаме на жена, която лежа в COVID отделението, беше контактна и трябваше да й се направи контролен скенер на белия дроб. След скенера изведнъж падна и почина - толкова е коварна тази зараза. На починалите с коронавирус не се прави аутопсия, но лекарите ни предполагат, че е получила белодробна тромбоемболия", сподели още Димитров.

Той разказа още, че първият му пациент с коронавирус е била 90-годишна жена от Бяла. Приехме я през август. Близките й казваха, че си е стояла само вкъщи и няма откъде да хване болестта, но въпреки това се беше заразила. После се оказа, че и внукът й има коронавирус. Жената се лекува при нас и се прибра по живо по здраво у дома", разказа той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АБЕ ЗАЩО НЕ РАЗКАЗВАТЕ ТОЛКОВА ПОДРОБНО И КАК МРЕМ ПО СТЪЛБИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ, КАК СЕ КАРА БЕЗРАБОТЕН... МАМА ВИ МИСИРСКА!
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
безплатни задължителни тестове през 15 дена за бизнесите с храни.Дребните бизнеси също, освен че си е по-добре да се затворят, заради близките контакти от клиенти с кой ги знае какви пък техни си контакти. Едно дълго затваряне ще свърши голяма работа, а тия пресечени къси затваряния са си чиста болест. Хем не щем ковида, хем му отваряме вратите.
30
8
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Пак ли коментираме непроверени слухове на първа страница?
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДа но този процент е при спазване на макар и ограничени мерки, ако всички не ги спазват процента ще е много по висок!
28
2
 
14
 
! Отговори
ганьо преди 3 години
Едно е по икономически причини да предпочетеш да си направиш антигенен тест, друго е след като е положителен да ходиш на ляво и дясно и да се кефиш че зариш още някой. Второто е лошо и некой ден ще бъде разплатено.
27
5
 
1
 
! Отговори
споко, преди 3 години
вълшебната ваксина ще оправи нещата!
26
7
 
6
 
! Отговори
ДНЕС, ИСКАМ преди 3 години
ТАКИВА РЕПОРТАЖИ И ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО С ПЪРВИЯ УМРЯЛ ОТ ВАКСИНАТА ОБАЧЕ!АПРОПО ФАЗЕР ОФИЦИАЛНО СЪОБЩАВАТ СМЪРТНОСТ ОТ 6 НА 100 000, КОЕТО СИ Е ВНУШИТЕЛНО ЧИСЛО!!!!ПОЧТИ КОЛКОТО САМИЯ КОРОНАВИРУС!
25
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нашата фирма преди два месеца един си работеше така заразен. Беше доста зле но за да не го изгонят от работа и да не затворят предприятието мълчахме всички. След две седмици започнах да кашлям особено но си викам може би е от цигарите. Колегата ми каза да ходя на лекар но не отидох. Вече нямам кашлица и се чувствам добре. Но поне 20 дни продължи тази суха кашлица и гласът ми беше се променил.
24
15
 
0
 
! Отговори
Человек преди 3 години
Хубаво са ви клали и е+али пет века онези с *** и ятаганите....Защо не ви свършиха само... защо...
23
6
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОСЧЕ: преди 3 години
а как ще достигнем 70% прекарали болеста, както сутринта си призна кантарджиев, бе умници????А, вълшебната ваксина, сещам се!ОДЕТЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ!
22
6
 
12
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
Как се сее заразата: ТЕЗИ които сеят заразата са управляващите. Не компитентност не разбиране на проблема. И само едно говорине. ЗаТЯХ е все едно кой ще оцелее. Не им ПУКА на грездия. Спасявай те се по единично. Това е техният апел към нас. ЖАЛКО МНОГО, МНОГО ЖАЛКО.
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Материалът, материалът... Ние сме швейцарците на Балканите.
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвсем в реда на нещата ! За 1% който страда, да страдат и останалите 99% ли?
19
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нормално, българите се оказаха най-простия народ не само в Европа, а вероятно и в света....
18
9
 
15
 
! Отговори
Край преди 3 години
Предтанете да гледате на всеки покашлял се човек като на чумавСвободни сте да се пазите колкото искатеСложете си скафандри
17
2
 
15
 
! Отговори
Факт преди 3 години
При болничен от 13 дни или повече, заплатата не се намалява, а се увеличава малко. Е, ако укрива доходи ще е по-малка. Болничните са още една причина да не се укриват доходи.
16
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малките и средни магазини за храна и бизнесчетата са доста опасни развъдници Никой не им държи дметка, а те си люскат хапченца на самолечение и си кютат по работните места. Хеле пък акот. нар.соственик на бизнеса е печено г оедо. Под масата е голяма територия ко си мислим ние да плашим гаргите.
15
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре бе какво очаквате, при положение,че около 80% от Българите едва свързват двата края,незнам как е сега с безплатните PCR тестове ама доскоро едно четири членно семейство трябваше да отдели около 500 лева от бюджета си при наличието на един симптомен член!
14
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4На такива и сто ваксини да им предложиш на тепсия, няма да се ваксинират.Защо бе? Отговор: "Ами щото така!"И се почва: Боко е виновен и за карантирането, и за не-карантирането, Бил Гейтс с чипирането, световните конспирации, кемтрейлите, рептилите...Да живее Мангъров с всичките му сухи съчки!
13
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудесен научнофантастичен разказ, помага на пропагандната машина.