Ваксинираните плащат за сертификат за имунизация

Практиката била масова
27 мар 2021 12:00, Петя Славова
79
Ваксинираните плащат за сертификат за имунизация
Снимка: БГНЕС

Медицински център в Поморие събира такса от 15 лв., за да издаде на ваксинираните сертификат за имунизация, съобщава на bTV. Оказва се, че практиката е масова.

Още по темата

Като член на СИК, Христина Славова има поставени две дози ваксина. В петък отива във ваксинационния център, за да получи сертификат. "Беше ни казано, че ваксините са безплатни, по пък удостоверенията се заплащат. Другият вариант, при който мога да си извадя въпросния сертификат за ваксинация, е чрез електронния портал. Но този електронен портал изисква квалифициран електронен подпис, а аз нямам такъв", обясни Христина Славова.

По думите й хората са реагирали бурно и са отказали да плащат въпросното удостоверение. Христина плаща таксата, но смята, че не е редно да се иска такава.

"Това е една глобална политика, че ваксинацията е безплатна... изведнъж се оказва, не знам дали на местно или на по-високо ниво, че този сертификат трябва да се заплати", добави Христина Славова.

На прозорчето на ваксинационния кабинет е залепен ценоразпис: "Издаване на сертификат за имунизация срещу COVID-19 - 15 лв".

Христина е подала жалба в здравната инспекция. Оттам отговориха, че събирането на такса за издаване на сертификат за ваксинация не е редно. От сдружението на общопрактикуващите лекари в Бургас обаче контрираха, че тази услуга не се заплаща от Здравната каса и като частници могат да сформират каквато цена преценят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Кцкцйцйцйцуц преди 3 години
Знаете ли пумпалячета кое е най смешно в цялата работа? Помията в която живеем и която допуснахме всички ние, ще опръска и всички тарикати които си мислят, че са някакви привилигеровани! Защото когато една система не работи, тя не работи за всички! Кой разбрал, разбрал!
56
0
 
1
 
! Отговори
Jvjvjvjvjcjcuv преди 3 години
Ихууууу ще си платим за жигосването, пумпали!
55
0
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 3 години
Все още се чудя как някой си мисли, че всичко ще е безплатно. Тези пари за ваксините кой ще ги плаща мислите? Държавата ли? Хахахаха.
54
0
 
1
 
! Отговори
Здравеопазването преди 3 години
в БГ се заключава в издаване на сертификати, много често за нищо свършено и събирането на такси, много такси. Лечението си е проблем на болния - ако оцелее.
53
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 3 години
Аз викам в рамковия договор да впишат,че джипито навсякъде и за всичко плаща само една потребителска такса.
52
0
 
4
 
! Отговори
БРЦК преди 3 години
Малко е по 550лв. Да вземат . Хора глупостта е по силна от атомна бомба
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Издаване на документ за здравословното състояние на осигурен трябва да се таксува не повече от потребителска такса.Това трябва да залегне в Рамковия договор, иначе си е злоупотреба с власт при ОПЛ-то.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прекалено са либерални към ОПЛ-тата.Като го няма в Рамковия договор- да го впишат, ама на НЗОК не и пука по колко пъти овцете ще ги стрижат.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 46-------------------------------------Ами те вземат-5 лв за еднолично издаден б.л. и 10 лв за болничен от ЛКК.
48
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ваксинират достатъчно овце и се разбере, че оттук нататък без редовно "ваксиниране" имунната им система няма да функционира, ще започнат да плащат и за т.н. ваксини.
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е така де, стига им толкова аванта! По една ваксина безплатно за зарибяване и после да започват да си плащат. Нали това е идеята.
46
2
 
11
 
! Отговори
12 преди 3 години
Който се е ваксинирал при джипито си той му издава удостоверението безплатно.Който е ходил в някакви си коридори и фургони и отиде за удостоверение при джипито,тогава се плаща. Иначе да си го търси във фургона.
45
2
 
2
 
! Отговори
аз преди 3 години
Който не иска да плаща на лекаря да си извади електронен подпис и да си извади с него удостоверението.
44
1
 
12
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ЕЙ ЩЕ НИ НАКАРАТ ДА ПЛАЩАМЕ И ЗА СЛЪНЦЕТО ЧЕ ГРЕЕ.
43
1
 
11
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Трябва да имат паспорти за всеки шам. Ковид 19 китайски щам; английски, бразилски и южноафрикански и всеки 6 месеца да им се подновяват с такса (разбира се) от минимум 100 лв. Ще има и пакетни отстъпки от 5%. Иначе няма да влизат никъде и по улиците с маски.
42
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно. От ваксърите трябва да се събират по няколко кожи. не стига, че им плащам ваксината, после лечението от страничните ефекти, ами и ще ме заразяват в метрото.
41
2
 
10
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Тук във Европа единствено се подписваш и нищо повече. А във бг? ?????
40
2
 
1
 
! Отговори
До 47 преди 3 години
Искам pdf документ за трудова характеристика за хора назначение на административна работа (няма такова понятие, но ти се опитваш да си умен като мен, няма как да стане, прозираш). Ама лекарите взимат за издаване на болничен лист, министерство на здравеопазването дава по 1 лев на болничен лист, нали си потърсил този конкретен доктор, как ще му обезпечат труда иначе. И отиди да прочетеш нещо, че е срамно. Bye bye
39
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 44Първо-лелята зад гишето взима заплата за административна работа и това включва попълването на всякакви бланки. Второ-след като ти правят манипулация са длъжни да я докажат по някакъв начин.Държавата им предоставя 10 лв за поставена инжекция. Пациентът трябва да получи 2 инжекции следователно взимат от държавата 20 лв.Отделно взимат и такса за посещение на лекар.Тъй че не обяснявай как са правели всичко безплатно.По твойта логика и лекарите трябва да взимат пари като ти пишат болничен лист
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'ваксините са безплатни, по пък удостоверенията се заплащат'ваксините са и доброволни, но ако не се ваксинираш няма работа, няма почивки, няма 'навън'.да приемеш фиш от полицай е доброволно, но ако не приемеш ти пише акт.при демокрацията 'свободата на избор' е винаги условна.*********************Не при демокрацията, а в България!Различни неща са......все още!