Защо България се отличава от останалите страни в ЕС за ваксинацията?

Проф. Кожухарова: У нас има погрешна нагласа
9 юли 2021 18:30, Петя Славова
191
Защо България се отличава от останалите страни в ЕС за ваксинацията?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В България има погрешна нагласа към ваксинациите, което е причина да се отличаваме драстично от абсолютно всички страни от ЕС, при положение че в страната има достатъчно ваксини. Вече всеки може да се ваксинира, на каквото място си избере, но хората са обзети от фатализъм, това коментира пред БНТ съветникът на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова.

В другите европейски страни хората приемат медицинските обяснения, допълни тя. Ако в началото информационната кампания се оценява, че не е започнала правилно, то това отдавна е променено. Прави впечатление, че в ромската общност действат много добре обучени здравни медиатори. Те са отлично обучени и по отношение на заболяването, и по отношение на ваксината. Ромите имат един близък човек до тях, който може да им обясни всичко. Въпреки това те са взели решение да не се ваксинират, обясни проф. Кожухарова.

Още по темата

На въпрос може ли ваксинирането против COVID-19 да стане задължително, проф. Кожухарова посочи, че в някои страни се правят подобни опити. Тя обаче подчерта, че "дори шанс насила не може да се даде на хората, ако те не желаят".

Планът за действие при нова вълна на COVID-19 не е стратегически, а план за конкретно действие в определения момент на развитие на пандемията. При необходимост някои негови елементи биха могли да бъдат променени, коментира съветникът на министъра на здравеопазването.

Тя подчерта, че планът е съставен на базата на придобития вече опит. При повишаване броят на заразените, предвиден при трето ниво в плана, училищата преминават на особен режим на обучение - комбинирано. "Идеята е, ако се затваря нещо, децата да са последните, които трябва да бъдат затворени."

Планът предвижда много по-малък обем мерки. В най-последното ниво - над 500 заразени на ден, има само съвет към хората от рисковите групи - неваксинираните над 60 години, да ограничат своите пътувания. Идеята е преболедувалите и ваксинираните да могат да живеят нормално.

В момента епидемичната ситуация е изключително благоприятна. Затова и сега беше моментът да се изготви план за действие, коментира проф. Кожухарова и увери, че решенията, които се взимат в момента са експертни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми тя спутник е като Астра зенека, 1:1
113
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това пък откъде го измисли с медицинския стандарт. Лекарства се изпитват 6 месеца. Тука вече вина 1 година!!! Лъжци !
112
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като пуснат руската ваксина ще се ваксинират още 1 млн
111
17
 
13
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"бълвоч разработена за две седмици" -- mRNA технологията се разработва от 1999. От 2009 има клинични изпитания с хора. Надявам се, че има теми, по които можеш да се изказваш по-подготвен.
110
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германеца е едно изключение от теорията на Дарвин. Не е еволюирал все още. Докато ние вече сме човеци.
109
9
 
11
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"Защото не сме роби." -- Ако това ти помага да заспиш вечер, защо не? :)
108
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото не сме роби. Защото нито 500г. турско, нито 45г. комунизъм, нито 30г. преход не успяха да ни превърнат в роби! Бая ще ги озорим и тоя път! Кой разбрал - разбрал!
107
22
 
5
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"прогнила западна европа" -- говориш като комсомолски секретар от 1985. Сигурно си фен на Путин, пудела му Тръмп и aнaлния глиcт Орбан. Познах ли?
106
6
 
22
 
! Отговори
Абсолютен ваксър преди 2 години
Има ваксини, които дори насилствено трябва да бъдат поставяни! Морбили, детски паралич, бецеже. Ама това са ваксини на повече от половин век! Обаче тая бълвоч разработена за две седмици си я инжектирайте вие!
105
1
 
18
 
! Отговори
фа преди 2 години
Защо точно на тази ваксина искат да се подписваме че ние поемаме отговорност за последствията ???
104
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слушай германецо, не се блещя на никой, който се е набол. Не ме интересува! Обаче на мен ми изтръпна мозъка от крясъците на фанатизираните ваксъри и заповедите им АЗ да се бода. Да виждаш някъде разлика в поведението на двата полюса?
103
3
 
11
 
! Отговори
мунчо преди 2 години
уважаеми агитатори, и последния олиго-*** може да направи разликата между жив и здрав, прав и корав срещу преждевременно вкаран в трапа. к'ва стана тя, уж нищо му нямаше, пък му се случи случката. я инсулт, я инфаркт, напълно случайно след поемане на експериментален препарат и без никаква пряка нито преносна връзка... един момент невнимание, цял живот - мъртъв. а след 5 или 10 години какво ще им поникне на оцелелите поелие 'елексира на живота" оства само да гадаем и доживеем да видим...
102
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГерманецБългарина може да е най-простия челяк на свето, също да бъде най-умния, никога не се знае, това ни е чара :))) Боцкай се на воля, само не карай другите с различно мнение да го направят, демек, да не се минеш :))))
101
6
 
22
 
! Отговори
Медицински стандарт преди 2 години
За да се обяви, че една ваксина няма (или има минимални) вредни въздействия върху човешкия организъм са необходими точно пет години! Ама няма екстремно разработване, няма компютърни симулации и модели. Има си световни стандарти. Дали причинява безплодие, дали аутизъм, импотентност и т.н. се установява след пет години! Та нещо за 2023 - 2024 говорим за категорични медицински доказателства. Това в момента е някакъв експеримент на "ръба на острието". Не се прави така!
100
10
 
12
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Щото сте най-умни... Хахахахахахаха
99
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много п.р.о.с......ти тез ваксъри бе. И зли. Могат да отепат човек ей така за нищото. Фанатизъм се нарича. Това не е свързано с мислене, а с промиване на мозък. Пазете се , не знаете колко им е акъла. Обществено опасни.
98
3
 
17
 
! Отговори
ддт до 94 преди 2 години
Читателю, не знаеш ли колко деца починаха и останаха инвалиди в Индия и Африка от полио ваксините на Гейтс ? Потърси си инфо преди да говориш !
97
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много добре си е нагласата, просто нашите "лекари" се влияят от модата по свето :))) Има наши лекари, които са признати навсякаде, думичка не обелват за модния вирус :))
96
4
 
24
 
! Отговори
3.14 преди 2 години
Елементарно е. При ваксиниране подписваш декларация че няма да търсиш отговорност от ваксиниращия , здравеопазването и производителя при проблеми. Когато ваксиниращия и поизводителя подпишат декларация че носят пълната морална и материална отговорност ако нещата се оплескат работата ще потръгне.
95
2
 
17
 
! Отговори
А преди 2 години
Когато нещо трябва да се прикрие най-лесно е да се нарече конспиративна теория. Много трудно е обаче да се докаже, че не е.