Напускащите България медици с "рецепта" за спасяване на здравеопазването ни

Експерти препоръчват инвестициите в сектора да се увеличат с 10%
Обновена: 19 юни 2021 20:30 | 19 юни 2021 20:30, Петя Славова
149

Между 250-300 лекари напускат страната ни всяка година, а в същото време липсва целенасочена политика за превенция на заболеваемостта. За това предупреждават експерти и препоръчват инвестициите в сектора да се увеличат с 10%, за да се подобри системата на здравеопазването, предава Bulgaria ON AIR.

Иван е пенсионер и разчита на синовете си за покупката на лекарствата, които трябва да си купува ежемесечно с доплащане.

Още по темата

"Имам един куп лекарства - за глава, за крака, за всичко. Някои от тях си доплащам. Трябва да благодаря по-скоро, ако по една или друга причина трябва да доплащам, на момчетата. Имам двама синове", споделя мъжът.

Болниците, следващото звено по веригата, също биха се възползвали от бъдещите инвестиции в здравеопазването. Те се надяват държавата да помогне за укрепване на инфраструктурата и за преодоляване на недостига на персонал в здравните заведения.

"Едно от нещата, които трябва да се направят, е точно инвестиране в здравеопазването. Ние имаме належаща нужда, нашата болница като специализирана такава, от инвестиция в капиталови разходи, т.е строеж. За съжаление, по европрограмите такива няма", коментира д-р Бисер Начев – завеждащ отделение по онкологична хирургия.

Увеличаване на инвестициите в здравеопазването до 10% от БВП е "рецептата" за подобряване на здравния сектор у нас, смятат експертите. Едно от предложенията е повече инвестиции в превенцията.


"Да се стабилизира динамиката на работната сила. Имаме все по-малко лекари и медицински сестри, на доста висока възраст, и за съжаление не се разпределят добре в страната, което значи, че голяма част от българското население няма достъп до адекватни медицински грижи. Това трябва да бъде коригирано много бързо", заяви Руслана Тончева – съпредседател на здравния комитет на Американската камара.

Друга мярка е да се пристъпи към изцяло дигитално здравеопазване.

"Цялостно, а не на парче. Да има пътна карта за пациента, история на заболеваемостта на пациента. Финансирането е изключително важно и трябва да се подобри. Средните нива в ЕС около 10% от БВП и ние в нашия доклад предлагаме алтернативни варианти, които показват как да стане това", каза още Тончева.

Докладът е представен пред Министерството на здравеопазването и Българския фармацевтичен съюз, предстои неговото обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При първите признаци, че новото правителство и парламент продължават политиките на предателство на българските национални интереси, т.е. след около един месец почваме да искаме оставките им. Няма не зная, няма не мога какво се чака от тебе да свършиш. Кукли на конци -- да ходят в кукления театър. Държавните заплати в министерствата само за хора, които могат да служат на българските интереси. Не им харесва? Не са вързани с вериги.
79
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са предатели, каквито са и другите емигранти -- единственото, което могат е да плашат със заминаването си. Те не са ни нужни, трябва да се радваме, че се пръждосват. Това, което трябва да направи правителството и парламентът е действаща програма за прием на желаещи заселване в България на българи потомци на изселници. Досега такава действаща програма няма защото България дълго време беше управлявана от предатели на националните ни интереси. Дълго няма да чакаме новотоправителство и ...
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недоволни са докторите от заплатите се разбра,но не хората,които са пациенти определят заплащането за труда им!Да,ниски са заплатите в сравнение с други страни,но системата не е измислена от пациентите,а те страдат в крайна сметка!Корупция и кражби в здравеопазването,а пациентите не са виновни за неговото състояние!Ето ви порочния кръг-лоша здравна система-недоволни лекари-страдащи пациенти! От изказванията на доктори ми настръхна косата,пълна липса на човечност,а практикуват тази професия!
77
5
 
10
 
! Отговори
Как преди 89-та преди 2 години
имахме добро здравеопазване и то наистина безплатно, а сега парите недостигат!? Сега много се краде, затова няма пари! Не с 10%, и със 100% да се увеличат, пак няма да смогнат да напълнят гушите на алчните доктори.
76
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВМА - военно болница, обаче войни България не е водила от половин век. Е, бас си. Що не направите и ГАЛАКТИЧЕСКА БОЛНИЦА само за извънземни от съседни галактики. Направете болница за жени кърмачки с три гърди. Може и да построите болница за пилоти на самолет само с доказани 100 000 летателни часа на поне 20 самолета. Няма значение, че имаме само 5 или 6 работещи. Направете и космодрум за лада, москвич и трабант с турбо двигатели и възможност за летене.ВМА - най скапаната болница
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не всеки може да си уреди "работа" във ВМА - 3 час обясняваш:"Свободно има след 6 месеца" и след 12:00 отиваш в частния си кабинет.Е, бас си държавата. Е, бас си лекарите във ВМА.
74
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами младите бягат щото има едни дърти бизнесмени доктори дето си слагат в екипите некадърните дечица и прогрес няма ако не скубеш пациентите на мангизи. Та държавата да вземе да ги разчисти преди да инвестира.
73
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Слушам" тялото си. Лекарите действат по сезонни директиви. На 64 съм и все още съм фит. Взимам по малко от всичко. 2-3 чашки винце. Няколко цигарки за деня. Момичета-колкото дал Господ- много често няма, че съм на възраст. И, така, карам я, докато мога, вие нали идвате след мен?
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви "иновативни" и сложни за решаване мерки... напраУ ако решат да ги обсъдят и приемат ша станем ТОП страна с велико и уникално здравеопазване ......... Оу, Алооо, другите държави дето вие "предстои да го обсъждате" го правят от десетилетия .
71
7
 
12
 
! Отговори
психиатър преди 2 години
Българите са сбирщина от индивидуалисти. Всеки за себе си и за това българите се оправят сами в условия , в които други нации се скапват. А докторите са една от най тежките и рискови професии и за това навсякъде по света са най добре платени. България е колония на запада и за това пари се печатат само с разрешението им. Кой разбрал-разбрал. Без пари - толкоз.
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи рецептата е открита и проблем вече няма.
69
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А те дали ще искат да ви работят за смешни пари
68
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 76 Всъщност индийците са най-добрите лекари в световен мащаб, така че не е лоша идея...
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ходим в гората и да тропмнем едно хорце там. Не ни трябват доктори и други - ние сме си самодостатъчни. Повсеместна тъпота над държавата! Да се ромизираме сега!
66
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако желаещите да учат медицина трябва да си плащат, ще отидат в чужбина да учат, където за тези пари ще получат по качествено образование и по лесен старт в професията. В чужбина. Ако смятате, че има излишък на лекари, грешите. Работят предимно пенсионери, или млади новозавършили , или тези, които не знаят езици, или не смеят да излязат навън. След 5 години няма да има кой да ви лекува. Ще внасяте индийци и молдованци. Честито!
65
5
 
5
 
! Отговори
До 74 преди 2 години
Защо бе ? Не е безплатно.
64
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен е крайно време обучението на лекарите да стане платено и ще ви кажа защо. След като толкова много млади лекари могат да напускат България и въпреки това тук да имаме приличен брой лекари, значи сме достигнали така да се каже свръхпроизводство на кадри и по-нататъшно обучение на толкова много кадри е излишен разход. Тъй като не може да се намали броиката студенти по ред причини, единственият начин да се ограничи този разход е желаещите да завършат медицина да започнат да си плащат.
63
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм един от " напусналите" България. Работих в родината 16 години за жълти стотинки, тъпях унижения. Сега обаче съм уважаван и ценен. Като чета коментарите, като следя какво се случва в здравеопазването, мога да кажа само едно, скъпи колеги , ако се колебаете, заминавайте и не поглеждайте назад! Злобата и омразата, корупцията в Бг ще ви погуби.
62
4
 
18
 
! Отговори
Да бе преди 2 години
Ниски били заплатите в България, пък като гледам,въпреки Covid кризата, цените на недвижимите имоти в София чупят всички рекорди! Кои плащат такива безумни пари за панелки в София? Май са точно тези програмисти, лекари, менаджери, дето получават в пъти по-високи заплати от обикновения български бачкатор!
61
6
 
22
 
! Отговори
Използвачи преди 2 години
Направо и да учат в Германия!!! Защо учиха в България ???