Мораториум за цената на тока - ще го има, но и повече аварии

Ако няма компенсации, дружествата няма да издържат
17 дек 2021 11:03, Петя Славова
141
Мораториум за цената на тока - ще го има, но и повече аварии
Снимка: БГНЕС

Депутатите решиха да наложат мораториум върху цените на електричеството. Според председателя на Надзорния съвет на ЧЕЗ Асен Христов, това не е добро решение.

Още по темата
"Няма да има намаляване на подаването на тока, но качеството на услугата ще се влоши, тъй като започваме да ограничаваме разходи и ще намаляваме инвестициите си в системата. Това означава повече аварии. Утре ако трябва да платим на някоя фирма за смяна на стълбове, ние ще й забавим плащането", обясни той пред bTV.

По думите му, ако в рамките на следващата седмица държавата не намери начин да компенсира енергоразпределителните дружества, те няма да издържат при наложения мораториум върху цената на тока.

"Проблемът е, че през шестте месеца, които минаха, натрупахме огромни загуби. Към нова година на трите ЕРП-та приблизителната сума е около 250 милиона. Всеки ден плащаме около милион и половина повече, отколкото получаваме. В нормална ситуация може да издържим до 12 месеца, но ситуацията не е нормална".

Според него трябва да спре натрупването на нова загуба и да не се правят нови. "Трябва да стигне до 25% увеличаване, но регулаторът правилно каза, че 11% стигат. Тогава идва мораториумът, който казва, че няма да имате и това и ще продължите да трупате още нови загуби. Тук е въпросът откъде. Използвали сме всичките си резерви", обясни Христов.

По думите му, цените на потребителите не са променени от лятото. От правителството, според Христов, всеки разбира проблемът, но не намира начин да се реши проблема.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За намалената печалбата плачат, не за загуби по 1.5 милиона на ден, за които никой не вярва.
59
1
 
18
 
! Отговори
пълни глупости преди 2 години
Да спират износа на евтин ток, да гонят американските централи от БГ и готово.Даже не е необходимо да има мораториум. Плащаме на Мариците, плащане на кой ли не. Нека да изкарат договорите , да видим кой и как ги е сключил.
58
9
 
11
 
! Отговори
Борсата преди 2 години
Като чуя за замръзяване на цени на ток вода храна и т.н. си спомням за банкрута от 1997 как долара растеше за няколко часа с по 100-200 лева, както турската лира в момента, махнем ли борда ни чака същото за 1 седмица.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да фалират и да спре тока за какво ни е ток?
56
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът с цените в България, се нарича "спекула". Просто търговците си надуват цените необосновано.
55
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да напоследък и софия много спират тока , рашков да провери да не препродават ток тези сикаджии
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе защо тези лобисти дето отвчера вият и в нс си прокараха закони не обяснят откъде накъде ще плащаме преноса по високо , средно и ниско напрежение , има фирми които подържат тези напрежения и си правят преноса /той е направен не от тях набутаха ни да плащаме и за зелена енергия и ще кажат ама ние връщаме пари на НЕК ама от 60 лв връщате 20 другото папкате , аварите са за ваша сметка и затова нищо не правите и нищо не инвестирате с години , само електромери подменяте , че оттам лапате
53
5
 
6
 
! Отговори
герб престъпници преди 2 години
другари! вината е изцяло на правителството на герб и бойко борисов! нека излезем на протест и да им искаме оставките!
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така или иначе ще е зле и с режим на тока,а услугата с лошо качество, значи е по-добре да не плащам. От мене адиос.
51
2
 
21
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
КАКВО СЕ Е ПРОМЕНИЛО ОТПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА ,ЧЕ ПЛАШАТ С АВАРИИ . ЕРД КАТО НЕ МОГАТ ДА СЕ СПРАВЯТ ДА СИ ХОДЯТ . СМЕНИХМЕ САМО ГЕРБ С ХОРА КОИТО ЩЕ СПРАТ КРАЖБИТЕ . ЩОМ ВСИЧКО ЩЕ Е ПРОЗРАЧНО ДА СЕ ОБЯСНИ НА НАРОДА ЗАЩО СЕ ВДИГА ЕНЕРГИЯТА . СТИГА С ТОЗИ ЕС . ТАМ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ СА 5 ПЪТИ ПО ВИСОКИ . КАЖЕТЕ НА ХОРАТА НА КАКВА ЦЕНА ПРОИЗВЕЖДАМЕ И НА КАКВА ЦЕНА ИЗНАСЯМЕ ЕНЕРГИЯТА
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Овча Купел вече сме без ток тези си изпълниха заканата.
49
4
 
19
 
! Отговори
бай брадър преди 2 години
Абе я стига ревали като ущипани девойки. Щото без мораториум нямаше спирания на тока? Качеството на услугата е под всякаква критика, особено в малките населени места. Културата на ЕРП-тата в обслужване на клиентите дори няма да я захващам като тема. Добре че всичко ви беше перфектно та сега да си измиете ръцете за неща трупани с години с тоя мораториум за 3м.
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мале мале, то една благотворителност, то едно чудо... всеки ден един милион+ загуба. Тия как точно си представят че ядем доматите с колците, щото явно са много убедени в това?
47
3
 
1
 
! Отговори
до 45 преди 2 години
ами това си гласувал това получаваш
46
1
 
19
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Аз не вярвам, че енергодружествата са на загуба !!!___Просто ще им се намали леко печалбата и затова *** !!!
45
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сикаджиите станаха ерп смърт - одържавете ерп защото не цената а неподържането на мрежата ще доведе до колапс в системата , има неща които са част от национална сигурност на една страна ток вода прир ресурси , а тука за комисиони хиляди неща разпродадоха
44
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите като са на власт и почва дискотеката.
43
3
 
25
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
То щото ЕРП-тата се скъсаха да инвестират... Крадци и мошеници, източващи България! Впрочем, мораториумът само замита проблема, нужно е друго-разследване на всички по веригата и елиминиране на излишните звена.
42
2
 
13
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Демек вика човека, да си купувате фенерчета и свещи
41
3
 
26
 
! Отговори
а преди 2 години
Аз не мога да разбера следното - нашите баби и дядовци са ни направили централи с които се произвежда евтин ток. На база на цените на либерализирания пазар те продават на високи цени и акумулират огромни печалби. Защо трябва да продават на европейски цени, а не ни продават на "заводски" и българите да имаме евтин ток. Защо това което ние сме си построили отива в полза на някой друг но не и на българския народ, който му е платил построяването. Защо?