Кунчев: Пазят се вторите дози за всички ваксинирани!

Колкото по-рано се ваксинираме, толкова по-добре, заяви той
26 фев 2021 09:00, Петя Славова
79
Кунчев: Пазят се вторите дози за всички ваксинирани!
Снимка: БГНЕС

Масовата ваксинация се препъна на петия ден, тъй като "АстраЗенека" рязко намали доставките на ваксини. Третата вълна на пандемията продължава да вилнее в Европа.

"Ентусиазмът на хората няма да се охлади, колкото по-рано човек се ваксинира, толкова по-добре, за да достигнем колективен имунитет." Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Държавата няма да се откаже от принципите ваксинацията да бъде безплатна и доброволна, допълни Кунчев.

При достигане на 1-2 млн. ваксинирани българи няма да се стига до големи бройки новозаразени и препълване на болниците, каза Кунчев.

Още по темата

Доц. Кунчев увери, че се пазят вторите дози за всички ваксинирани. Пази се първа и втора доза за изборната администрация - около 90 000 души.

По думите му никой с една доза не може да е сигурен, че е защитен. Не можем да излезем от характеристиката на продукта, няма как да не го следваме. Поели сме ангажимент към хората, че ще осигурим тези две дози и ние ще го направим.

Зависим от доставките, за да възстановим "зелените коридори", ако фирмите изпълняват стриктно договорите, много бързо можем да ги възстановим, увери Кунчев.

На по-късен етап ще има възможност за избор на ваксина, каза държавният здравен инспектор.
Сертификатът за ваксиниране не е дискриминация, това дава възможност на хората да преминават по-бързо през гранични пунктове, защото са защитили себе си и останалите. Това е положителна дискриминация, няма да е държавата тази, която ще слага бариери. И да не го направи България, други държави го направят - Гърция, Турция, Хърватия, каза Кунчев.

Заведенията е можело да бъдат отворени и на по-ранен етап, защото е важно как те работят, как се спазват мерките, допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще ви пиша.имам дата за 13.03 силно се съмнявам че ще получа втора игла и всичко отива по дяволите....
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазят се друг път. Така се прекараха, че ще го помнят.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе то при вас имали нещо в което не сме се Препънали??? По осигурени ваксини-последниПо процент ваксинирани - последниПо процент тестове - последниПо брой жертви-едни от първите Ама виж на приказки го докарвате,еша ви няма!
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По 1 суперваксина не стига трябват по 60-70 суперваксини, че да имате имунитет за окол 2 седмици. Сутрин ставаш и се ваксинираш, вечер лягаш и се ваксинираш е най-сигурно да имате имунитет.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 30 Ама ти си мислиш, че си нормален ли?
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега последно пазите ли вторите дози,или всичко отива за еднократно убождане?
30
5
 
4
 
! Отговори
Яко преди 3 години
Вече след втора доза чакам единствено да се отворят отново държавите. Не ми пука, че умниците по-долу избират да си стоят в Обеля или на село... по-добре за нормалните хора, които няма да се блъскат с *** по плажовете на Гърция, Испания или Тайланд примерно. Стойте си у вас, не се ваксинирайте!
29
1
 
9
 
! Отговори
Крум преди 3 години
Не са свършили желаещите. Аз съм се записал и чакам. Жалко, че не доставят достатъчно бройки. Хора, разберете, че при достатъчен брой ваксинирани + такива, които са го изкарали ще доведе до спад и нормален живот. Тва с паспортите вееч си е демагогия. Не бива да задължават хората, които са го изкарали да се ваксинират. Не е правилно
28
0
 
3
 
! Отговори
Ромеец преди 3 години
Тръгнали на сватба без булка тяхната работа. А бе българска работа
27
3
 
12
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
Стига бе стига вече с тая агитация. От сутрин до вечер ни облъчвате по ТВ-то с вируси, ваксини, вируси , ваксини. То вече други новини няма и по радиото и по телевизията, само вирус. Изчезнаха другите новини , както и другите болести, и умрелите са само от вирус. От друго спряха да умират хора. АМАН вече , спрете се.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъ пък то и желаещите свършиха. Всичко е точно. Излишъци няма.
25
2
 
7
 
! Отговори
-|- преди 3 години
Къде си другарю Сталин, бащице!? Да ги издавим тези в кофа уринa.Искам да съм надзирател в Гулаг, да ги ваксинирам с каквото намеря!
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е пет дни си е успех. Обикновено при нас препъванията стартират още преди започването на поредния юъдър план
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксини нема бе еееей змей!Защо лъжеш бе Кунчев?!
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е по-опашата лъжа не бях чувал!Никакви дози няма,връщат хора които идват за втора доза.На кой ги разправя тия тоя пумпал?!
21
0
 
7
 
! Отговори
aa1830 преди 3 години
Кунчев, искам да попитам следното - вчера имаше по БНТ информация за доставени до момента ваксини - бройките бяха приблизително 1:1 Пфайзер+Модерна към АЗ. Защо абсолютно никъде няма от първите ваксини и на какъв принцип разпределяте коя къде да отиде. Нали щяхме да имаме избор, нали се сравняваме с европейските държави, нали половината не слагат АЗ на по-възрастните, що не вземете пример ами всяко нещо го побългарявате. А сравненията ви с Израел са нелепи просто....
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е положителна дискриминация?!!Новото нормално брули бадеми и баря смока. Доживяхме да ни дискриминират положително ...нещо като да се конфронтираш периферно. Нонсенс до нонсенс, мила моя майно льо.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До онзи ден Тулупа твърдеше че вече нямало да се пазят 2рите дози, сега излиза, че се пазят, даже си заделили и за другите "наши" ХОРА, изборната администрация.. Абе що не си забиете по една ваксина отзад и по една в главата и дим да ви няма
18
0
 
7
 
! Отговори
хах преди 3 години
Значи все пак ваксини има ,не че са свършили, а се пазят за "избрани"!Що тогава беше пропагандата за масовката и прословутите "зелени коридори", ама както всяко чудо за три дни и после край! Активно мероприятие с фалшива загриженост целящо какво....ами да трупа предизборни позитиви!
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента фармацевтичните компании потриват ръчички и броят парички. Измислиха си пандемия и сега ни предлагат решение. Когато този балон най-сетне се спука, те няма да униват, защото тутакси ще измислят нова още по-страшна болест от която услужливо ще се затичат да ни спасяват. Даже ще предположа, че не си губят времето, а вече работят по въпроса.