Керемедчиев: Хаос при цените, икономиките ще буксуват

България още не е постигнала диверсификация на доставките на газ
11 окт 2021 12:37, Петя Славова
148
Керемедчиев: Хаос при цените, икономиките ще буксуват
Снимка: БГНЕС

Значителен скок в цените претопяват увеличението на пенсии и заплати. Тази седмица предстои в Брюксел страните членки да обсъдят компенсациите заради високите цени на горивата и на галопиращите цени на всички останали стоки.

" Много е труден да се създаде единен механизъм и на тази среща в Брюксел не очаквам да даде ползотворни резултати, макар че очакванията са големи, но е много трудно да се създаде единен механизъм за подпомагане на държавите", каза пред БНР Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на икономиката и на външните работи за предстоящата среща на ЕС да това какви мерки се очаква да се вземат срещу високите цени на горивата, тока, парното.

"Така че не очаквам някакви бързи и крайни мерки. Хаосът и паниката на пазарите е висока. Цената на природния газ поскъпна с над 30 на сто на европейските борси. Прогнозите са за растеж до 2050. И виждаме крайна тенденция за поскъпване на живота на европееца и все още неадекватни мерки на ЕК и страните членки за компенсация.

Още по темата

Поредно поскъпване на петрола към нови многогодишни ценови върхове

Компенсацията би могла да е различна за всяка една от държавите. Но България още не е представила Планът за развитие. "За съжаление, бягаме след събитията и трудно постигаме консенсус", коментира Керемедчиев.

По думите му България все още не е постигнала диверсификация на доставките на газ, макар и това да не е само български проблем.

"България остави на трупчета тази идея за доставки на газ чрез алтернативни източници извън руския газ. Сега възможностите за подпомагане на бизнеса и бита заради високите цени на газа не виждам как ще стане", каза още Милен Керемдчиев.

Според него няма дългосрочно решение за енергийна диверсификация в нашата страна.

"А потреблението на ток ще расте, така че,  ще растат и цените. Така и икономиките ще започнат да буксуват", поясни той.

Според него, отказът на европейски държави от обикновените източници на енергия вдига интереса и желанието на покупка на повече газ. Това ще накара новите бюджети да има все повече разходи.   По думите му, скокът в цените ще се наложи да се вдигнат и данъците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как така лобистите на картелните спекуланти не изпитаха никаква трудност за една-две седмици, дружно и орташки-организирано да създадат хаос и паниката на пазарите с рязък скок на цените на всички стоки и услуги, а еврочиновниците са крайно затруднени да родят и приложат единен механизъм за подпомагане на европейските потребители? Какъв е КПД на еврочиновниците? За какво са ни нужни такива некадърни еврочиновници?
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергийната криза показа, че нито вятърната, нито слънчевата енергия могат да се конкурират по ефективност с въглищата, петрола или газа. В Русия разбират това. Европа, Китай и САЩ са решили да поемат риска и да заменят изкопаемите горива. Сега всички те страдат от енергийна криза. И тази политика в Европа, Китай, Северна Америка и другаде, ако не бъде преработена, за да отразява по-добре реалността, ще обрече милиарди хора на прекъсвания на тока, недостиг на енергия и по-високи сметки.
56
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Европа ѝ отне толкова време, за да се подготви за екологична зима като похарчи близо 2 трилиона евро на данъкоплатците, но изведнъж стана ясно, че е невъзможно без руски газ.
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайските фабрики се затварят поради недостиг на електроенергия и перспективите са мрачни. Китайското правителство реши да премине към екологичен дневен ред и въведе по -строги правила за емисиите за промишлените производители. Но се оказа, че няма да е лесно, а през зимата може да има недостиг на гориво в Китай. За първи път от много години. В резултат на това решението беше признато за погрешно и отменено, но ще бъде трудно стартирането на заводите, а също така е проблематично да се увеличат доставките на въглища за предприятията.
54
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Целта не е да се спасява планетата! Вие сериозно ли си мислите, че капиталистите които използват детски труд в Индонезия, сега искат да спасяват планетата! Тия които избиха стотици милиони хора за за пари и за богатсва от колониите си - сега да спасяват планетата? Целта е да се спре резвитието на Китай и Русия.
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - Европа отделя много повече емисии от Русия и Китай, защото няма гори. Сибир поглъща почти всичи CO2 емисии, растенията и горите имат нужда от CO2 за да живеят. В Европа нетно най много отделят гъсто населени страни като Белгия, която няма никаква индустрия и икономика, но няма и гори .
52
0
 
13
 
! Отговори
до Greenman преди 2 години
"Соларните панели са най-доброто средство да се спаси планетата и да се греем зимата" ---- Остава да се помолите Зимата да е мека и топла, че при Минус 15-18 гадуса с обилен снеговалеж, до настъпването на Пролета може да се наложи да ви размразяваме!
51
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-доброто решение за успокояване на ситусцията ще бъде да изтехлят от обръщение, парите, които напечатаха и раздадоха на населението. Освен това трябва за поне година да се повишат лихвите. Инфлацията и потребителската лудост са пряка последица на огромните необезпечени новонапечатани пари, които моментално влизат в потребление и за които икономиките не могат да обезпечат с ресурси. И трябва да се спре зелената лудост - това май на всички вече се изясни. За това трябва много плавен преход.
50
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата седмица гледах за вредните емисии по държави. Китай отделя адски много, колкото Русия и САЩ заедно. Но за Китай никой нищо не казва, и не може да направи. Само ние в Европа ще спасяваме света (и то няма как да стане) докато Китай си развива икономиката и ще задмине всички превръщаща се в глобална сила 1
49
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Соларните бойлери си работят, дори сега октомври-ноември когато е мъгливо. Е да нощем имаш вода, колкото ти е бойлера.
48
0
 
12
 
! Отговори
ръждата преди 2 години
Топличко ли ви е все още??? Топличко! Хайде, да поизчакаме до Ноември..., после ще дойдат сметките за електричество, високите цени на хранителните продукти и услугите, все по-скъпите горива, съкратеното производство, ръста на безработица... Грета шъ ви изпрати въздушна целувка и едно голяяямо Бла-бла-бла!!!! -))))))
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички мерки на Зелената сделка ще нанесат колосални щети на европейския бизнес и икономиките на страните в ЕС. Европейските бюрократи донякъде осъзнават това и бързат да въведат наказателни мерки срещу страните, които не искат да следват утопиите на фон дер Лайен към светлото, нулево въглеродно бъдеще.
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Показателно за икономическото невежество на дер Лайен е обяснението ѝ на въпроса на един журналист относно целта на санкциите. Нейният отговор беше в смисъл, че санкциите ще създадат стимул за компаниите да инвестират в нови екологични технологии. Това наистина е принос в икономическите теории. Никой досега не се беше сетил, че наказанията могат да доведат до технологичен напредък.
45
6
 
0
 
! Отговори
Greenman преди 2 години
"Като забръска снега и покрие с лед соларните ти батерии кво шъ прайш???" Соларните панели са най-доброто средство да се спаси планетата и да се греем зимата, но вие не можете да интерпретирате првилно фактите.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз имам бойлер на соларен панел и си грея вода без пари, особено нощем и вечер като се прибера.
43
2
 
4
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
Днеска JIDF троловете са страшни...Greta/rds + "Свидетелите на Корона и инжекциите от последните дни" - яко минуси на всичкото коментар което e анти globo//х**о
42
1
 
11
 
! Отговори
до анонимен преди 2 години
Като забръска снега и покрие с лед соларните ти батерии кво шъ прайш??? А, пролета като се напукат??? Я *** поразгледай Тексаските форуми да почетеш какъв е бил резултата от слъчевите им панели и как са се превърнали на "сол" след като се стопи ледът който ги беше покрил!
41
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДЖИПКО НАЛИ НИ БЕШЕ ДИВЕРСИФИЦИРАЛ?
40
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Лошия Руски Газ така е, Бойко клекна на американците и сега плащайте като суданци
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НА ВИ РУСКА ГАЗ! НА ВИ ЕС!