Брашното у нас двойно по-евтино от Полша, но по-скъпо от Гърция

Ще има ли отново скок в цената на хляба у нас?
12 юли 2021 09:25, Ния Христова
14
Брашното у нас двойно по-евтино от Полша, но по-скъпо от Гърция
Снимка: Pixabay
Хлебари и производители прогнозират, че тази година зърнената реколта ще надмине 6 млн. тона. Оптимистичните данни обаче няма да свалят цената на хляба у нас, а напротив - тя ще продължи да се покачва заради поскъпването на тока. Това съобщи председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева,  цитирана от "Монитор".
 
Според нея жътвата в Южна България вече почти приключва и зърнопроизводителите определят качеството на зърното като добро, а добивите - като изключително добри.
 
В Добруджа, където очакванията за реколтата също са високи, тя ще тръгне на 12 юли. Въпреки това обаче Кукушева прогнозира, че хлябът ще поскъпне отново, тъй като българският бизнес използва най-скъпата електрическа енергия от цяла Европа.
 
"Цената на хляба е пазарна. Ние не ползваме абсолютно никакви субсидии нито по национални, нито по европейски програми. Не участваме в каквито и да било мерки за спасяване на бизнеса, нито през мерките, свързани с COVID-19. Затова всеки производител има абсолютно различнa цена от останалите и във всеки град на България цената е различна", категорична бе Кукушева, която смята, че никъде по света няма толкова евтин хляб като в България.
 
У нас брашното може да бъде открито по магазините на цени на дребно от 1,19 до 1.49 лв./кг. Според бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата пък брашното тип „500“ на едро през последната седмица е вървяло средно по 1,04 лв./кг, или с 0.08 лв. по-скъпо, отколкото миналата година по това време, когато прогнозите бяха за по-слаба реколта заради сушата в някои части на страната.
 
От онлайн брошурите на големи вериги в Гърция, Румъния, Унгария и Полша може да се види, че килограм брашно всъщност излиза най-евтино в южната ни съседка - 0.92 лв./кг. Втори в класацията се нареждат румънските търговски обекти, в които продуктът се предлага за 0.96 лв./кг. В челната тройка влиза и Унгария, където хляба струва по около 286 форинта, или 1.57 лв./кг. Най-скъпо излиза брашното на поляците - 3 лв./кг.
 
Междувременно във веригите пазарната цена на хляба е с около 50% по-висока от доставната.
 
"Всичко останало е пакет от търговски надценки, отстъпки и ДДС", коментира Кукушева. Тя подчерта, че за пръв път от години у нас се регистрира и продажба на реколта на зелено, която обаче е с доста по-високи цени спрямо тези от миналата година. Явление, което се дължи на факта, че в световен мащаб търсенето е повече от предлагането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам за брашното, но в Гърция правят разкошен хляб, различни видове и е толкова вкусен ....У нас такъв няма, уви.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бърза справка, 50% от хората в Полша получават по 8000 злоти, 3400лв заплата.Нещо за това може ли да ми каже тази кака или само ще се плюнчи за някакви глупости.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На по- голямата част от матриалите ,с които се прави ,уж некакъв хляб му викате "брашно" браво бе г-да журналисти..на кого служите на народа , на съвестта си или...на т.н в БГ "бизмесменчета"..да има производители на чудесен хляб ,скъп е за повечето хора , на просто се иска като в нормалните страни да се намери решението на проблема с ...парите ,които получава народа
4
2
 
6
 
! Отговори
Федотов преди 2 години
За брашното у нас разбрах! Купувам си един седмичен в-к "Галерия",не за съдържанието му,колкото за програмата на телевизиите.Цял месец,гл. госпожа се прави на незряща ,като не попълва полето на канал- 1 на Руската телевизия.Разни кучета на Борисов,им се дава цели страници,да лаят против президента Радев,против Слави,всичко което е ненавижда пожарникаря.След тази сряда,ще си купувам друг вестник,по нормален и по малко платен!
3
1
 
8
 
! Отговори
Св преди 2 години
Не знам дали следите изявите на Кукушева, но аз от 5-6 години като я видя по някоя телевизия или чета статия за нея, вече знам какво ще се говори - за ПАРИ. Как сме с най - евтиния хляб и как не ѝ стигат парите. Как или от брашното, или от тока, или от горивото за разкарване на хляба, или от вятъра, или от слънцето, настроението на хлебаря, но ще поскъпва хляба. Аз си реших проблема с хлебопекарна вкъщи. От 5 години не съм купувал хляб и не се влияя от настроенията на Кукушева. Само от брашното.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брашното у нас е двойно по-скъпо от брашното в Русия, но брашното в Русия се получава от смилането на жито, а съставът на българското брашно е магия.
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
естествено там където е имал върл комунизъм, живота е так