Мораториум за цената на тока - ще го има, но и повече аварии

Ако няма компенсации, дружествата няма да издържат
17 дек 2021 11:03, Петя Славова
141
Мораториум за цената на тока - ще го има, но и повече аварии
Снимка: БГНЕС

Депутатите решиха да наложат мораториум върху цените на електричеството. Според председателя на Надзорния съвет на ЧЕЗ Асен Христов, това не е добро решение.

Още по темата
"Няма да има намаляване на подаването на тока, но качеството на услугата ще се влоши, тъй като започваме да ограничаваме разходи и ще намаляваме инвестициите си в системата. Това означава повече аварии. Утре ако трябва да платим на някоя фирма за смяна на стълбове, ние ще й забавим плащането", обясни той пред bTV.

По думите му, ако в рамките на следващата седмица държавата не намери начин да компенсира енергоразпределителните дружества, те няма да издържат при наложения мораториум върху цената на тока.

"Проблемът е, че през шестте месеца, които минаха, натрупахме огромни загуби. Към нова година на трите ЕРП-та приблизителната сума е около 250 милиона. Всеки ден плащаме около милион и половина повече, отколкото получаваме. В нормална ситуация може да издържим до 12 месеца, но ситуацията не е нормална".

Според него трябва да спре натрупването на нова загуба и да не се правят нови. "Трябва да стигне до 25% увеличаване, но регулаторът правилно каза, че 11% стигат. Тогава идва мораториумът, който казва, че няма да имате и това и ще продължите да трупате още нови загуби. Тук е въпросът откъде. Използвали сме всичките си резерви", обясни Христов.

По думите му, цените на потребителите не са променени от лятото. От правителството, според Христов, всеки разбира проблемът, но не намира начин да се реши проблема.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"По думите му, цените на потребителите не са променени от лятото"..... Ама много се забавихте! Толкова много са 6 месеца! Не се накрадохте!
99
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото се га са се скъсали да я поддържат мрежата
98
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тази крадлива с *** Чез Евн и Енерго про трябва да се измете най скоро време
97
1
 
10
 
! Отговори
Бананова република преди 2 години
ЧЕЗ и други подобни не изпълняват напрактика инвестиции за ремонт на крадат откровено.Лъжат за сменени кабели, особено в планинските райони!Добре,че магистралните електропроводи са екстра качество от социализма иначе и ток нямаше да имаме:)
96
1
 
4
 
! Отговори
Да махнат... преди 2 години
"Зелената енергия" от фактурите.Откъде накъде ние трябва да плащаме "зелената енергия" на някий БГ енерго-мафията и тарикат депутатите ?Отделно че на всички е ясно че нито панели нито перки реална работят. През битовия електромер се взима ток 34ст квч и се пуска на електромера на слънчевите панели 1лв квч. КЕФ, но не и за нас.
95
1
 
10
 
! Отговори
повтарям преди 2 години
ИЗТРИТИЯ си ковентар.НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ!!!!ВСИЧКИ енергийни компании в ЕС са държавни.Само в тикво-чалгаростан са на чужди ДЪРЖАВНИ,хехе дружества.Да живей боцко тиквуна!Да живей ванчо теменужкин!Да живей дедо моню горски!
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко спри се,защото народа ще те открие ,където и да се скриеш.Вие не сте Българи.
93
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е режим на тока,а е нарочно спиране от страна на мафията на Бойко.Но ти си *** на ГЕРБ и нормално е да представиш нещата по този начин.
92
5
 
1
 
! Отговори
Промяната преди 2 години
Започнаха режимите на тока, като при бай Тошо! В 6 области на България.
91
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пияница мистикЧакай, чакай, това с всеки за себе си е ясно, но за тези на които сме възложили задачата да правят всичко за държавата ни, това не важи. Огледай се, от къде да почувства човек подкрепа, от какво да му стане драго, как да почувстваш положителното, или както винаги, първо да се измъчиш, а после пак.
90
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам каква социална политика рекламират с този мораториум, при положение,че и пенсионера и милиардера ще плащат еднаква цена на тока.Даже при милиардера ще светят повече крушки и Т.н.Не е ли по добре цената на тока да е пазарна,а да се дават допълнително пари на социално слабите.Закона на пазарната икономика е, че когато едно нещо е по евтино,се получава дефицит или изчезва,защото производителите нямат светка да то произвеждат .
89
1
 
3
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Поскъпна тока на производител. ЕРП Тата по какъв точно повод реват?Те да не са майка Тереза да продават на загуба или просто искат да намажат филията не само отгоре и отдолу както е досега, а вече и от страни по ръбовете
88
3
 
6
 
! Отговори
до 102 преди 2 години
Яко си облъчен артик. Скоро на полето от където те докараха ще си ходиш. Сега останахте шест гербераски трола тук, скоро ще си сам, понеже Боко ще спре да плаща, понеже ще си ходи в Испания а ти ще " правиш като вятъра"
87
10
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 101 === Стига с това шкафче бе балъци червени. Аз имам повече в моята касетка в ЦКБ. Имало 1 милион. че той само от заплати или от фирмата си ИПОН ги е изкарал тези пари. Що не гледаш хотелите и Панаира на свинаря Гергов, Техноимпекс, хотела в Халкидики, Бентлито на Масларова, СПА центровете на Гоце, жената на Кадиев, дето купува и препродава ток на балъци като теб и е мултимилионерка. Леле, че пр0сти хора сте комунистите. И сега вече при Кире и Асан не си ли последен в Европа? Балък
86
3
 
6
 
! Отговори
до пияница мистик преди 2 години
До сега като пълнихте на Вожда си шкафчето и му плащахте за скъпите мутреси, няма проблем. За 13 години ни превърнаха в най-бедната държава в ЕС а герберастите станаха все по нагли и богати.
85
1
 
17
 
! Отговори
6 преди 2 години
Ако имаше инвестиции в енергетиката, нямаше при най малкият сняг и вятър и да остават цели области без ток. Всичката ел мрежа е от Татово време, износена и амортизиране. За това се къса и прекъсва постоянно.За 20г само прибираха пари и си увеличаваха печалбите ЕРП-тата. Да ги гони държавата и да ги даде на някой, който ще се справя. Не може държавата с най евтина работна ръка, материали и др. да продава по скъп ток от ЕС централите. Вънка енергийната мафия. Правят ни на будали.
84
7
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 96 === Промяната към по-добро всеки я прави еднолично сам за себе си. Да разчитам на някой друг да ми оправи живота значи, че съм изключително глупав или наивен мечтател. Самият Киро Ментата и Асан Кражбата казаха, че държавата ще си я управляват като фирма. А човек прави фирма, за да печели. А аз както съм писал като прагматик искам просто всичко да ми е по-евтино. Не че има особено значение за мен, но имам завишено чувство за справедливост и знам, че това което става сега е грешно
83
1
 
16
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Когато дадеш ел.разпределителната мрежа на монополист и то частник това е резултата. Ще си безчинства както иска.Дори и да има конкурент те си правят картел и действат заедно(като моб.оператори, бензиностанции и т.н.). Държавата уж има регулатор КЕВР,ама те освен от нашите данъци се хранят и от комисионни(рушвети).Някой помни ли да е поискано увеличение на цените и КЕВР да са казали НЕ?Схемата е следната- ако искаш 10%нагоре,обявяваш 18% КЕВР уж се намесва и се стига до "компромисните" 10%.
82
1
 
8
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
ТРУДНА РАБОТА БЕ! ПУСКАШ ТОКА ПО ЖИЦАТА И ВРЪЗВАШ ЕДНО ЕЛЕКТРОМЕРЧЕ ДА ТИ ОТЧИТА МИЛИОНИТЕ ПЕЧАЛБА, НО ЗА ПАДНАЛИ СТЪЛБОВЕ И СКЪСАНИ ЖИЦИ ПАРИ НЯМА ДА ИМА? ДА СИ ГИ ВДИГАМЕ САМИ. МИЛИОНЕР НА БЕДЕН НЕ ВЯРВА. И ЗАЩО НЕ НАПРАВЯТ ЕДНА ЦЕНА ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ КИЛОВАТИ И НАГОРЕ ДВОЙНО? КАК ЩЕ СИ ТОПЛЯТ И ОСВЕТЯВАТ 12 ТОАЛЕТНИ АКО СТИГАТ КИЛОВАТИТЕ САМО ЗА ЕДНА?
81
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пияница мистикМистик, искаме промяна за добро, ти не искаш ли, или викаш, пиенето и плюскането да върви пък другото може и да почака