Кметът на Созопол: Ще съборим стената, но няма да платим

Според собственика на имота тази стена е "измислена и фалшива"
8 мар 2021 14:00,
29
Кметът на Созопол: Ще съборим стената, но няма да платим
Снимка: БГНЕС

Общината трябва да приеме решението на съда, че част от крепостната стена на Созопол трябва да се събори. Това обясни пред bTV кметът на града Тихомир Янакиев. Той не каза, че ще се обжалва решението за събаряне, а ще се обжалва решението кой да плати за събарянето й.

Още по темата

Това е второ дело по казуса с крепостната стена в Созопол. Първото е било относно законноста й в достроената й част и то е било спечелено от ищеца. "Съдът е постановил, че в тази част има закононарушения, които предполагат сабарянето на стената. Общината трябва да го приеме, защото това са решения, които трябва да се изпълняват", каза кметът.

Второто дело е за финансовата част - кой да събори стената и да плати за събарянето й. "Ще обжалваме за парите. Изготвили сме проект, който е за одобрение за премахване на част от крепостната стена, но общината все още не е в толкова добро финансово състояние, за да си позволи да харчи пари за събаряне на неща, които уж са били законни, а после не са", каза още Тихомир Янакиев.

Предпоставка за опасност, така кметът оценява евентуалното събаряне. Освен това така би се нарушил архитектурният облик на гарада, смята той.

Собственикът на имота Иван Илчев води дела от 7 години. "През 2008 г. я построиха. На Бъдни вечер влизат по тъмното и започват да я зидат. Аз не знам. Случайно виждам, че турски майстори зидат. Изгоних ги, пусках жалби. Водих дело и го спечелих. Това е фалшива стена, измислена", обясни Илчев. Според него тя влиза с 1,8 м в имота му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Кмет преди 3 години
Абе и такива са кмета,и кметицата на община Тервел.събарят,рушат, ама еврофондовете ги усвояват много добре.
27
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ний сме корифеи по разрушаване ами кажете на човека да си я разруши до където му пречи за собствена сметка да го видим дали ще си бръкне в джоба
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клептокрация
25
3
 
7
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Като съборят това чудо,да потърсят вътре партийната книжка на другаря Бойко !
24
0
 
9
 
! Отговори
питанка преди 3 години
Любопитен щрих. Точно срещу тази стена на 35 м., от години стои побито в морето друго творение на тази Фондация и бившият Кмет. Един метален пристан построен с кинти на Норвежското правителство. Норвежците са същите наивници, както ЕС, вярващи, че давайки пари творят добро за хората. Парите са прибрани. Металният мостик вече е ръждясал и се нуждае от ремонт. А не е бил в екплоатация нито един ден. В държавната акватория същата Фондация си е отчупила малко парченце за себе си.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... предполагат сабарянето...Госпож(а)ицата журналистка научете български!Има неуки коментиращи, ама да има и неуки журналисти е нещо рядко! Или тука това е нормално?По народному аман от неуки ххх и ууу!
22
4
 
14
 
! Отговори
ТОНИ преди 3 години
ФЕЙК СТЕНА ОТ ФЕЙК ПРОЕКТ ЗА УСВОЯВАНЕ НА ЕВРО !!!!!!!!!!! СЪБАРЯЙ !!!
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алчността ще погуби хората!!!
20
1
 
12
 
! Отговори
мисля преди 3 години
че най-важното в случая е,че неправомерно са му взели част от имота.Трябва са се върне ,защото нали частната собственост е неприкосновена?Пък този собственик -ако иска-да му платят и стената да си остане.
19
9
 
12
 
! Отговори
бай Миле преди 3 години
До Атанас ВелмазовТъп та вдлъбнат!Тази стена е точно толкова истинска, колкото тази на Царевец!Южните ни съседи от 2 керемедки една върху друг правят туристическа забележителност, само нашите се.ляни си мислят, че хотелът и ресторантът правят туризъмъ... и после защо хората не избират га.ньовското.
18
5
 
10
 
! Отговори
бай Миле преди 3 години
Селски манталитет в действие!Да хванат тия сел,яни да се замислят колко точно туристи ходят там заради хотелите и ресторантите им! Заслужават туристи само на снимка да виждат! Ще има да се мечтаят да е карантина като отворят границите.. но късно либе за китка!
17
7
 
18
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Бутафорна и измислена стена, парад на кича ! После се смеем, че македонците имали измислена история ! Тази стена НЯМА нищо общо с историята на Созопол и много отдавна трябваше да бъде съборена !!!!!!!!!!!!!!!!!
16
0
 
5
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
На брега действа закона Омерта,сгрешиш ли, потъваш с бетонни обувки в морето.
15
0
 
14
 
! Отговори
до Wall преди 3 години
Отказаха ! Старият Кмет и тариката от Фондацията отказаха това, което имат всички останали. Врата и прозорец. Искаха да му вземат целият имот.
14
0
 
1
 
! Отговори
Созопол Сополков преди 3 години
То там освен *** в морето няма, че няккава стена ще пада. Безумици, безмислици.
13
0
 
38
 
! Отговори
питанка преди 3 години
Не знаете фактологията затова не пишете свободни съчинения ! В имота НЯМА хотел. Наследствен имот на рибар. Бившият Кмет, П.Р. и председателят на Фондацията К.А., която гушна европарите по тази програма го изнудваха да му го "купят". След като отказа му се случи това. Нахлуха вечерта с милиция в имота на човека и местните *** в неговият имот му иззидаха дебел дувар 2м и висок 5 м ! Без предупреждение, без стр. документи пълно самоуправство ! След 10 години битки това е резултата
12
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стената трябва да се събори немедлено !На нейно място да се изгради още по-немедлено барбекю с цвъртящи кебапчета,мазни кюфтаци,да се лее бира и мастика,а под портите на Созополис да се въргалят пиени туристи,като на Слънчака!
11
1
 
6
 
! Отговори
Wall преди 3 години
Да бяха оставили една врата в стената и 1 прозорец и всички щяха да са доволни
10
0
 
5
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Кръв повръщам пари не връщам казал кмета
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах репортажа , пълни безхаберници , закрили гледката на човека към морето .